Kurje oko, koje su mogućnosti za rešavanje problema

kurje oko
Smokva je od davnina poznat lek za uklanjanje kurjeg oka i bradavica.

Kurje oko, klavus, je okruglo, sitno, bolno  zadebljanje kože koje liči na žulj, najčešće prisutno na stopalima. Nastaje kada postoji dugotrajan mehanički pritisak na meka tkiva stopala, najčešće usled nošenja neudobne ili uzane obuće. Centralni deo kurjeg oka tzv. koren, doseže u dublje strukture kože i poput trna kada postoji pritisak „bocka“ nervna vlakna uzrokujući bol.


Da li kurje oko može da bude mekano?

Kurje oko može da bude tvrdo ili meko. Karakteristika tvrdih kurjih očiju je staklasti centralni deo, nastaju na gornjoj strani nožnih prstiju i na prednjem delu tabana odnosno, na mestima na kojima je pritisak prilikom hodanja najveći.

Mekane kurje oči nastaju na mestima između nožnih prstiju, koja su često vlažna. Nastaju kada  se nožni prsti naslanjaju jedni na druge i stvaraju tzv. „kissing lesion“.

Šta je to tenisko kurje oko?

Specifična vrsta kurjeg oka je ono koje se nalazi na vrhu drugog a ponekad i na vrhu trećeg prsta stopala a praćeno je i slabim krvarenjem u pripadajućem noktu. Ova promena naziva se tenisko kurje oko i osim tenisera često ga imaju i gimnastičari, fudbaleri, atletičari, plesači.

Kurje oko treba razlikovati od virusnih bradavica i „običnih“ žuljeva.

Kako se uklanja kurje oko?

Prvi korak u tretmanu kurjih očiju je smanjenje bola pa zatim i korekcija položaja stopala. Nošenje udobne obuće je imperativ. U zavisnosti od toga na kom mestu se kurje oko nalazi, šta ga je uzrokovalo i koliko su tegobe koje pravi izražene, problem se može rešiti sredstvima koja se u tu svrhu prodaju u apotekama.

Koje preparate za uklanjanje kurjeg oka možemo pronaći u apotekama?

Uklanjanje centralnog, tvrdog, konusnog dela dovodi do trenutnog olakšanja. U tu svrhu koriste se preparati koji sadrže supstance sa kertolitičkim delovanjem na primer salicilnu kiselinu, ureu, trihlor sirćetnu kiselinu itd.

Ove supstance omekšavaju površinu kurjeg oka, ublažavaju bol i olakšavaju njegovo uklanjanje.

Olovke za uklanjanje kurjih očiju

U apotekama se mogu kupiti preparati u obliku olovke koja je ispunjena gelom trihlor sirćetne kiseline (TCA). Trihlor sirćetna kiselina ima izraženo keratolitičko dejstvo odnosno ljušti zadebljali sloj kože koji kontinuiranom primenom postepeno nestaje. Prve vidljive rezultate možete očekivati već nakon nedelju dana.

Rastvori za uklanjenje kurjeg oka

Dugo na našem tržištu prisutni su i rastvori u čijem sastavu se osim koncetrovane salicilne i sirćetne kiseline nalaze i biljne komponente poput ulja kantariona, maslinovog ulja, etarskog ulja nane. Biljne komponente obezbeđuju protiv zapaljenski efekat preparata, ulje nane prijatno hladi i ublažava bol.

Rastvori se obično nanose na kurje oko tri puta uzastono. Odnosno, nanese se jedan sloj preparata, sačeka da se osuši i odmah nanosi drugi sloj odnosno treći.

Postupak ponoviti dva do tri puta dnevno. Najčešće se rezultat vidi nakon trodnevnog tretmana. Važno je napomenuti da se rastvor premazuje samo preko kurjeg uz maksimanu poštedu okolnog tkiva.

