Atrofične promene u menopauzi

Koliko se često javljaju ovi simptomi?

Prema literaturi 10 do 40% postmenopauzalnih žena imaju simptome zbog vaginalne atrofije, a većini je potrebno lečenje.  Nažalost se samo 25% žena javi lekaru za pomoć.

U našoj populaciji se takođe ovi simptomi učestalije javljaju u postmenopauzi nakon dužeg delovanja estrogenske insuficijencije, nego u perimenopauzi. Suvoća vagine se javlja kod 22.61% žena u postmenopauzi, u odnosu na  13.75% žena u perimenopauzi. Bolni odnosi se javljaju kod 13.78% žena u postmenopauzi i kod 11.65% žena u perimenopauzi. Kao i u svetu i kod nas se žene retko javljaju za pomoć zbog ovih problema. Neretko tek na insistiranje ginekologa pacijent otkriva simptome i rado pristaje na lečenje.

Kako nedostatak estrogena utiče na urogenitalni sistem?

Estrogenski receptori su otkriveni i dokazani ne samo na mišićima urogenitalne prečage koja je glavna potpora unutrašnjim ginekološkim organima već i na svim strukturama donjeg urinarnog sistema: bešici i uretri. Kako i koliko nedostatak estrogena utiče na funkciju urogenitalnog sistema nije potpuno istraženo, ali je pouzdano dokazana povezanost citoloških i histoloških  promena na uretri i trigonumu bešike izazvanih nedostatkom estrogena, a koje uzrokuju funkcionalne promene i simptome. Nedostatak estrogena u postmenopauzi dovodi do promena ne samo na epitelu nego i na submukoznom vaskularnom pleksusu i vezivnom tkivu tj. gubitak kolagena u trigonumu bešike i zidu uretre.

Koji se urogenitalni simptomi javljaju zbog nedostatka estrogena?

Najčešći urogenitalni simptom je često mokrenje koje se može javljati preko dana ili samo noću. Često mokrenje može biti praćeno bolom, a češće su i urinarne infekcije.  Kod čestog i bolnog mokrenja se najčešće postavlja dijagnoza upale bešike bez razmišljanja,a terapija ne daje uvek zadovoljavajući rezultat. Neretko se ponavljano daju antibiotici čak kada se u urinokulturi ne mogu naći patološki mikroorganizmi, a da se i ne pomisli na simptome koje izaziva atrofija, koji bi se uspešnije lečili lokalnim estrogenima.

Šta je stres inkontinencija?

Nedostatk estrogena može dovesti do funkcionalne stres inkontinencije. Stres inkontinencija  podrazumeva nevoljno mokrenje koje se javlja pri povećanju intraabdominalnog pritiska. Pritisak se povećava pri dizanju tereta, kijanju, kašljanju, smejanju ili trčanju. U teškim slučajevima inkontinecija se javlja i pri minimalnim naporima npr. hodu ili čak okretanju u krevetu. Nedostatak hormona može biti uzrok blagog oblika inkontinencije ili značajni faktor koji dovodi do pogoršanja već postojeće inkontinencije nastale zbog anatomskih promena drugog uzroka. Funkcionalno nevoljno mokrenje pri naporu može se javiti i kod žena koje imaju uredan ciklus i to neposredno pre i za vreme menstruacije kada koncentracija estrogena fiziološki naglo opada. Uzročna povezanost urinarnih simptoma i estrogenskog deficita dokazuje se u praksi povoljnim efektom hormonske supstitucije koja može ublažiti ili čak eliminisati simptome: često i bolno mokrenje i blaži oblik stres inkontinencije.

Kako urogenitalne tegobe utiču na socijalni život?

Urogenitalne promene i tegobe negativno deluju na mnoge sfere života žene kao i predstavu o sopsteveno izgledu . Naizgled banalne promene često onemogučavaju sportske aktivnosti i rekreaciju, otežavaju druženje sa prijateljima i socijalizaciju, putovanje, remete san, a što je najvažnije donose mnoge probleme u seksualnom životu partnera.

Da li  simptomi vaginalne atrofije utiču na libido?

