Šta je to pušačka noga?

Šta je to pušačka noga?

Bolest koja je u poslednje vreme dosta izražena jeste takozvana pušačka noga. Naime, ovo oboljenje se javlja kod osoba koje su preosetljive na duvan i počinje zadebljavanjem zida krvnih sudova, da bi se na kraju završilo amputacijom stopala i noge.

autor: Dr Nikola Aleksić, IKVB „Dedinje“


Većina ljudi zna da je pušenje štetno. Da li ste sigurni da znate koliko je stvarno štetno? U Srbiji puši 1/3 stanovnika, a skoro 2/3 je izloženo duvanskom dimu u kući i na poslu. Zbog duvana godišnje umre oko 16.000 osoba (svakog dana Srbija izgubi oko 44 života). Trudnice izložene duvanskom dimu rizikuju prevremeni porođaj i ugrožavaju zdravlje svoje bebe. Deca izložena duvanskom dimu češće dobijaju upale disajnih puteva, srednjeg uva i astmu. Duvanski dim izaziva rak pluća, rak usne duplje i grla, rak mokraćne bešike, rak želuca i grlića materice; infarkt, koronarnu bolest, moždani udar, astmu, impotenciju, aneurizmuaorte, upalu ždrela i glasnih žica, oštećenje čula mirisa i „PUŠAČKU NOGU”.

Osobe kod kojih se javlja „Pušačka noga”

Oboljenje se javlja gotovo isključivo kod mladih odraslih osoba i osoba srednje životne dobi, pušača. Muškarci obolevaju više od žena. Najčešće nastupa udruženo sa aterosklerozom i kod dijabetičara kod kojih je tok bolesti najbrži i sa najgorom kliničkom slikom.

Reč je o izuzetno ozbiljnom oboljenju, u čijoj osnovi je alergija na duvan. Na vreme otkrivena bolest daje mogućnost povoljnog lečenja. Uznapredovalo oboljenje dovodi do gubitka sukcesivno jednog po jednog ekstremiteta. Ova bolest pogađa uglavnom ljude srednje životne dobi, ali zabeleženi su slučajevi mlađih muškaraca koji su imali samo 19 godina. Bilo je slučajeva da nisam mogao da ubedim bolesnika da ostavi duvan. Jedan mi nije verovao da je nikotin uzročnik. i ruku i nogu su mu odstranili, a on mi je rekao: „Pušiću dok mi ne odseku i drugu ruku”.

Simptomatologija

Pretpostavlja se da je uzrok bolesti alergija na nikotin. Simptomatologija je u početku oskudna. Tok je postepen. Karakteriše se prvo laganim bolom u prstima pre svega donjih udova, zatim cijanozom (plavetnilom) i osećanjem hladnoće u stopalima. U osnovi ovog oboljenja je nekroza (odumiranje tkiva u živom organizmu). Do nekroze dolazi jer nikotin izaziva vazokonstrikciju odnosno, suženje krvnih sudova pa tako krv koja je nosilac kiseonika i hranjivih materija ne dolazi do najsitnijih krvnih sudova. Tkivo ne dobija neophodne materije za život i funkcionisanje, i odumire.

Ovaj proces u prvoj fazi je podmukao, suženja krvnih sudova nogu prolaze bez simptoma ili su manifestacije blage pa im se ne pridaje značaj. Kako proces dalje teče javlja bolesni sjaj kože, da bi se potom gubile i malje. U četvrtoj fazi krive se nokatne ploče, u sledećoj nastupa gangrena. Završna faza koju karakterišu izumiranje kože i gangrena, evidentno dovodi do amputacije obolelog ekstremiteta.

U principu prvo oboli jedna noga, posle izvesnog vremena i druga pa zatim gornji udovi. Strahuje se da će naša populacija biti suočena sa velikim porastom invalidnosti.

Kada se javiti doktoru

Već kod pojave prvih simptoma, bol u prstima stopala, i osećaj hladnoće u stopalima neophodno je javiti se svom izabranom lekaru koji će Vas uputiti Vaskularnom hirurgu u određenu referentnu ustanovu. Potrebno je što pre obaviti pregled kod vaskularnog hirurga zato što su zabeleženi akutni slučajevi bolesti gde od pojave prvih simptoma pa do pojave gangrene prođe svega nekoliko nedelja.

Dijagnostika „Pušačke noge”

Dijagnostika nije teška. Koriste se standardne procedure koje su zastupljene pri ispitivanju krvnih sudova:

•   test provocirane hiperemije,

•   dopler sonografija,

•   arteriografija

•   Multislajs kompjuterizovana tomografija,

     MSCT-arteriografija

Terapija i lečenje

Lečenje se sastoji u obaveznom prestanku pušenja, čak se ne preporučuje bilo kakav kontakt sa duvanskim dimom. U većem broju slučajeva samo prestanak pušenja dovodi do remisije bolesti. Medikamentna terapija je samo mali dodatak lečenju. Od lekova koristi se dvojna antiagregaciona terapija Aspirin i Clopidogrel kao i ostala terapija u zavisnosti od komorbiditeta.

Lečenje u barokomori može dati izvrsne rezultate, gde se oksigenacijom pospešuje zadovoljavanje tkiva za kiseonikom i tako zaustavlja napredovanje bolesti, a zabeleženi su i slučajevi regresije uznapredovalih promena.

Hirurški tretman obuhvata simpatektomiju koja takođe može da dovede do smirenja oboljenja. U novije vreme se radi blokada gangliona simpatikusa koje imitiraju simpatektomiju kao operativni metod. I na kraju kod uznapredovalih gangrena amputacija je metod izbora.

Reč je o izuzetno ozbiljnom oboljenju, u čijoj osnovi je alergija na duvan. Na vreme otkrivena bolest daje mogućnost povoljnog lečenja. Uznapredovalo oboljenje dovodi do gubitka sukcesivno jednog po jednog ekstremiteta.

Ova bolest pogađa uglavnom ljude srednje životne dobi, ali zabeleženi su slučajevi mlađih muškaraca koji su imali samo 19 godina.

Bilo je slučajeva da nisam mogao da ubedim bolesnika da ostavi duvan. Jedan mi nije verovao da je nikotin uzročnik. I ruku i nogu su mu odstranili, a on mi je rekao: „Pušiću dok mi ne odseku i drugu ruku”.

Kod bolesti kao što je „PUŠAČKA NOGA” sva sudbina vezana za ishod bolesti je u Vašim rukama jer jedini pravi lek je APSOLUTNI I TRENUTNI PREKID PUŠENJA još pri pojavi prvih simptoma.

 

Komentari

Next
Podeli