Rani simptomi u menopauzi

Kako različitost kulture utiče na stav prema menopauzi?

Zapadna kultura nameće ženi negativan stav prema menopauzi i starenju. Gajenje kulta fizičke lepote i privlačnosti, vrednovanje žene prema telesnoj lepoti stvara kod žene strah od starenja i telesnih promena. U određenim kulturama žena se uvažava i poštuje dok može rađati ili privređivati i otuda opravdani strah od menopauze koja je prvi znak gašenje njene plodnosti ali i njene fizičke snage. U sredinama u kojima žene i društvo u celini imaju pozitivan odnos prema starenju, žena u menopauzi uživa poštovanje, oslobađa se teških dužnosti, a u društvu i porodici zauzima cenjeno mesto osobe koja koja je rađanjem i radom i iskustvom zaslužila pažnju, negu i poštovanje. U ovakvim društvima žena ima pozitivan stav prema menopauzi i neretko je dočekuje sa olakšanjem.

Da li se u klimakterijumu češće javljaju psihijatrijska obolenja?

Nezavisno od pojave psihičkih tegoba koje mogu biti uzrokovane promenom hormonskog miljea, kod žena u peri i postmenopauzi mogu se po prvi put u životu ispoljiti i psihijatrijska obolenja. Postoji nesklad u podacima koji ukazuju na učestalost pojave psihijatrijskih obolenja kod žena u klimakterijumu, te se pravi odgovor ne može dati.

Da li nedostatk estrogena može uzrokovati endogenu depresiju?

Depresivno raspoloženje je najčešća psihička promena i tegoba kod žena u perimenopauzi ili ranoj postmenopauzi. Ovo podrazumeva neraspoloženje, bezvoljnost, gubitak radne i životne radosti i aktivnosti, strahove, plačljivost, umor. Neretko su ovi psihički problemi pračeni bolovima u zgobovima i mišićima, glavoboljom te ovakvo stanje nije teško ni samom pacijentu niti lekaru okarakterisati kao depresiju. Međutim depresija kao endogeno psihijatrijsko obolenje nije uzrokovana nedostatkom estrogena, a praćena je ne samo gubitkom optimizma, osećanjem beznadežnosti već i psihičkom retardacijum, suicidalnim idejama, gubitkom apetita i težine ali i radne i socijalne aktivnosti i funkcjonisanja i zahteva ispravnu dijagnozu i adekvatno lečenje.

Da li žene sa psihijatrijskim obolenjima osećaju veće tegobe u klimakterijumu?

Istraživanja pokazuju da se žene u perimenopauzi koje u anamnezi imaju psihijatrijska obolenja češće žale na psihičke tegobe i da su one više izražene.

Hormonskom analizom ne možemo predvideti pojavu vazomotornih simptoma kod žena u klimakterijumu.

Zašto kod starijih žena prestaje pojava vazomotornih simptoma?

Ne zna se pouzdano zašto. Neke studije pokazuju dnevne varijacije estradiola u plazmi kod žena sa vazomotornim simptomima. Postoji na temelju takvih saznanja spekulativna teorija koja pojavu simptoma vezuje za promene nivoa estrogena. Po toj teoriji za svaku osobu postoje individualne granične vrednosti unutar kojih fluktuacija koncentracije estrogena izaziva pojavu simptoma. Pretpostavka je da nakon određenog vremena koncentracija estrogena pada ispod donje granice fluktuacije što dovodi do prestanka vazomotornih simptoma.

Komentari