Početna Ishrana

Ishrana

salmonela

Salmonela, glavni uzrok trovanja hranom

Glavni uzrok trovanja hranom u svetu je infekcija salmonelom. Prema podacima SZO salmonela je odgovorna za smrt oko 52.000 ljudi godišnje, mahom dece do 5 godina starosti i starijih...
gubitak telesne mase

ŠTA SVE GUBITE KADA MRŠAVITE?

Gubitak telesne mase je univerzalno priznat fenomen koji je iskusio znatan broj odraslih. Bilo dobrovoljno, kao restriktivna dijeta u lečenju gojaznosti, prinudna glad ili u bolesti, gubitak telesne mase...
gluten free

Gluten free ishrana: Da li Vam je zaista potrebna?

Ukoliko ste ikada probali ili bili primorani da budete na dijeti koja ne sadrži gluten (gluten free), znate koliko je teško i stresno odgovoriti zahtevima ovakvog načina ishrane. I...
kokosovo ulje

Kokosovo ulje, kapljica zdravlja i lepote

Kokosova palma (lat. Cocos nucifera) raste u tropskom području i ime joj potiče od grčke reči „coco“ što znači zrno ili plod. Od zrelih plodova kokosa, tačnije kopre, različitim...
meso

Meso, koliki je značaj ove namirnice u ishrani

Meso je sastavni deo naše kuhinje i važna namirnica u piramidi zdrave ishrane pa ga ne treba izbegavati. Meso, grubo delimo u dve grupe: crveno i belo. Bela mesa su...
šećer

Šećer, činjenice koje možda ne znate

Globalna prodaja slatkiša 2014. godine iznosila oko 118 billiona američkih dolara. Ekspanzija slatkiša tokom 20. veka širom Evrope i Amerike, prevazilazi sve epidemijske razmere. Ali ispada da šećer i...
kiseli kupus

Kiseli kupus, riznica vitamina i antikancerogenih supstanci

Kiseli kupus dobija se iz svežeg kupusa procesom fermentacije: glavice kupusa se dobro posole, slože se u odgovarajuće velike posude/kace, naliju se vodom i ostave da stoje. Fermentacijom/kišeljenjem kupusa povećava...
alkoalkohol menja nivo šećera u krvi

Kako alkohol menja nivo šećera u krvi?

Osobe koje imaju dijabetes, neophodno je da budu obazrive prilikom konzumiranja alkohola. Alkohol menja nivo šećera u krvi. autor: mr ph. Aleksandra Dumić Ispijanje alkohola je sastavni deo života velikog broja...
celijakija

Celijakija, intolerancija glutena

Celijakija odnosno intolerancija glutena je jedna od najčešćih gastroenteroloških bolesti danas, prisutna i u pedijatrijskoj i odrasloj populaciji. Celijakija se karakteriše doživotnom nepodnošljivošću glutena, različitim stepenom oštećenja sluznice tankog...
cimet

Cimet, jabukovo sirće, luk…drže šećer pod kontrolom

Nutritivna terapija ima važnu ulogu u kontroli i lečenju dijabetesa. Uspostavljanje plana ishrane možda je i najzahtevniji deo lečenja. Univerzalni pristup ne postoji, postoje samo smernice kojih se treba...
web baner 300x250 03

AKTUELNO

Baner natural