Neven: biljka koja leči, magična i snažna

neven

Lako se gaji i izgleda prekrasno bez obzira da li ste ga zasadili u najobičniji lonac ili ste cvetove stavili u vazu. Može se koristiti za izradu kremova, masti, gelova, kompresa, tinktura ili čaja; primenjuje se kao kupka ili sredstvo za parenje lica; jede se u salatama i paprikašima; sastojak je pasta za zube i vodica za ispiranje usta; a uz sve to je dovoljno nežan za bebe i starije osobe! Magičan i snažan – neven!


Neven se vekovima koristi u kulinarstvu, kozmetici i medicini. Može se uzimati oralno, ali je popularnija njegova topikalna primena.

Iza njega je bogata istorija još od antičkih vremena, a u zapadnoevropskoj biljnoj medicini predstavlja jednu od najpoznatijih biljaka. U terapijske svrhe koristili su ga još stari Egipćani, odakle je prenet u Evropu.

Za neven je karakteristično da nikad ne vene, zbog čega je biljka i dobila ime.

Cveta od proleća do jeseni, a u primorju cele godine. Rimljani su verovali da cveta svakog meseca, pa su mu i dali ime Calendula, jer ova latinska reč označava prvi dan u mesecu.

 

7 zadivljujućih zdravstvenih koristi nevena

  1. Antiinflamatorno dejstvo

Neven ima snažno protivupalno dejstvo zahvaljujući flavonoidima, biljnim antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Neven sadrži i veliku količinu linoleinske kiseline, čije snažno antiinflamatorno dejstvo je čini idealnim biljnim lekom za terapiju raznih vrsta zapaljenja, poput ojeda od pelena, dermatitisa, infekcija uha, čireva, bolnog grla.

  1. Umiruje grčeve mišića

Neven može da spreči i opusti spazam mišića. Rezultati studije sprovedene od strane Odeljenja za biološke i biomedicinske nauke Aga Kan univerziteta u Pakistanu pokazuju da ekstrakt cvetova nevena spontano relaksira mišićnu kontrakciju. Isto istraživanje je dalo i naučnu osnovu za tradicionalnu upotrebu nevena kod stomačnih grčeva i konstipacije.

  1. Zaceljuje ulceracije, rane i hemoroide

Upotreba gelova i topikalnih masti na bazi nevena ubrzava zaceljivanje. U jednoj studiji je otkriveno da je kod 90% ispitivanih životinja nakon 8 dana primene nevena došlo do zarastanja rana, u odnosu na 51% u grupi koja nije koristila neven. Neven poboljšava čvrstinu i hidrataciju kože. Što je još impresivnije, on povećava protok krvi i kiseonika do rane i inficirane regije, što pomaže u izgradnju novog tkiva i doprinosi bržem ozdravljenju. Iz tog razloga je efikasan i u borbi protiv hemoroida. U obliku čaja može biti od pomoći kod simptoma čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Možda će vas zanimati i: Svrab analne regije,pruritus ani

  1. Pomaže menstruaciju

Korišćenje čaja od nevena može da pomogne u regulaciji menstrualnog ciklusa i olakša simptome PMS-a, posebno grčeve. Prisustvo flavonoida doprinosi opuštanju muskulature i poboljšanju protoka krvi, što sve olakšava bolne menstrualne grčeve. Može i da ublaži nalete vrućine.

  1. Sadrži antivirusne i antimikrobne komponente

Kiseline koje su sastojci ulja ove biljke imaju snažno antimikrobno i antivirusno dejstvo. Pokazali su se efikasnim u borbi protiv patogena, poput kandide, pa čak i sojeva bakterija otpornih na antibiotike. To je razlog zašto se neven koristi u izradi antiseptika koji se primenjuju na kožu.

  1. Poboljšava oralno zdravlje

Neven je postao popularan dodatak pastama za zube i vodicama za ispiranje usne duplje zbog svog snažnog antibakterijskog i antimikrobnog dejstva; on pomaže u smanjenju zapaljenja, bori se protiv gingivitisa, karijesa, dentalnog plaka.

  1. Deluje protektivno kod kancera

Zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima neven pomaže u borbi protiv kancera i iritacije izazvane hemoterapijom i zračenjem. Studije na životinjama su pokazale da se neven ne samo bori protiv karcinogene aktivnosti tumora, već istovremeno i aktivira limfocite, koji se bore protiv stranih i infektivnih napadača. Prema jednom istraživanju objavljenom u Journal of Clinical Oncology, neven pokazuje veću efikasnost nego uobičajeni topikalni agensi u smanjenju i prevenciji incidence dermatitisa izazvanog zračenjem u tretmanu karcinoma dojke.

Mere opreza

Neven ne treba da koriste osobe alergične na biljke iz porodica Asteraceae, kao što su ehinacea i kamilica. Upotreba čaja od nevena se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i ženama koje žele da zatrudne zbog snažnog dejstva na menstruaciju.

Neven može da stupi u interakciju sa sedativima zbog svoje sposobnosti da opušta mišiće, kao i sa lekovima za snižavanje krvnog pritiska i šećera u krvi.

Neven je jednogodišnja biljka koja može izrasti do visine od 30 do 60cm. Odlikuju ga karakteristični žutonarandžasti cvetovi promera 2-5cm. Rasprostranjen je širom Evrope ali se smatra prevashodno mediteranskom biljkom. Zbog lepih cvetova gaji se u baštama kao dekorativna biljka a može se pronaći i divlji najčešće pored puteva i ograda.

Cvetovi se otvaraju ujutru sa izlaskom sunca a nakon zalaska sunca se lagano zatvaraju.

Upotreba nevenovog ulja

Ulje nevena, zahvaljujući svom antiinflamatornom svojstvu preporučuje se za negu i regeneraciju suve i ispucale kože kao i u slučaju dermatitis, ekcema i psorijaze. Ulje nevena koristan je sastojak mešavina ulja koje se koriste za masažu. Ovo ulje zahvaljujući bogatstvu antioksidansima primenjuje se i za negu kože čineći je mekom i nežnom, bore postaju manje izražene a pege, fleke i ožiljci se ublažavaju. Preparati koji sadrže ulje nevena koriste se i za ublažavanje izgleda površinskih vena i kapilara.

Nevenovo ulje iz kućne radinosti

Cvetovi nevena beru se po suvom vremenu, suše se na čistoj tkanini ili papiru u tankom sloju i pakuju u čiste tegle staklene boce širokog grla, pri čemu treba paziti da se cvetovi ne sabijaju već budu rastresiti. Prelivaju se hladnoceđenim maslinovim uljem i dobro zatvorene posude čuvaju na suncu 4-5 nedelja. Nakon toga, smesa se procedi kroz gazu i ulje čuva u staklenoj boci na suvom i hladnom mestu.

Čaj od cveta nevena

U narodnoj medicini se koristi : U terapiji čira na želudcu i dvanaestoplačnom crevu, kod poremećaja menstrualnog ciklusa i kod bolnih menstruacija, kod hemoroida, proširenih vena, ekcema i upalnih procesa na koži.

Unutrašnja upotreba:

Jednu do dve kafene kašike cveta nevena preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 10-15 min a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja.

Spoljašnja upotreba:

Dve kašike cveta nevena preliti sa pola litra ključale vode. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 10-15 min a zatim čaj procediti. Prohlađen rastvor koristiti za pripremanje obloga.

Komentari