Vaginalne infekcije u letnjem periodu

Leto je godišnje doba koje donosi mnogo stvari u kojima se svakodnevno uživa – toplo vreme, odmor, odlazak na bazene, reke, mora…Međutim, ginekološki problemi najučestaliji su baš leti, i mogu pokvariti dugoočekivani odmor. Uzročnici infekcija urogenitalnog trakta, mogu biti gljivice (pre svega kandida) kao i razni sojevi bakterija.

Pored tegoba, dodatni problem predstavlja i to što ste kilometrima udaljeni od svog ginekologa.

Vaginitis je stručni medicinski termin koji se koristi za opisivanje raznih stanja koja izazivaju infekcije ili zapaljenje vagine. Vulvovaginitis se odnosi na zapaljenje koje pored vagine zahvata i spoljne genitalije – vulvu. Pored mikroorganizama (bakterije, gljivice, virusi), tegobe u intimnoj zoni mogu biti izazvane i hemikalijama koje su prisutne u kremama, losionima, vodi bazena ali i morski pesak itd.

Neki faktori pogoduju razmnožavanju štetnih mikroorganizama u vaginalnoj zoni. Ishrana bogata šećerom na primer, može stvoriti idealan ambijent za razmnožavanje gljivica jer povećava nivo glikogena, šećera u sluznici vagine. Isto tako, upotrebom antibiotika uništava se bakterijska vaginalna flora koja štiti intimnu zonu od spoljnih „neprijatelja” što pogoduje razvoju infekcije. Specifično za trudnoću je povećano lučenje hormona estrogena i progesterona što takođe pogoduje razmnožavanju mikroorganizama, pa su infekcije kod trudnica češće.

Vaginalne infekcije u letnjem periodu

Koji su simptomi vaginalne infekcije?

Vaginalne infekcije ne moraju uvek da budu manifestne odnosno, mnoge žene koje imaju infekciju nemaju nikakve simptome. Najčešći simptom zapaljenja je sivkast sekret neugodnog mirisa.

Zapaljenje najčešće uzrokuje bakterija

Gardnerella vaginalis, koja je inače normalan stanovnik vaginalne sluznice. Ova bakterija postaje opasna kada se genitalna sluznica ošteti ili kada njen odbrambeni mehanizam oslabi. Oštećenje ili slabljenje imuniteta sluznice mogu izazvati neodgovarajući sapuni i proizvodi za intimnu higijenu čiji pH nije prilagođen intmnoj regiji. Ovu neugodnu pojavu može, isto tako izazvati i stalni kontakt intimne zone sa peskom na plaži (na primer sedimo nezaštićeni peškirom). Osim pojačanog sekreta simptomi vaginitisa su i bolovi u donjem delu stomaka, peckanje prilikom mokrenja, svrab, neprijatnost i bol tokom seksualnog odnosa. Nošenjem veša od sintetičkih materijala povećava se stepen vlage u genitalnom području što pogoduje razmnožavanju mikroorganizama, pogotovu gljivica.

Zapaljenje spoljnih genitalnih organa koje izaziva gljivica Candida albicans manifestuje se jakim svrabom u području velikih usana i stidne kosti. Zapaljenje može podstaći i pesak koji u kombinaciji sa morskom vodom nadražuje osetljivu kožu i sluznicu. Kandidijaza je česta letnja infekcija jer razmnožavanju gljivica pogoduje topao i vlažan ambijent mokrog kupaćeg kostima. Pored svraba simptomi su i crveno, bolno i otečeno genitalno područje a moguća je i pojava eritema. Kandidijazu karateriše i prisustvo gustog belog sekreta bez mirisa.

Šta možete učiniti sami kako biste rešili ili prevenirali ginekološke probleme u toku letnjih meseci

  • održavajte svoj imuni sistem „u formi” (uzimajte dovoljno voća i povrća – tako ćete uneti adekvatnu količinu vitamina neophodnih za održavanje imunog sistema)
  • nosite odeću koja nije tesna i pripijena uz kožu, i izbegavajte veš koji nije pamučan
  • nemojte sedeti u mokrom kupaćem kostimu, uvek ponesite rezervni u koji ćete se presvući
  • uzimajte dovoljno tečnosti i mokrite redovno (ne trudite se da „zadržavate”) – to će sprečiti zadržavanje uzročnika infekcije u urinarnom traktu
  • ne praktikujte vaginalno ispiranje (osim ukoliko Vam lekar nije specifično tako odredio)
  • koristite samo proizvode koji su posebno formulisani za intimnu higijenu

U slučaju vaginalne infekcije bez obzira na tip uzročnika, pored standardne terapije treba koristiti i vaginalne probiotike, jer ćete na taj način najbrže postići ravnotežu vaginalne flore i podići odbrambeni mehanizam organizma.

