Krvarenje posle intimnog odnosa – Postkoitalno krvarenje

postkoitalno krvarenje

Genitalno krvarenje kod žene može biti fiziološko (menstrualno) i nefiziološko (javlja se uzmeđu menstrualnih krvarenja), disfunkcionalno i postkoitalno krvarenje (posle intimnog odnosa). Ona se mogu i preklapati pa sasvim sigurno nema žene koja bar jednom u životu nije, osim fiziološkog imala i iskustvo nefiziološkog krvarenja.


postkoitalno krvarenjeKrvarenje tokom ili posle seksualnog odnosa može dugoročno da bude izvor nelagodnosti, da kvari užitak i bude predmet straha.

Kod muškaraca, to izaziva strah da su povredili partnerku a posledica može biti poremećaj erekcije.

Razlog za brigu je opravdan, jer svaka kap krvi na mestu i u vreme kada je ne očekujemo, izaziva strah i nelagodnost, pomisao na bolest, i sumnju na zapaljenske ili hormonske promene.

Krvarenje iz genitalnog područja je alarm, bilo da je gotovo neprimetno ili obilno, a posebno ukoliko se pojavi u toku ili nakon seksualnog odnosa ili obavljanja velike nužde.

Intramenstrualno krvarenje, naziv je za svako krvarenje u bilo koje vreme menstrualnog ciklusa, osim u vreme normalne menstruacije.

Disfunkcionalna krvarenja su poremećaji  menstruacije a da pritom ne postoji uočljivi organski uzrok, uključujući poremećaje ritma (previše dugi ili kratki razmaci između dve menstruacije), poremećaje u intenzitetu i trajanju krvarenja. Odnosno, svako krvarenje iz materice koje nije posledica zapaljenja, tumora ili trudnoće. Češće je kod žena starijih od 45 godina, u doba perimenopauze, a ređe kod adolescentkinja. U 70% slučajeva disfunkcionalna krvarenja prate anovulatorni ciklusi (ne dolazi  do oslobađanja jajne ćelije iz jajnika, odnosno ovulacije, pa krvarenje postaje vremenski i količinski nepredvidivo). Disfunkcionalna krvarenja češća su kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika a prisutno je i kod 20% žena koje imaju endometriozu. Dijagnoza se postavlja isključivanjem drugih mogućih uzroka krvarenja.

Postkoitalno (coitus lat. polni odnos) krvarenje je nemenstrualno krvarenje koje nastupi odmah  posle odnosa a uzrokovano je različitim bolestima i poremećajima u reproduktivnoj regiji.  Postkoitalno krvarenje posle odnosa može se dogoditi i svakoj inače zdravoj ženi. Među uzrocima najčešći su postojanje cervikalnih displazija, hlamidijske ili slične bakterijske infekcije, herpes infekcija, trihomonijaza, kandidijaza, postojanje cervikalnih ili uterinih polipa, zapaljenje endometrijuma, endometrioza i adenomioza, postojanje sindroma policistričnih jajnika itd. Postkoitalna krvarenja češća su kod žena u menopauzi a uzrok najčešće je smanjena vlažnost i atrofija vaginalne sluznice.

Postkoitalno krvarenje je jedan od prvih i najčešćih simptoma da nešto sa sluznicom genitalnog sistema nije kako treba. Postkoitalno krvarenje nije normalna ali je na sreću, češće bezopasna pojava ali, i pored toga zahteva vanredni ginekološki pregled.

postkoitalno krvarenje

Uzroci krvarenja posle intimnog odnosa

Cervikalna displazija (CIN) je prekancerozna promena epitelnih ćelija grlića materice. Najčešći uzrok je infekcija onkogenim HPV virusima.  CIN je češći uzrok krvarenja kod žena koje imaju više polnih partnera i praktikuju nezaštićene polne odnose, koje su rano rađale (pre 16. godine) ili su ranije bolovale od polno prenosivih bolesti poput: hlamidije, gonoreje, herpesa, trihomonijaze itd.

Infekcija hlamidijom je uz gonoreju najčešća polno prenosiva bakterijska infekcija posebno  u populaciji polno aktivnih žena između 15 i 25 godina. Infekcija hlamidijom jedan je od mogućih uzroka neplodnosti. Lečenje nije jednostavno jer infekcija ima recidivirajući karakter (ponavlja se). Sprovodi se antibioticima i neophodno je lečiti sve partnere!

Gonoreja je klasična polno prenosiva bolest i često je u kombinaciji sa hlamidijom. Lečenje mora da bude energično i bez odlaganja. Kod nas nije česta ali ne treba je zanemarivati kao ni sifilis i herpes.

Zapaljenja materice, leče se u zavisnosti od uzročnika (ureaplazma, mikoplazma, e.coli, streptoccoccus agalactiae, herpes itd).

