Početna Ishrana

Ishrana

šećer

Šećer, činjenice koje možda ne znate

Globalna prodaja slatkiša 2014. godine iznosila oko 118 billiona američkih dolara. Ekspanzija slatkiša tokom 20. veka širom Evrope i Amerike, prevazilazi sve epidemijske razmere. Ali ispada da šećer i...
kiseli kupus

Kiseli kupus, riznica vitamina i antikancerogenih supstanci

Kiseli kupus dobija se iz svežeg kupusa procesom fermentacije: glavice kupusa se dobro posole, slože se u odgovarajuće velike posude/kace, naliju se vodom i ostave da stoje. Fermentacijom/kišeljenjem kupusa povećava...
alkoalkohol menja nivo šećera u krvi

Kako alkohol menja nivo šećera u krvi?

Osobe koje imaju dijabetes, neophodno je da budu obazrive prilikom konzumiranja alkohola. Alkohol menja nivo šećera u krvi. autor: mr ph. Aleksandra Dumić Ispijanje alkohola je sastavni deo života velikog broja...
celijakija

Celijakija, intolerancija glutena

Celijakija odnosno intolerancija glutena je jedna od najčešćih gastroenteroloških bolesti danas, prisutna i u pedijatrijskoj i odrasloj populaciji. Celijakija se karakteriše doživotnom nepodnošljivošću glutena, različitim stepenom oštećenja sluznice tankog...
cimet

Cimet, jabukovo sirće, luk…drže šećer pod kontrolom

Nutritivna terapija ima važnu ulogu u kontroli i lečenju dijabetesa. Uspostavljanje plana ishrane možda je i najzahtevniji deo lečenja. Univerzalni pristup ne postoji, postoje samo smernice kojih se treba...
suve šljive

Suve šljive štite od gubitka koštane mase

Česta izloženost jonizujućem zračenju predstavlja veliki rizik od gubitka koštane mase. U grupu najugroženijih spadaju pacijenti oboleli od različitih vrsta kancera koji su izloženi radioterapiji – terapiji zračenjem, astronauti, zdravstveni...
veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači pospešuju osećaj gladi

Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da veštački zaslađivači mogu da izazovu osećaj gladi! Istraživački tim iz Australije sa Garvan Instituta i Charles Perkins centra na Univerzitetu u Sidneju izneli su...
grožđe

Grožđe- zrno zdravlja

Grožđe (Vitis vinifera) je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu. Grožđe je odličan izvor vitamina A, vitamina grupe B (izuzev B12) i vitamina C. Od minerala, sadrži kalijum,...
zdrava biljna ulja

Zdrava biljna ulja. Koje je Vaš favorit?

Biljna ulja su veoma važna za zdravlje čovekovog organizma jer utiču na kardiovaskularni i nervni sistem: jačaju krvne sudove, smanjuju nivo holesterola, pospešuju elastičnost kože, jačaju kosu i sl....
voće

Voće DA, ali umereno

Svakodnevno na vašem jelovniku treba da budu tri porcije povrća i dve voća. Letnji period, idealan je za poštovanje ovog pravila jer pri visokim temperaturama osvežavajuće salate logičan su...
web baner 300x250 03

AKTUELNO

Baner natural