SAVET ZA MLADE MAME

Kod nekih mladih majki, kod kojih nije prethodno bilo dijagnostifikovano oboljenje štitaste žlezde u bilo kom obliku, u prvoj godini nakon porođaja može se razviti oboljenje štitaste žlezde. Ovakvi slučajevi se nazivaju postpartum tiroides (PPT). Iako deluje zabrinjavajuće, ne radi se uvek o bolesti koja zahteva dugotrajan tretman i kod većine žena bolest nestaje u toku prve godine nakon porođaja.

Kod žena kod kojih se su zdravstvene promene nastale nakon porođaja dugotrajne, trebalo bi kontaktirati lekara kako bi se preduzele odgovarajuće mere.

LEK JE NADOHVAT RUKE

Lečenje tiroidne žlezde tokom trudnoće jeste od presudnog značaja kako za zdravlje majke tako i za zdravlje deteta. Potrebno je da tretman bude jednostavan, proveren i izuzetno efikasan.

Smanjena aktivnost štitaste žlezde

  • Hipoteriodizam se leči tako što se hormon koji nedostaje zamenjuje lekom – obično je to levotiroksin. Ovaj provereni tretman primenjuje se oralno i može se primenjivati pre, tokom i nakon trudnoće.

  • Kod trudnica sa hipeotiroidizmom biće potrebne veće doze levotiroksina od onih koje su uzimale pre trudnoće, kao i češće kontrole radi utvrđivanja ispravnosti doziranja u datom periodu.

Povećana aktivnost štitaste žlezde

  • Žene sa hipertiroidizmom leče se kako bi se smanjila količina tiroidnog hormona prisutnog u krvi.

  • Trudnice sa umerenim hipertiroidizmom se uobičajeno prate bez primene terapije, pod pretpostavkom da su i majka i dete u redu.

  • Buduće i nove mame sa ozbiljnim hipertiroidizmom (smanjenom funkcijom štitaste žlezde) trebalo bi lečiti anti-tiroidnim lekovima ili, u pojedinim slučajevima, hirurškim putem kako bi se uklonio deo štitaste žlezde ali se zračenje ne sme primenjivati.

DA LI STE ZNALI?

Kod majki, problemi sa štitastom žlezdom javljaju se mnogo češće nego što mislite.

Parovi koji imaju problem sa sterilitetom (neplodnošću) kao i trudnice trebalo bi da porazgovaraju sa svojim doktorom radi testiranja štitaste žlezde.

Jod je značajan za plodnost i zdravo telo: u zemljama gde postoji rizik od nedostatka joda buduće majke i dojilje trebalo bi svakodnevno  da uzimaju nutritivne dodatke koji sadrže jod.

Komentari