Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je najčešće bolest prirodno ograničenog trajanja.

Upala grla je intenzivna 5-7 dana, a nakon toga jenjava. Povišena temperatura obično traje 7-14 dana, ali ponekad može potrajati duže. Limfni čvorovi se najčešće smanjuju tokom 3 nedelja. Umor je najtvrdokorniji simptom.

autor: mr sci. med.Mirjana Mitrović


Infektivna mononukleoza je akutna virusna bolest, prouzrokovana Epstein-Barr-ovim herpes virusom (EBV). Bolest je rasprostranjena u celom svetu. Od nje oboljevaju osobe svih uzrasta, ali najčešće školska deca i omladina (u uzrastu od 15 do 25 godina). Može se javiti sporadično i u vidu epidemija.

Bolest nije visoko zarazna. Prenosi se kapljičnim putem, odnosno pljuvačkom. Stoga je ugroženo najbliže okruženje zaraženog kada ovaj kašlje, kija ili kada se na drugi način dođe do kontakta sa pluvačkom obolelog.

Zog navedenog načina prenosa i činjenice da od infekcije boluju adolescenti bolest se popularno naziva i „bolest poljupca”.

Najveći broj ljudi je izloženo Epštajn-Bar virusu do 35. godine života. Po preležanoj infekciji osoba postaje imuna, odnosno proizvodi odbrambena antitela i više ne oboleva od mononukleoze. Međutim, virus ostaje doživotno u telu obolele osobe i izlučuje se putem pljuvačke, prvih 18 meseci kontinuirano a kasnije povremeno.

Infektivna mononukleoza

Komentari