Crevnom bakterijom protiv alergije na hranu
Prema statističkim podacima i relevantnim medicinskim procenama, od alergije na hranu samo u Americi boluje 32 miliona ljudi, uključujući svako trinaesto dete. Obim problema možda najbolje ilustruje činjenica da...
Šta je kvercetin? Kako nam može pomoći?
Identifikovanje pokretača iscrpljivanja imunološkog sistema i promena načina života predstavlja važan korak u procesu unapređenja zdravlja. Nažalost, neretko promena načina života nije dovoljna te često, u stanjima oslabljenog imuniteta,...
10 razloga da uvrstite grejpfrut u svoju ishranu
Grejpfrut je tropsko citrusno voće karakterističnog gorko slatkog ukusa. Bogatstvo hranjivim materijama, antioksidansima i vlaknima, kao i niska kalorijska vrednost preporučuju ovo voće za svakodnevno konzumiranje. Pored toga što...
Dijeta sa niskim sasržajem ugljenih hidrata i hormonski balans
Reultati studija pokazuju da dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata može dovesti do gubitka težine i poboljšanja metaboličkogć zdravlje. Međutim, iako ove dijete daju odlične rezultate merene gubitkom kilograma,...
8 razloga da paradajz uvrstite u svoju ishranu
Iz ugla botaničara paradajz je voće, iz kulinarskog svrstava se u povrće a iz ugla nutricionista paradajz je super hrana!
Konzumiranje paradajza doprinosi zaštiti od karcinoma, pomaže u održavanju normalnog...
Crni pirinač. Zašto je korisno jesti crni pirinač.
Da li ste već probali crni pirinač? Poznat još pod nazivima zaboravljeni ili purpurni pirinač, vrsta je pirinča koji pripada vrsti Oryza sativa. Njegova crno-ljubičasta boja potiče od pigmenta...
Senf, blago iz semenki crne slačice
Senf je namirnica koja ima brojne pozitivne efekte na zdravlje ali i jednu veliku manu a to je da je namirnica visokog alergijskog potencijala.
Ubrzani tempo života doveo je do...
Celijakija. Kako prepoznati da vam gluten smeta?
Celijakija odnosno intolerancija glutena je jedna od najčešćih gastroenteroloških bolesti danas, prisutna i u pedijatrijskoj i odrasloj populaciji. Celijakija se karakteriše doživotnom nepodnošljivošću glutena, različitim stepenom oštećenja sluznice tankog...
Da li Hemikalije iz Plastike mogu doprineti povećanju telesne težine?
Kako hemikalije iz plastike utiču na zdravlje ljudi predmet je istraživanja velikog broja naučnika. Ono što je poseban izazov to je dati odgovor na pitanje da li su hemikalije...
Da li je organska hrana zaista zdravija?
Organska hrana se proizvodi na ekološki čistom i zdravom zemljištu, bez preterane upotrebe hemijskih sredstava za zaštitu bilja i na farmama koje poštuju principe organske proizvodnje.
Svedoci smo nestručne upotrebe...
SPIRULINA – Namirnica budućnosti
Uprkos tome što do danas nije ustanovljena zvanična definicija termina „super-hrana“, smatra se da ovaj pojam obuhvata šarenoliku grupu namirnica čijim se konzumiranjem mogu ostvariti brojne zdravstvene koristi usled...
Jabukovo sirće – lekovita svojstva i način primene
Jabukovo sirće je u upotrebi duže od 5000 godina. Koristio ga je i Hipokrat, otac moderne medicine pomešano sa medom, za lečenje raznih bolesti. Danas je jabukovo sirće jedna...
Godži bobice – mali crveni plod vučije snage
U prethodnih nekoliko godina, godži bobice (Lycium barbarum L.) su poprimile veliku pažnju i popularnost, što naučnika, što opšte javnosti, posle otkrića zdravstvenih benefita njihove konzumacije.
Vekovima ranije korišćene su...
Sirće, začin ili stvar prestiža
Sirće, možemo definisati kao tečnost kiselog ukusa. Najčešće ga koristimo kao začin u kulinarstvu, konzervans za zimnicu ili salate. U poslednje vreme ono predstavlja pomoćno sredstvo u lečenju raznih...
Spas na tanjiru za bolne zglobove
Ishrana kod reumatoidnog artritisa i bolnih zglobova.
Koliko se ishranom može uticati na simptome reumatoidnog artritisa i tegobe koje on pravi? Da li je, pored medikamentne terapije važno obratiti se...
Cink – čuvar enzima i hormona u našem organizmu
Koliko je cink važan za organizam najbolje se može shvatiti ako kažemo da je cink neophodan za izgradnju proteina.
Dvadeset prvi vek je doneo čovečanstvu savremeni način života, nove oblike...
Krastavac, vodena lekovita voćka
Krastavac je zbog visokog sadržaja vode omiljena letnja namirnica. Osim što ublažava žeđ i sprečava dehidrataciju, krastavac sadrži vitamine, minerale i druge sastojke koji ga čine nezaobilaznim delom zdrave...
Šta su alkilgliceroli? Kako nam pomažu u borbi protiv bolesti?
Pravilna ishrana koja uključuje obilje svežeg voća i povrća, umerena svakodnevna fizička aktivnost i izbegavanje stresa preduslov su dobrog imuniteta. Međutim, savremeni način života u fokus stavlja brzinu pa...
Crna zova, kako nam može pomoći u jačanju imuniteta
Crna zova ili bazga je po brojnim mitovima i verovanjima magijska biljka. Izuzetno rasprostranjena na našim prostorima. Korišćena je još u drevnom Egiptu i antičkoj Grčkoj zbog svojih lekovitih...
Suplementi u borbi protiv Covid-19, šta je pametan izbor
Vitamin C ampula je odličan izbor kada je u pitanju suplementcija vitaminom C. Ampula omogučava punu dozu, očuvanog, stabilnog i brzo-apsorbujućeg tečnog vitamina C. Pametan izbor vitamina D je...