Kondilomi


Kako se kondilomi leče?

Terapija izbora u tretmanu kondiloma je terapija radiotalasima frekvence 4Mhz.
Genitoanalna regija je veoma osetljiva na bilo koji oblik traume , pa je upravo to jedan od razloga što nam radiotalasi nude apsolutan komfor. Uz to i činjenica da je najviše obolelih izmedju 19. i 25. godine života navodi nas na još veći oprez i poštedu u toku intervencije. Mlade osobe su i emocionalno i fizički jako osetljive na ovaj oblik traume . Sama spoznaja da imaju kondilome je dovoljno stresna, ako tome dodamo i mogućnost recidiva i ponovne intervencije kod pogrešne terapije, to je još jedan razlog da izaberemo radioralase za tretman.

Koje su karakteristike ove terapije?

Intervencije radiotalasima se izvode samo u lokalnoj anesteziji bez obzira na lokalizaciju, njihovu rasprostranjenost, starost pacijenta i fiziološko stanje organizma.
1. Oštećenje okolnog zdravog tkiva je minimalno, a mesta sa kojih su uklonjeni kondilomi su bez opekotina , okolnog oštećenja i kasnijih ožiljaka.
2. Dobra preglednost u toku intervencije, bez krvarenja , pruža nam priliku da se promene u potpunosti uklone čak i ako su teško dostupne i velikih dimenzija.
3. Oporavak izuzetno brz, bez obzira na rasprostranjenost i lokalizaciju, a vraćanje u normalan seksualni život nakon dve nedelje.
4. Metoda izbora za lečenje kondiloma u trudnoći, kod adolescenta, kao i kod lokalizacija poput, analne, perianalne, grlić, glans penisa, koje zahtevaju pre svega preciznost i poštednost.
5. Stepen recidiva ispod 5%.
Sve gore navedeno predstavlja dovoljan razloga da se u terapiji polnih bradavica isključivo opredelimo za radiotalasnu tehniku kao metodu izbora i za ženu i za muškarca
Ipak treba navesti da je za ispravan i efikasan rad potrebno iskustvo u radiotalasnoj hirurgiji kako bi sve pomenute prednosti bile maksimalno iskorišćene

Vakcina protiv HPV

Uzročnik raka grlića materice u 80% slučajeva je infekcija HPV. Prema podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji od raka grlića materice dnevno umre jedna žena a tri obole.
Gardasil je prva vakcina protiv raka grlića materice u svetu. Upotreba ove vakcine u Srbiji je odobrena oktobra 2006. godne za vakcinaciju devojčica i žena uzrasta od 9 do 26 godina. Da bi vakcinacija bila uspešna važno je da se primi pre stupanja u seksualne odnose. Ukoliko je osoba seksualno već aktivna velika je verovatnoća da HPV infekcija već postoji pa imunizacija ne bi bila opravdana. Pored prevencije raka grlića materica ova vakcina je indikovana i za sprečavanje raka vagine i vulve kao i genitalnih bradavica.

Na Međunarodnoj konferenciji o papiloma virusima koja je održana u Švedskoj predstavljeni su rezultati kliničkih ispitivanja Gardasil vakcine. Ovim ispitivanjima je potvrđeno da i nakon 8,5 godina od vakcinisanja zaštita od HPV infekcije postoji.
Ova vakcina je dobila prestižnu Međunarodnu nagradu Galien za 2008 godinu. Ova nagrada se smatra ekvivalentom Nobelovoj nagradi za farmaceutsku industriju.

napisao: Dr Igor Jeremić – Spec ginekologije i akušerstva, Licencirani instructor radiotalasne hirurgije,www.drigorjeremic.com

Komentari