Šta su omega masne kiseline? Koje vrste omega masnih kiselina postoje? Vrsta nezasićenih masnih kiselina ključnih a i neophodnih za zdravlje našeg organizma. Razlikujemo: esencijalne omega 3 i 6 masne...
Ishrana za kardiovaskularne bolesnike. Statistika pokazuje da 12% do 19% ukupnog stanovništva boluje od neke kardiovaskularne bolesti i da su upravo one čest uzrok prevremene smrtnosti i invaliditeta. Dovoljno razloga...
Vitamin D ili vitamin sunca. Nezamenljiv je za zdravlje kostiju i zuba. Održava nivo kalcijuma u organizmu. Utiče na jačanje imuniteta i deluje blagotvorno na naš nervni sistem. Smatra se...
Jaja bi sa punim pravom trebalo da nose epitet “superhrana”. Neki od hranljivih sastojaka jaja retko su prisutni u namirnicama na kojima se zasniva savremena ishrana. Energetska i nutritivna vrednost ...
Alergija na jaja nije rezervisana samo za dečji uzrast. Simptomi mogu biti diajera, bol u stomatu, osip…ali usled ove alergije može doći i do nastanka anafilaktičkog šoka koji u najtežim...
Da li vam se nekad desilo da ne možete tačno da odredite ukus hrane koju jedete. Nije ni jedan od poznata četiri. Nije ni slatko, ni kiselo ni ljuto, pikantno...
Magnezijum, kao četvrti najzastupljeniji mineral u našem organizmu, igra važnu ulogu u brojnim fiziološkim funkcijama u našem telu. Učestvuje u preko 300 biohemijskih reakcija, od regulacije mišićne funkcije do obezbeđivanja...
O uticaju magnezijuma na funkcionisanje organizma dosta se priča. Kao rezultat sve veće svesti o značaju ovog minerala za zdravlje razvile su se i različite formulacije magnezijuma. U našem tekstu...
Ponekad smanjen unos magnezijuma, kod zdravih ljudi, ne pokazuje nikakve simptome. Tek se, kod prisustva neke druge bolesti, nedostatak magnezijuma javlja kao dodatna komplikacija. Zato o njemu valja misliti na...
Da li ste znali da ultra-prerađena hrana izaziva zavisnost sličnu onoj od konzumiranja duvana tj pušenja. U našem tekstu otkrivamo šta je ultraprerađena hrana i zašto ljudima koji je konzumiraju...