Lajmska bolest

Svake godine od lajmske bolesti u Srbiji oboli oko 400 ljudi. Infekcija se javlja se sezonski, od maja do jula i prenosi ujedom krpelja koji je zaražen spirohetom borelijom burgdorferi.

Ujed krpelja ne znači obavezno i infekciju ovom spirohetom jer nisu svi krpelji zaraženi, ali treba obratiti pažnju na eventualnu pojavu simptoma i znakova bolesti. Ujed krpelja je bezbolan i nejčešće se ne oseti. Prvi simptomi infekcije javljaju se 3 do 32 dana, najčešće 7 do 10 dana nakon uboda. Na mestu uboda nastaje karakteristično crvenilo kože u obliku prstena koje se širi, kao i otok. Crvenilo obično traje 6 do 8 dana, i za to vreme počinje da bledi u centralnom delu. Lokalnih simptoma kao što su bol i svrab obično nema ali se mogu javiti sistemske tegobe: malaksalost, bolovi u mišićima, zglobovima, glavobolja, temperatura i ukočenost vrata.

Ukoliko se bolest ne prepozna i ne leči može dovesti do trajnog oštećenja zdravlja i invalidnosti.
Lajmska bolest se leči antibioticima, a izbor zavisi od stadijuma bolesti i težine kliničke slike. Lečenje je vrlo uspešno ukoliko se krpelj otkrije i odstrani na vreme (najbolje 24h od uboda), pa je neophodno posle svakog boravka u prirodi pregledati kožu (uključujući i kosmati deo glave) i odeću.

Ukoliko se krpelj otkrije najbolje je da ga sa kože odstrani stručno lice u ambulanti. Ukoliko to radite sami, budite jako obazrivi. Krpelj se ne sme fizički povrediti, kidati, paliti, niti iritirati različitim sredstvima: benzin, alkohol, ulje.. Svi ovi postupci još više favorizuju lučenje pljuvačke krpelja, a sa njom i ulazak uzročnika i nastanak infekcije. Krpelja treba odstraniti pincetom, hvatanjem što bliže koži, a posle odstranjivanja mesto uboda dezinfikovati. Ako je u koži ostala rilica krpelja (usni aparat) i nju treba odstraniti zbog mogućnosti nastanka sekundarne infekcije. Naredna tri meseca, mesto uboda povemeno kontrolisati

napisala:  Dr Milena Drašković

Komentari