Polipi grlića materice su mekane, najčešće pojedinačne izrasline, crvene ili ljubičaste boje, ne duže od 3cm. Izuzetno su osetljivi i mogu uzrokovati nepravilna krvarenja između dve menstruacije ili pojačan sukrvičavi iscedak, ili manje obilna krvarenja posle odnosa. Polipi se leče uklanjanjem (ekscizija, eksholeacija).

Trihomonijaza je polno prenosiva bolest koju uzrokuje trihomonas vaginalis. Ređe se može preneti zaraženim priborom za intimnu higijenu, peškirima, u spa centrima, nečistim toaletima. Moguć je i prenos na novorođenče ako je porodilja zaražena. Moraju se lečiti svi partneri!

Vaginalna kandidijaza nastaje kod pojačanog razmnožavanja gljivice Candida albicans u vagini. Simptomi su žarenje, svrab, bezmirisan gust sirast iscedak. Leči se primenom antimikotika namenjenih vaginalnoj regiji (vaginalete ili vaginalne kreme). Važno je i pravilno održavanje higijene, ne koristiti sredstva za pranje koja nisu prilagođena intimnoj zoni, nošenje pamučnog veša.

Endometrioza ili adenomioza je prisustvo endometrijuma (tkivo unutrašnjeg sloja materice) izvan normalne lokalizacije: u stomaku žene, najčešće na jajniku, ligamentima materice, u retrovaginalnom septumu, jajovodu, na grliću materice ili drugim mestima u karlici. Adenomioza je nalaz endometrijalnog tkiva najčešće u mišićnom sloju materice i češće je kod žena u perimenopauzi.

Polipi materice retko, ali predstavljaju rizik za razvoj karcinoma. Žene koje imaju polipe na materici često imaju intermenstrualno, kontaktno i postkoitalno krvarenje. Česta su i krvarenja nakon menopauze kao i probojna krvarenja tokom hormonske terapije. Uklanjaju se hirurški.

Krvarenje tokom odnosa kod trudnica može nastati usled niza patofizioloških događaja u trudnoći, uz to moguć je povećan rizik od pobačaja, prevremenog porođaja i vanmaterične trudnoće.

Zapaljenje jajnika i jajovoda, zapaljenje materice, miomi, uzimanje lekova koji deluju na  zgrušavanje krvi, bolesti štitaste žlezde, nekontrolisani dijabetes itd. mogući su uzroci postkoitalnog krvarenja posle odnosa. postkoitalno krvarenje

Kada hitno treba posetiti ginekologa?

  1. Ukoliko ste u menopauzi, ne koristite hormonsku supstitucionu terapiju, stariji ste od 55 godina i imate epizodu jakog krvarenja.
  2. Imate više od 35 godina i imate postkoitalno krvarenje duže od 4 nedelje
  3. Ukoliko ste na hormonskoj supstitucionoj terapiji i imate neočekivano ili prolongirano krvarenje koje traje duže od 4 nedelje nakon prekida terapije
  4. Imate neobjašnjiva ponavljajuća krvarenja nakon odnosa
  5. Ukoliko imate više od 45 godina, trajnu bol i povećan stomak, potrebno je uraditi neophodne preglede i analize kojima se isključuje maligna bolest jajnika.

HERBS&HONEY LADY’S POWER je moćna kombinacija virka, maline, crne zove i meda koja štiti i poboljšava žensko zdravlje.

Virak je biljka koja je u vrmene starih Germana bila posećena Figi, boginji plodnosti i prirode i smatra se najboljim prijateljem ženskog zdravlja.

Pozitivno utiče na zdravlje reproduktivnih organa, pomaže u regulaciji ženskih polnih hormona pa samim tim uspostavlja i redovan menstrualni ciklus, ublažava simptome PMS-a, kao i bolove i grčeve tokom ciklusa. Zahvaljujući sadržaju tanina i drugih supstanci pokazao se izuzetno efikasnim u slučaju obilnih menstruacija.

Nauka je potvrdila da ekstrakt virka ima snažno antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo te se ova biljka preporučuje u slučajevima zapaljenja sluznice reproduktivnih organa žene.

Pored poboljšanja intimnog zdravlja HERBS&HONEY LADY’S POWER, zahvaljujući crnoj zovi učiniće da imunitet bude snažniji, zahvaljujući malini i njenom neodoljivom ukusu da misli budu vedrije i pozitivnije. Pravu infuzija prirodne energija daje med što preparat HERBS&HONEY LADY’S POWER čini pravim eliksirom zdravlja žene.

Uz HERBS&HONEY LADY’S POWER bićete snažne bez obzira na dan u mesecu a možete ga poručiti popunjavanjem forme ispod:

    Komentari