Epilacija laserom

Epilacija diodnim laserom predstavlja metodu izbora u rešavanju problema neželjene ili prekomerne maljavosti. Radi se o medicinski najbezbednijoj i najefikasnijoj metodi, koja je danas dostupna u svetu (u Srbiji je prisutna trinaest godina).

Diodni laser radi na principu selektivne fototermolize. Naime, direktnim kontaktom laserski snop talasne dužine 800 nm se usmerava na kožu. Snop se apsorbuje jedino u pigmentu folikula dlake (melanin) gde se u veoma kratkom vremenskom intervalu (30 milisekundi) pretvara u toplotu. Na ovaj način se trajno uništavaju dlačice koje su u aktivnoj fazi rasta (anagen) dok se dlačice koje su u fazi odmora ili ispadanja (katagen i telogen) uništavaju jednokratno zbog čega se tretmani moraju ponavljati.

Za maksimalan efekat odnosno trajni gubitak dlačica potrebno je minimum 3 tretmana, a prosek ukupnog broja tretmana u zavisnosti od dela tela koji se tretira je 3 do 5. Razmak između tretmana za regije lica i vrata je minimum 2 meseca, a za regije tela 2,5 do 3 meseca.

Priprema za sam tretman podrazumeva da se neko vreme pre tretmana dlačice ne smeju uklanjati sa korenom (pinceta i vosak) dok je dozvoljeno kratiti ih sa površine (makazice, depil krema i brijač).
Jedna od velikih prednosti diodnog lasera je u aktivnom principu hlađenja tretiranog dela kože. Naime, upravo zahvaljujući aktivnom hlađenju i u trenutku emitovanja laserskog snopa i njegovog pretvaranja u toplotu sve strukture u koži poput lojnih i znojnih žlezda, ćelija, krvnih sudova i nerava su apsolutno zaštićene čime je izbegnuta pojava bilo kakvih promena pomenutih struktura što je i histološki dokazano. Ostale bitne prednosti diodnog lasera u odnosu na ostale lasere za epilaciju (Nd :YAG, aleksandrit, rubi) su veća preciznost kao i veći konfor za pacijenta.

Potencijalne pacijente za epilaciju laserom možemo uslovno podeliti u dve kategorije: estetsku i medicinsku. U estetsku spadaju oni sa neželjenom maljavošću te najčešće tretiraju regije pazuha, prepona ili celih nogu, dok u medicinsku spadaju pacijenti sa prekomernom maljavošću koja je najčešće uzrokovana sindromom policističnih jajnika ili hormonskim disbalansima gde se najčešće tretira regija lica i praktično čitavog tela.

Najčešće se sa tri tretmana postiže značajno proređenje dlaka od 70-90%.

U toku samog rada prisutan je subjektivni osećaj kratkotrajnog peckanja, dok koža tretiranog dela neposredno nakon samog tretmana odreaguje kratkotrajnim i prolaznim crvenilom i blagim osećajem toplote.
Bitno je napomenuti da apsolutno ne postoji mogućnost nastanka ožiljaka, jer se metodom ni na koji način ne narušava integritet kože. Neželjeni efekti poput površnih opekotina, tamnijih ili svetlijih fleka su jako retki i prolazni. Dešavaju se isključivo pri nestručnom rukovanju laserom odnosno primeni neadekvatnih parametara u odnosu na tip kože ili stepen teniranosti ili neadekvatnoj pripremi pacijenta.

Apsolutne kontraindikacije za metodu ne postoje!

Za postizanje maksimalnog efekta potrebno je voditi računa o sledećem:

  • Odabir aparata. Medicinski, visokosnažni, pulsni, diodni laser „Light Sheer“ firme Lumenis i dalje u svetu predstavlja „golden standard“ u rešavanju neželjene maljavosti.
  • Preporuka. Iskustvo i stručnost u pomenutoj metodi su takođe od velikog značaja, zato brigu o Vašoj koži i eventualnim problemima iste poverite stručnjaku, specijalisti, osobi koja je zadobila Vaše puno poverenje ili poverenje Vama bliskih ljudi: pristupom pacijentu, znanjem, iskustvom i postignutim rezultatima.

Diodnim laserom je potpuno bezbedno tretirati sve regije na telu osim predela oko samih očiju. Podjednako uspešno je moguće tretirati oba pola.
Osnovni uslov je da dlačice dela tela koji se želi tretirati budu tamne (smeđe i crne) i dovoljno jake. Sede, plave i paperjaste je nemoguće tretirati jer ne sadrže melanin. Koža dela tela koji se želi tretirati ne sme biti sveže tenirana na suncu ili solarijumu. Najboli rezultati se postižu u kombinaciji: „Bela koža – crna dlačica!“.

napisali: Dr Marta i dr Dejan Terzić, spec. dermatovenerologije.
                 Dr Terzić – specijalistička dermatoveneorološka ordinacija, Prizrenska 4a, Beograd, 011/ 26 88 282, 36 26 240, 062/ 8412 909, mdterzic@sbb.rs

Komentari