Da. Suvoća vagine i bolnost pri odnosu umanjuju užitak koji žena očekuje pri seksualnom odnosu, stvara strah i averziju prema novom bolu i neprijatnom iskustvu i gasi želju za seksualnim doživljajem. Simptomi estrogenske deficijencije, u ovom slučaju lokalne prirode, mogu posredno delovati na smanjenje libida.

Kakav je uticaj estrogena na kožu?

Iako odnos kolagena i estrogena u svim tkivima i organima nije potpuno proučen, evidentno je da nedostatak estrogena nezavisno od drugih faktora (starenje, genetski faktor) dovodi do smanjenja kolagena u koži. Estrogeni preko svojih receprora stimulišu fibroblaste koji su odgovorni za produkciju kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Kolagen omogućava strukturu i snagu tkiva, elastin obezbeđuje elastičnost kože, a hijaluronska kiselina vlažnost. Estradiol takođe povećava sposobnost epidermisa da sačuva vlažnost kože i značajno utiče na zaceljivanje rana.

Smanjenje ili gubitak kolagena iz kože najbrži je nekoliko godina nakon menopauze, a zatim se stopa gubitka smanjuje. Prvih pet godina nakon menopauze se izgubi oko 30 % kolagena u koži. Smanjenje kolagena i potkožnog tkiva smanjuje debljinu i elastičnost kože, turgor i vitalnost pa se koža brže nabora, postaje suva i tanka bez turgora. Simptomi ili tegobe na koje se pacijenti žale jesu suvoća kože, perutanje, svrab ali i nezadovoljstvo izgledom kože, posebno kože lica.

Koji se još simptomi jajvljaju usled gubitka kolagena?

Osim u koži, gubitak kolagena u drugim tkivima može dovesti do određenih simptoma. Smatra se da su bolovi u mišićima i zglobovima usled nedostatka estrogena upravo posledica gubitka kolagena u mekim i vezivnim tkivima i ligamentima.

Kako na druge organe utiče nedostatak estrogena?

Uterus ili materica se u postmenopauzi smanjuje, zidovi postaju tanji, a grlić tanji i kraći. Endometrijum postaje tanak i atrofičan ali je do u duboku starost spreman da na odgovori na stimulaciju hormonima.

Usled manjka estrogena može se javiti suvoća sluznice usta ili oka.

Nedostatak estrogena dovodi do involucije dojki. Žlezdano tkivo involuiše, a zamenjuje se masnim ili fibroznim tkivom. Ukoliko preovladava vezivno tkivo volumen dojki se jako smanjuje, a elastičnost i čvrstina nestaju.

Kako lečiti simptome atrofije urogenitalnog trakta uzrokovane nedostatkom estrogena?

Kada su u pitanju urogenitalni simptomi lokalni estrogeni daju odlične rezultate. To su vaginalne tablete ili masti koje sadrže veoma blagi prirodni estrogen koji se u organizmu žene inače nalazi kao metabolit estradiola. Njegovo biološko dejsvo je jako slabo pa se ne primenjuje u sistemskoj estrogenskoj terapiji. Lokalna aplikacija onemogućava značajniju apsorpciju, pa ovi hormoni ne deluju na druge organe i sisteme.

Šta su lubrikanti?

To su nehormonski lekovi, koji pomažu vlaženje vaginalne sluznice i vulve i na taj način smanjuju simptome. Posebno se preporučuju pri seksualnim odnosima u cilju smanjenja bola i iritacije.

Kako se može terapijski delovati na atrofične promene kože?

Kada su promene na koži izrazite ili postoji sklonost ka preranom starenju kože estrogeni se moraju uzimati sistemski. Kada žena uzima hormonsku terapiju zbog drugih problema onda je pozitivan efekat na kožu još jedan razlog da žena bude zadovljno terapijom. Ali je očuvanje vitalne kože i sprečavanje prevremenog i prebrzog starenja kože za mnoge žene dovoljen razlog za hormonsku supstituciju bez obzira što nemaju druge tegobe. Takvu indikaciju koju određuje žena ginekolog treba da poštuje, naravno ukoliko su ispunjeni svi uslovi da se hormonska supstitucija primenjuje bezbedno. Ne smemo zaboraviti da često na psihičku ravnotežu i zdravlje jednako loše utiče oronuo izgled kao i poremećen san ili preznojavanje.