Lubenicu čuvajte van frižidera

Lubenica
Lubenica sadrži više likopena nego bilo koje drugo sveže voće ili povrće.

Istraživači Ministarstva poljoprivrede u SAD-u su otkrili da lubenice koje se čuvaju na sobnoj temperaturi imaju značajno više antioksidanata i drugih hranljivih sastojaka od lubenica koje se čuvaju u frižideru.

Prirodni antioksidanti

Lubenica je bogat izvor karotenoidnih jedinjenja, kao što su likopen i beta karoten, koji su prirodni antioksidanti povezani sa nizom koristi za zdravlje, od borbe protiv raka do prevencije oštećenja kože od sunca.

Likopen

Lubenica sadrži više likopena nego bilo koje drugo sveže voće ili povrće. U istraživanju su istraživači analizirali sadržaj karotenoida u nekoliko varijeteta crvene lubenice, koje su se čuvale 14 dana na tri različite temperature: 21C (temperatura sobe u klimatizovanoj kući), 13C i 5C (slično frižideru).

U poređenju sa sveže ubranim, rezultati su pokazali da je nivo likopena povećan do 40%, a nivo beta karotena skočio na 139% u lubenici koji se čuva na sobnoj temperaturi.

Nasuprot tome, nivoi ovih hranljivih materija ostali su približno isti u lubenicama čuvanim na nižim temperaturama.

Rok trajanja

Istraživači kažu da je prosečan rok trajanja lubenica nakon branja 14-21 dan ako se čuva na 13C. Međutim, lubenica koja se čuva u frižideru na temperature od oko 5C pokvari se posle samo nekoliko dana.

Studija je objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemitsri.

Komentari

Podeli