Sada postoji mogućnost da veoma jednostavno i efikasno regenerišete vaginalnu floru upotrebom samo 2 vaginalne tablete dugodelujućeg vaginalnog probiotika – Gynophilus SR.
Takođe, ukoliko koristite kremu ili vaginalne tablete protiv gljivica, potražite proizvod za intimnu higijenu sa neutralnim ili blagoalkalnim pH, jer samo upotrebom takvog proizvoda onemogućavate dalji razvoj gljivica na spoljnim genitalijama. Saforelle linija proizvoda Vam može pomoći u bržem savladavanju simptoma gljivične infekcije, a svakodnevnom upotrebom i u smanjenju rizika od nastanka takve infekcije. Uživajte u letnjim mesecima bez stresa.

Intimna higijena je u letnjem periodu izuzetno važna. Za vreme menstruacije intimne delove perite sredstvima koji su namenjeni za intimnu higijenu. Nemojte koristiti klasične sapune jer isušuju kožu i sluznicu, a isušena intimna zona pogoduje razvoju zapaljenja. Nakon pranja, dobro se obrišite jer vlaga pogoduje razvoju bakterija.

Cistitis

Visoke letnje temperature povećavaju rizik od bakterijske infekcije bešike. Budući da se leti više znojimo, u telu se stvara manje mokraće pa se u njoj povećava koncentracija bakterija. Sa druge strane morska so i/ili hlorirana voda u bazenima narušavaju vaginalnu pH vrednost što sve zajedno, pogoduje razvoju štetnih mikroorganizama koji iz vagine mogu dospeti u uretru. Razvoju cistitisa pogoduju i česte promene temperature odnosno prelasci iz toplog okruženja u hladno more, jer to izaziva podražaj bešike. Problem su i mokri kupaći kostimi koji narušavaju otpornost sluznice pa se na nju lakše vezuju bakterije već prisutne u organizmu.

Vaginalne infekcije u letnjem perioduSaveti za prevenciju

Tamponi možda i jesu najpraktičnije rešenje za leto, ali treba ih izbegavati. Osim krvi, upijaju i vodu, morsku ili onu iz bazena, i postaju odlično tlo za razvoj bakterija. Ako ih se ipak ne želite odreći, menjate ih bar na jedan sat.

Pravilo češćeg menjanja važi i za uloške jer se koža ispod njih više znoji a znoj nagriza sluznicu i stvara se pogodan ambijent za razvoj cistitisa. Posle svakog kupanja presvucite se u suv kupaći kostim. Izbegavajte kupanje u bazenima, posebno onim u kojima se voda greje.

Neke bakterije koje uzrokuju cistitis su iz vrlo otpornih sojeva i nemoguće ih je uništiti količinom hlora koji se stavlja u bazene. I na kraju, pijte što više tečnosti jer se tako bešika ispira i mogućnost za infekciju je manja.

ŠTA AKO SE DESI…

Prevremeno krvarenje

Ponekad kada jajnici luče manje progesterona, krvarenje se može pojaviti u nedelji uoči menstruacije. Nivo progesterona se smanjuje usled jakog stresa, što podstiče ljuštenje endometrijuma i izaziva prevremeno krvarenje koje može da bude praćeno bolom i napetošću u grudima. Po povratku sa letovanja obavezno se javite ginekologu. Na osnovu analiza krvi i ultrazvučnog pregleda utvrdiće se da li je krvarenje nastalo zbog niskog nivoa progesterona ili su ga uzrokovale bolesti poput, na primer, fibroma i polipa.

Krvarenje usled ciklusa

Manje krvarenje u sredini ciklusa, najčešće je posledica ovulacije kada zrela jajna ćelija prelazi iz jajnika u jajovod i putuje ka materici. Osim krvarenja, ponekad se javlja bolno probadanje u donjem delu stomaka. Ako krvarenje nije obimno, nemate razloga za zabrinutost. Ipak, nakon povratka sa letovanja javite se ginekologu kako bi se utvrdilo da li je krvarenje posledica ovulacije ili nekog poremećaja.

Komentari