Preponska kila ne prolazi sama od sebe već zahteva lečenje

0
Preponska kila ne prolazi sama od sebe već zahteva lečenje

Preponska kila nastaje kada meko tkivo – najčešće je to omentum ili deo tankog creva prođe kroz oslabljeno mesto u trbušnom zidu. Kila sama po sebi nije opasna, ali se vrši njeno hirurško lečenje zbog mogućih komplikacija.


Preponska kila i ne mora davati simptome. Može se otkriti slučano u toku fizikalnog pregleda. Međutim, daleko je češća situacija da se kila vidi i oseća. Vidljivija je kada osoba stoji uspravno, prilikom kašlja ili naprezanja.

ZNACI I SIMPTOMI

Preponska kila je uglavnom vidljiva spolja i nalazi se s jedne strane stidne kosti ukoliko je jednostrana, a ukoliko je obostrana vidljive su dve kile –  svaka sa jedne strane. Može se javiti osećaj pečenja, bola ili pretakanja u njoj. Nisu retki nelagoda ili bol u preponama naročito prilikom savijanja tela, kašlja, podizanja tereta… U preponama se može javiti osećaj pritiska, težine, vučenja… Ukoliko se spusti do skrotuma može se javiti bol i otok u predelu testisa.

ČEŠĆA KOD MUŠKARACA

Preponska kila kod novorođenčadi i dece nastaju zbog slabosti trbušnog zida koji je pristuan pri rođenju. Kila se češće javlja kod muškaraca u svim životnim dobima u odnosu na žene. Kod muškaraca se testisi stvaraju u trbušnoj šupljini i zatim spuštaju u skrotum kroz ingvinalni kanal koji se posle toga zatvara. Ukoliko se uspešno ne zatvori ostaje oslabljeno mesto. Slabost može nastati i kasnije u životu naročito nakon povrede ili hirurške intervencije u trbušnoj šupljini. Bez obzira da li postoji predispozicija u vidu oslabljenog zida kila može nastati posle napora, podizanja tereta, gojaznosti, hroničnog kašlja, trudnoće…

preponska kila

Faktori rizika su: muški pol, postojanje bliskih rođaka sa kilom, hronični kašalj, hronični zatvor, povećana telesna težina, trudnoća, zanimanja koja uključuju dugotrajno stajanje ili težak fizički rad, ranije postojanje kile…

UKLJEŠTENA I STRANGULIRANA KILA 

U ležećem položaju moguće je vratiti kilu laganim pritiskom nazad u trbušnu šupljinu. Ukoliko nije moguće potrebno je staviti led na kilu kako bi se smanjio otok i da bi kila lakše skliznula nazad. Podizanje karlice takođe pomaže prilikom vraćanja. Ukoliko nije moguće vratiti kilu nazad omentum ili petlja tankog creva može biti uklještena u trbušnom zidu.

Uklještenje kile manifestuje se mučninom, povraćanjem, povišenom temperaturom, jakim bolom čiji se intenzitet povećava, izmenom boje kile od crvene do ljubičaste, nemogućnošću prolaza crevnog sadržaja i gasova. Uklještena kila može postati strangulirana (uvrnuti se oko sopstvene osi) čime prestaje dotok krvi u zahvaćeni deo creva. Ovo je po život opasno stanje i zahteva hitan hirurški zahvat.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE

Za postavljanje dijagnoze najčešće je dovoljan fizikalni pregled. Pri pregledu kila postaje vidljivija ukoliko se osoba nakašllje. Po potrebi može se uraditi i ultrazvučni pregled mekih tkiva regije.

LEČENJE JE HIRURŠKO

Preponska kila ne prolazi sama od sebe. Lečenje je hirurško klasičnim hirurškim zahvatom ili laparoskopski.

Lihtenštajn operacija bruha je zlatni standard u hirurgiji svih preponskih kila. Operacija je jednostavna, izvodi se u lokalnoj anaesteziJi i pacijent vrlo brzo oporavlja. Ovom metodom kilni otvor na preponi, pokriva se mrežicom i tako ojačava oslabljeno mesto. Recidivi odnosno ponovna pojava kile je retka, oko 1%.

Laparoskopska operacija preponske kile preporučuje se u slučaju recidiva, obostranih preponskih kila. Nakon klasičnog hirurškog zahvata, oporavak je brži nago nakon laparoskopije. Bolovi su srednjeg intenziteta, traju do 2-3 dana. Konci se skidaju 7. dana nakon operacije.

Posle operacije neophodno je da osoba što pre počne da se kreće, ali je povratak punoj aktivnosti tek nakon 6 nedelja.

PREVENCIJA

Ne postoji mogućnost prevencije urođene slabosti trbušnog zida. Međutim, redovna fizička aktivnost usmerena na jačanje mišića trbušnog zida i održavanje telesne težine smanjiće rizik za nastanak kile. Izbegavanje zatvora unošenjem hrane bogate vlaknima i dovoljno tečnosti kao i prestanak pušenja koje je čest uzročnik hroničnog kašlja takođe su od značaja. Treba izbegvati podizanje tešikih tereta.

Pojas za herniju ne može izlečiti herniju, on je tu da olakša tegobe dok se hernija ne reši hirurški.

Komentari

Nema traženih članaka