Probiotik: Očuvanje zdravlja snagom dobre crevne flore
Uz svaki antibiotik uzmite probiotik, ovaj savet je svima dobro poznat međutim, uloga probiotika nije samo da spreči nastanak dijareje uzrokovne delovanjem antibiotika već mnogo veća.
Probiotici su definitivno u...
Lan kao lek. Za šta je dobro laneno seme?
Lan je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka i to je jedna od prvih biljnih vrsta koje je čovek počeo da uzgaja. Prevod njegovog latinskog imena – najviše koristan –...
MATIČNI MLEČ – kraljevski žele
Matični mleč (Royal Jelly) zaslužio je atribut kraljevski zahvaljujući činjenici da predstavlja vrhunac prirodne biosinteze jer sadrži sve neophodne supstance za rast, razvoj i normalno funkcionisanje organizma.
Šta je u...
Super zdrava tradicionalna grčka hrana
Tradiconalna grčka hrana pored toga što je ukusna izuzetno je i zdrava. Obiluje vitaminima, mineralima, zdravim masnoćama, vlaknima, antioksidansima i drugim sastojcima koji blagotvorno utiču na zdravlje srca, kontrolu...
Aspartam, povećava rizik od karcinoma
Aspartam (E951) svrstan je u grupu supstanci koje su potencijalno kancerogene.
Svima je poznato da se beli šećer, pored belog brašna i soli, nalazi na ozloglašenoj listi namirnica koje su...
Crveno vino: i porok i lek
Da li je piće dobijeno drobljenjem i fermentacijom tamnih sorti grožđa dobro ili loše za naše zdravlje? Jedno od najstarijih proizvoda čovečanstva, crveno vino, od antičkih vremena pa do...
FODMAP dijeta, kada se ne preporučuje ishrana bogata vlaknima
FODMAP dijeta je ishrana kojom se isključuju namirnice koje imaju visok sadržaj vlakana i fermetišućih sastojaka. Preporučuje se osobama koje imaju probleme sa nadimanjem, iritabilnim kolonom, Kronovom bolešću itd.
autor:...
Jabuka riznica vitamina, minerala i korisnih bakterija
Pored vitamina, minerala i vlakana, jabuka je odličan izvor korisnih bakterija koje našu floru creva čine raznovrsnijom i tako doprinose boljem zdravlju. Uz jednu jabuku na dan, preventivni dodatni...
Crevnom bakterijom protiv alergije na hranu
Prema statističkim podacima i relevantnim medicinskim procenama, od alergije na hranu samo u Americi boluje 32 miliona ljudi, uključujući svako trinaesto dete. Obim problema možda najbolje ilustruje činjenica da...
Šta je kvercetin? Kako nam može pomoći?
Identifikovanje pokretača iscrpljivanja imunološkog sistema i promena načina života predstavlja važan korak u procesu unapređenja zdravlja. Nažalost, neretko promena načina života nije dovoljna te često, u stanjima oslabljenog imuniteta,...
10 razloga da uvrstite grejpfrut u svoju ishranu
Grejpfrut je tropsko citrusno voće karakterističnog gorko slatkog ukusa. Bogatstvo hranjivim materijama, antioksidansima i vlaknima, kao i niska kalorijska vrednost preporučuju ovo voće za svakodnevno konzumiranje. Pored toga što...
Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i hormonski balans
Reultati studija pokazuju da dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata može dovesti do gubitka težine i poboljšanja metaboličkogć zdravlje. Međutim, iako ove dijete daju odlične rezultate merene gubitkom kilograma,...
8 razloga da paradajz uvrstite u svoju ishranu
Iz ugla botaničara paradajz je voće, iz kulinarskog svrstava se u povrće a iz ugla nutricionista paradajz je super hrana!
Konzumiranje paradajza doprinosi zaštiti od karcinoma, pomaže u održavanju normalnog...
Crni pirinač. Zašto je korisno jesti crni pirinač.
Da li ste već probali crni pirinač? Poznat još pod nazivima zaboravljeni ili purpurni pirinač, vrsta je pirinča koji pripada vrsti Oryza sativa. Njegova crno-ljubičasta boja potiče od pigmenta...
Senf, blago iz semenki crne slačice
Senf je namirnica koja ima brojne pozitivne efekte na zdravlje ali i jednu veliku manu a to je da je namirnica visokog alergijskog potencijala.
Ubrzani tempo života doveo je do...
Celijakija. Kako prepoznati da vam gluten smeta?
Celijakija odnosno intolerancija glutena je jedna od najčešćih gastroenteroloških bolesti danas, prisutna i u pedijatrijskoj i odrasloj populaciji. Celijakija se karakteriše doživotnom nepodnošljivošću glutena, različitim stepenom oštećenja sluznice tankog...
Da li Hemikalije iz Plastike mogu doprineti povećanju telesne težine?
Kako hemikalije iz plastike utiču na zdravlje ljudi predmet je istraživanja velikog broja naučnika. Ono što je poseban izazov to je dati odgovor na pitanje da li su hemikalije...
Da li je organska hrana zaista zdravija?
Organska hrana se proizvodi na ekološki čistom i zdravom zemljištu, bez preterane upotrebe hemijskih sredstava za zaštitu bilja i na farmama koje poštuju principe organske proizvodnje.
Svedoci smo nestručne upotrebe...
SPIRULINA – Namirnica budućnosti
Uprkos tome što do danas nije ustanovljena zvanična definicija termina „super-hrana“, smatra se da ovaj pojam obuhvata šarenoliku grupu namirnica čijim se konzumiranjem mogu ostvariti brojne zdravstvene koristi usled...
Jabukovo sirće – lekovita svojstva i način primene
Jabukovo sirće je u upotrebi duže od 5000 godina. Koristio ga je i Hipokrat, otac moderne medicine pomešano sa medom, za lečenje raznih bolesti. Danas je jabukovo sirće jedna...