Flasteri za uklanjenje kurjeg oka

Flasteri za uklanjanje kurjeg oka imaju mekano jastuče u kome se nalazi melem. Deo flastera sa jastučetom na kome je melem treba centrirati na kurje oko, zalepiti flaster i ostaviti da deluje 4-5 dana. Nakon skidanja flastera preporučuje se potapanje noge u toplu vodu i odstranjivanje kurjeg oka nekim tupim predmetom. Kurje oko je u obliku bele mekane „mase“ . Ukoliko kurje oko nije uklonjeno postupak se ponavlja posle pauze od nedelju dana.

Takođe, u apotekama i drogerijama mogu se naći i mekani jastučići za prednji deo stopala i za prste napravljeni od silikonskog materijala koji smanjuju pritisak čime se bol ublažava.

Nemojte pokušavati da zadebljalu kožu odsečete makazama ili žiletom da ne biste povredili okolni zdrav deo, prouzrokovali zapaljenje ili infekciju

Da li se medicinskim pedikirom problem kurjeg oka može rešiti?

Jedno od mogućih rešenja problema koje kurje oko pravi je i medicinski pedikir koji izvodi stručna osoba kvalifikovana za tretiranje medicinskih problema i preventivnu negu stopala. Medicinski pedikir za razliku od estetskog može uključivati i minimalne zahvate, kao što su uklanjanje zadebljale kože i kurjeg oka.

Koliko dugo nakon medicinskog pedikira će klijent biti bez tegoba, zavisi od više faktora: od stanja stopala, da li je kurje oko duboko ili plitko, od uzroka nastanka, starosti klijenta, kakvu obuću nosi itd. Period može biti od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Redovnim medicinskim pedikirom ovaj problem se može uspešno držati pod kontrolom.

Uklanjanje kurjeg oka laserom

Kurje oko se može ukloniti i laserom. Za potpuno uklanjanje najčešće je dovoljan jedan tretman koji traje oko 5 minuta.

Primenom lasera kurje oko se podjednako uspešno uklanja kao i klasičnom hirurgijom ali brže i jednostavnije.

Postupak traje vrlo kratko, može se obaviti u lokalnoj anesteziji tako da osoba ne oseća nikakvu bol ili neugodnost. Nakon tretmana ostaje ranica koju nekoliko dana treba previjati, zaštititi flasterom ili gazom. Po potrebi naneti antibiotik.

Kako je uzrok bola uklonjen olakšanje se oseća odmah nakon tretmana.

Uvek treba imati na umu da se kurje oko može ponovo pojaviti nakon nekog vremena, ukoliko uzrok zbog kog je nastao nije otklonjen.

Kurje oko i tradicionalna medicina

Smokva je od davnina poznat lek za uklanjanje kurjeg oka i bradavica.

Smokva sadrži enzime za razgradnju belančevina koji pomažu u uklanjanju različitih izraslina na koži. Slične enzime sadrže i ananas i papaja.

Uveče pred spavanje, svež plod presečete i unutrašnjim delom ga previjete preko kurjeg oka. Sutradan, plod se ukloni a stopalo potapa u toploj vodi oko pola sata što bi trebalo da bude dovoljno da kurje oko omekša i lako se ukloni. U tvrdokornijim slučajevima postupak se ponavlja nekoliko puta.

Za uklanjanje kurjeg oka zahvaljujući prisustvu salicilata, koristi se i kora vrbe. Postupak je sličan kao i postupak uklanjanja sa smokvom ali neophodan je dodatni oprez kako kora vrbe ne bi dolazila u kontakt sa zdravim okolnim tkivom i izazvala zapaljenje.

Kako sprečiti pojavu kurjeg oka?

  • Redovno mažite stopala hidratantnom kremom kako bi zadržala mekoću.
  • Nosite udobne cipele. Ako u cipelama ne možete da pomerate prste, znak je da su uske, što doprinosu nastanku kurjeg oka.
  • Ako primetite da na određenom mestu u cipeli postoji trenje kože o unutrašnju stranu cipele, zašitite to mesto komadićem vate, gaze ili zaštitnim jastučićima koje možete kupiti u apoteci.
  • Ako se kurje oko stvara između prstiju, moguće je da se prsti taru jedan o drugi u cipeli. U tom slučaju  od pomoći će biti jastučići za razdvajanje prstiju ili da prste razdvojite komadićima vate.

Komentari