Početna Ishrana

Ishrana

jogurt

Jogurt sa niskim sadržajem masti-odličan izbor za užinu

Jogurt je odlična užina jer sadrži korisne probiotike, odličan je izvor proteina i vitamina, ima nizak sadržaj šećera, a čini da se osećate sitim. Pored toga novija istraživanja pokazuju...
alkalna ishrana

Alkalna ishrana, još jedan modni nutricionistički hit ili zaista pomaže

Alkalna ishrana poslednjih nekoliko godina pridobija je sve više pristalica. Promovišu je doktori kao meru prevencije nastanka pre svega zloćudnih bolesti i kao preporučeni način ishrane obolelima od karcinoma....
Lubenica

Lubenicu čuvajte van frižidera

Lubenica sadrži više likopena nego bilo koje drugo sveže voće ili povrće a ovaj sadržaj se i dodatno povećava ukoliko je čuvate van frižidera. Istraživači Ministarstva poljoprivrede u SAD-u su...
vode

Koliko vode dnevno treba unositi u organizam

Unos vode kroz tečnost okvirno treba da iznosi 1200ml. Značajan unos ćemo imati i kroz čvrstu hranu, negde oko 1100ml, a deo telo samo stvori u metaboličkim procesima-oko 280ml. autor:...
doručak

Doručak je najvažniji obrok posebno za decu i tinejdžere

Da je doručak najvažniji obrok naše bake odavno su znale a potvrda stiže i od nauke. Istraživanje sprovedeno na Kings Collegeu u Londonu pokazalo je da je doručak od...
ementaler

Švajcarski sir, ementaler produžava život

Po rezultatima istraživanja Korea University, Seul, ementaler, švajcarski sir koji je specifičan po svojim rupama, nova je super hrana. Naučnici su otkrili da postoji povezanost između probiotika u ementaleru...
cikorija

Cikorija, zdrava zamena za kafu

Cikorija (Cichorium intybus) je zeljasta višegodišnja biljka, koja je rasprostranjena po svim krajevima naše zemlje, a ima je i u drugim delovuma Evrope, Severnoj Americi, Kini, Australiji. Raste kao...
Hipoglikemija

Hipoglikemija, prva pomoć

Hipoglikemija se najčešće javlja kod dijabetičara koji su na terapiji insulinom ali nije retkost ni kod dijabetičara koji su na terapiji oralnim antidijabeticima. Prevelika doza insulina ili tableta koje...
peti ukus umami

Umami, zvanično priznat peti ukus

Da li vam se nekad desilo da ne možete tačno da odredite ukus hrane koju jedete. Nije ni jedan od poznata četiri. Nije ni slatko, ni kiselo ni ljuto,...
rogač

Rogač, slatka mahunarka

Naziv rogač potiče od Grčke reči “koras“ što znači rog, na koji asocira oblik mahune. Poreklo vodi sa istočnog Mediterana (Sirija,Persija), i koristi se preko 4.000 godina. Rogač su...
web baner 300x250 03

AKTUELNO