Prevencija predijabetesa

prevencija predijabetesa

Prevencija predijabetesa podrazumeva promenu načina života i uspostavljanje prakse zdravih životnih navika kao i redovne lekarske preglede.

Predijabetes je reverzibilan poremećaj. To znači da možemo nivo glikemije vratiti na normalan i tako sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2 i drugih bolesti.

Stručna literatura ističe nekoliko ključnih preporuka za korekciju životnog stila:

  1. Redukcija viška telesne težine. Najčešće je dovoljno umereno smanjiti telesnu masu, između 5% i 7% ukupne težine da bi se smanjila i insulinska rezistencija. Tako će se smanjiti i vrednost glikemije u krvi.
  2. Praktikovanje fizičke aktivnosti. Dovoljno je između 150 i 200 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno kako biste smanjili rizik od predijabetesa, ali i progresiju predijabetesa u dijabetes tipa 2. Fizička aktivnost poboljšava odgovor ćelija na insulin i posledično se snižava glikemija u krvi.
  3. Adekvatna ishrana. Neophodno je uvesti uravnotežen dijetetski režim koji se bazira na voću i povrću, žitaricama sa celim zrnom, mlečnim proizvodima sa sniženim sadržajem masti. Potrebno je redukovati unos crvenog mesa, svih mesnih prerađevina, prostih šećera i namirnica sa niskim nutritivnim vrednostima.
  4. Umerena konzumacija alkohola. Postoje studije koje kažu da jedno do tri alkoholna pića dnevno mogu doprineti redukciji razvoja dijabetesa. Sve što je više od toga, deluje suprotno i povećava rizik od predijabetesa ili progresiju predijabetesa u dijabetes tipa 2.

Što se tiče farmakoterapije, studije su jasno pokazale da primena metformina može značajno regulisati metabolizam glukoze u stadijumu predijabetesa i prevenirati razvoj dijabetesa, ali se najbolji efekti postižu ukoliko se primena metformina kombinuje sa prethodno pomenutim izmenama životnog stila.3-6

Dakle, prevencija pedijabetesa je moguća promenom načina života i uspostavljanjem prakse zdravih životnih navika koje uključuju adekvatnu ishranu, fizičku aktivnost, redukciju i održavanje optimalne telesne težine i redovne lekarske preglede.

Ukoliko pacijent ima predijabetes, isti saveti za prevenciju važe kako bi se prevenirala progresija u dijabetes tipa 2.3,6

Prema istraživanjima, dijetetska vlakna i žitarice sa celim zrnom povezane su sa poboljšanjem stanja insulinske rezistencije, dovodeći do boljeg tkivnog odgovora na biološko dejstvo insulina. Dok aktuelne preporuke ukazuju da je potrebno uneti 25-35 grama  vlakana dnevno, u Americi, osoba prosečno unese 15g vlakana na dan. U dijeti prednost bi trebalo dati žitaricama sa celim zrnom (integralni hleb, ovsena kaša, kokice) umesto rafiniranih žitarica, a trebalo bi povećati unos svežeg voća i povrća.5

Posledice1-4,6

Procene su da oko 25% ljudi sa predijabetesom, a bez promene životnog stila i adekvatne terapije, za dve do pet godina ipak dobije dijabetes tipa 2.

Kao što znamo, neće se kod svake osobe predijabetes razviti u dijabetes, ali s protokom godina rizik postaje sve veći.

Zato je neophodno promeniti štetne životne navike, a ukoliko je to neophodno lekar će ordinirati i odgovarajuću terapiju.

Pored toga što su osobe sa predijabetesom u visokom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2, one su i u povišenom riziku za razvoj kardiovaskularnih oboljenja.

Pravovremena dijagnostika i mere prevencije mogu sprečiti razvoj drugih bolesti i poboljšati kvalitet našeg života.

Prevencija predijabetesa i lečenje2,3,4,6

Reference:

Komentari