Gastroenterologija

pseudomembranozni kolitis

Zapaljenje debelog creva izazvano klostridijom

  Pseudomembranozni kolitis je zapaljenje debelog creva izazvano bakterijom klostridijom - Clostiridium difficile. Najčešće nastaje nakon korišćenja antibiotika i karakteriše se obilnim stolicama i dehidracijom. U debelom crevu nalaze se mnogobrojne...
preponska kila

Preponska kila ne prolazi sama od sebe već zahteva lečenje

Preponska kila nastaje kada meko tkivo – najčešće je to omentum ili deo tankog creva prođe kroz oslabljeno mesto u trbušnom zidu. Kila sama po sebi nije opasna, ali...

Divertikuloza i divertikulitis

Divertikuloza je stanje u kom postoje kesasta proširenja sluzokože debelog creva (džepovi, divertikuli). Divertikulitis nastaje kada dođe do zapaljenja jednog ili više divertikula i manifestuje se bolom u stomaku,...
Gastritis

Gastritis

Neredovni obroci, jaka i začinjena hrana, puno kafe, alkohola i cigareta, upotreba lekova kao i stres stvaraju pogodno tlo za razvoj gastritisa. Posledice mogu biti opasne, pa gastritis treba...

Lečenje infekcije Helicobacter pylori

Eradikciona terapija podrazumeva eliminisanje infekcije izazvane H. pylori. Za otkrivanje infekcije H. pylori koristi se niz invazivnih i neinvazivnih metoda, a nakon dokazanog postojanja potrebno je što pre podvrgnuti...

Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu

Pod terminom peptička ulkusna bolest podrazumevaju se oštećenja sluznice želuca i/ ili duodenuma, koja nastaju usled korozivnog delovanja sastojaka želudačnog soka. Do pojave peptičkog ulkusa dolazi kada agresivni...
Bolan trbuh – tiha patnja

Bolan trbuh – tiha patnja

autor: Asis. mr sc med. dr Tatjana Mraović, spec. higijene, dijetolog Loše varenje hrane nije retka pojava. Nekada jednostavne promene navika u ishrani i redovno vežbanje mogu...
Gorušica

Gorušica, česta tegoba

Gorušica ili osećaj pečenja i bola u predelu grudi, koji se podiže od stomaka ili donjeg dela grudi ka vratu, je česta tegoba. Statistički podaci ukazuju da gorušicu jednom...
Značaj digestivnih enzima u varenju hrane

Značaj digestivnih enzima u varenju hrane

Urađene su mnoge studije koje su potvrdile pozitivan uticaj zdrave ishrane na zdravlje čoveka. Adekvatnom ishranom organizmu se obezbeđuju sastojci neophodni za obavljanje fizioloških procesa u organizmu, održanje...
Redovna probava

Redovna probava

napisala: Dr Slavica Milovanović - Đorović Opstipacija ili zatvor, čest je probavni problem. Posledica je modernog stila života koji podrazumeva neuravnoteženu ishranu, stres, manjak fizičke aktivnosti ali,...

AKTUELNO

error: Sadržaj je zaštićen!