Enterosgel – pomoć kod gastrointestinalnih problema

enterosgel

Enterosgel je efikasna pomoć kod blažih gastrointestinalnih problema, posebno onih koji nastaju usled konzumiranja hrane i vode nedovoljno dobrog kvaliteta. Delovanje preparata zasniva se na apsorpciji tj vezivanju štetnih materija za svoju površinu i eliminaciju iz organizma stolicom.


Dolaskom toplijeg vremena, svima nam pred očima titraju slike sunca, mora i plaže, prisećamo se mirisa borovine i kreme za zaštitu od sunca… I dok razmišljamo o putovanju, retko nam padaju na pamet smetnje u stomaku a još manje problem sa dijarejom.

Uzroci pojave dijareje su virusne ili bakterijske infekcije, paraziti, alergija na hranu, promena ishrane, povećana konzumacija alkohola, bolesti organa za varenje, nakupljeni stres pre puta (takozvana putna groznica koja je posledica toga što je naš digestivni trakt pod uticajem autoimunog nervnog sistema, zbog čega i lakše psihičke smetnje mogu poremetiti njegovu prirodnu funkciju), promena klime, razlika u vremenskim zonama itd.

Putnička dijareja

Kao posebna kategorija navodi se „putnička dijareja“, od koje najčešće oboljevaju osobe na putovanju u udaljene krajeve s drugačijim higijenskim standardom, sastavom i stepenom čistoće vode.

Iako može biti uzrokovan većim brojem bakterija, virusa ili parazita, najčešći uzročnik je enterotoksična Escherichia coli, koja se često nalazi u vodama područja u kojima je pročišćavanje vode neodgovarajuće, tako da je infekcija česta kod osoba koje putuju u zemlje u razvoju.

Putnička dijareja pogađa od 20 do 30% putnika. Međutim, ako uzmemo u obzir i mogućnost neispunjavanja osnovnih higijenskih standarda u pripremi hrane i kvalitetu vode za piće, procenat njegove pojave penje se na 60 do 80 %, a to nipošto nije zanemariv statistički podatak.

Unutar 12 do 72 sata nakon konzumacije kontaminirane vode ili hrane javljaju se simptomi:

 • grčevi i nadutost
 • mekana ili vodenasta stolica
 • mučnina i povraćanje
 • nagla potreba za pražnjenjem crijeva
 • suva usta, glavobolja i bolovi u mišićima kao posledice dehidracije

a mogu se javiti i teži simptomi:

 • krv, sluz i neprobavljena hrana u stolici
 • gubitak težine
 • groznica praćena visokom temperaturom.

Kako umanjiti rizik od dijareje

S ciljem smanjenja rizika pojave putničke dijareja preporučuje se nekoliko preventivnih mera:

 • izbegavati upotrebu vode iz vodovoda za piće, konzumaciju leda, salate, sirovog povrća, neoljuštenog voća, termički neobrađenog mesa, sladoleda i jela sa sirovim jajima
 • napitke treba piti samo iz fabrički zatvorenih boca ili limenki
 • uzimati probiotike, koji pomažu u jačanju crevne flore, i to bar nedelju dana pre putovanja, tokom putovanja i još neko vreme nakon povratka sa putovanja

Pravila za oporavak

Čak i uz strogo pridržavanje navedenih preventivnih mera ne možete u potpunosti sprečiti moguću pojavu dijareje, stoga treba znati šta je bitno ako se ipak pojavi.

U slučajevima i blage i jake dijareje važi zlatno pravilo za oporavak – nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita.

Dok je za prosečnu odraslu osobu „dovoljno” unositi tečnosti u količini koja odgovara tri do četiri posto telesne mase, kod dece je ta količina mnogo veća. Deca moraju piti tečnost u količini koja odgovara najmanje 10 do 15 posto njihove telesne mase, jer dečje tielo sadrži više vode u tkivima i može brže doći do dehidratacije. Drugim rečima, uobičajeno preporučenoj količini tečnosti treba dodati i volumen tečnosti izgubljene stolicom. Međutim, treba imati na umu da voda sama po sebi nije dovoljna, jer telo gubi i neophodne minerale, koje obična voda ne sadrži. Stoga je potrebno uzimati rastvore za rehidraciju koje sadrže pravilan saddržaj  tečnosti i elektrolita..

Kod blažih slučajeva akutne dijareje preporučuje se primena Enterosgel-a, koji će delovati na većinu mogućih uzročnika dijareje.

Detoksikacija kao preduslov dobrog zdravlja i dugovečnosti

Creva, kao deo gastrointenstinalnog trakta, predstavljaju najveću površinu našeg tela koja je u kontaktu sa spoljnom sredinom.

Površina crevne sluznice je oko 400m2!

Sve što unesemo u naš organizam, hrana, piće ali i toksini, alergeni, bakterije, virusi su prvo u kontaktu sa zidom creva. Ponekad se ove materije lepe za zid creva i ometaju da sluznica creva „radi“ kako treba. Štetni produkti iz creva prolaze ispod sluznice, dospevaju u krvotok, i izazivaju razne upalne reakcije i poremećaje lokalno, ali i na udaljenim organima.

Sve ovo se manifestuje različitim reakcijama, a one koje načešće iskusimo i primetimo su dijareje odnosno prolivi. Pored toga, česte su i imunološke reakcije, poput alergija (dermatitisi, alergije na hranu i sl.), ali i intoksikacije.

Kako sprečiti i kako lečiti ova stanja?

Važan korak na putu do oporavka, dobrog zdravlja i dugovečnosti je detoksikacija – uklanjanje štetnih materija, toksina i mikoorganizama koji uzrokuju bolesti organa za varenje ali indirektno i drugih organa u našem telu.

Enterosgel je oralni crevni adsorbent (enterosorbent). Njegovo delovanje zasniva se na organskom mineralu s adsorpcijskom sposobnošću vezanja nekih toksičnih i štetnih supstanci u crevu, koje fizički veže na svoju površinu, smanjujući učestalost stolica i trajanje dijareje.

Enterosgel se uklanja iz organizma stolicom, a zajedno s njim i na njega vezani toksini i štetne supstance, što može biti korisno za lečenje stanja akutne dijareje. Siguran je za primenu i kod dece starije od godinu dana kao i kod trudnica i dojilja.

Komentari