Kofein, mitovi i istine o uticaju na organizam
Kofein se smatra sigurnim sastojkom hrane. Deluje stimulativno na moždane ćelije i za razliku od drugih stimulansa (nikotin npr.) pri umerenom konzumiranju ne dolazi do stvaranja zavisnosti.
autor: mr ph.spec....
Zdrava biljna ulja. Koje je Vaš favorit?
Biljna ulja su veoma važna za zdravlje čovekovog organizma jer utiču na kardiovaskularni i nervni sistem: jačaju krvne sudove, smanjuju nivo holesterola, pospešuju elastičnost kože, jačaju kosu i sl....
Nana ili menta, lekovita svojstva i primena
Menta odnosno nana je jedna od najpoznatijih i najkorišćenijih lekovitih biljaka ikada. Kod nas je poznata još i kao metva, merka, metvica. Visoka oko pola metra, nana je prepoznatiljiva...
Konoplja, biljka prošlosti, sadašnjosti i budućnosti
Konoplja je biljka koja se koristila daleko u prošlosti, od koje su se izrađivali konopci, odela, jarboli, ukrasi, oružje, biljka koja je u prošlosti mnogo puta zabranjivana, danas biljka...
Da li su mikrotalasne rerne opasne po zdravlje ?
Sigurno više od decenije mikrotalasne rerne su nezaobilazan deo svakog savremenog domaćinstva. S druge strane, briga o ishrani je postala imperativ zdravog života, pa se logično nameće pitanje da...
Anemija i nedostatak gvožđa
Nedostatak gvožđa je najčešći prehrambeni defocit pa ne čudi da je i sideropenična anemija najčešći tip anemije. Nedostatak gvožđa u organizmu može da nastane usled nedovoljnog unosa hranom, poremećaja apsorpcije...
Zalogaj koji „topi masti”!
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Ako želite da smršate do jednog kilograma nedeljno, dovoljno je da se hranite pravilno, šetate pola sata svakog dana...
12 razloga da uvrstite avokado u svoju ishranu
Avokado je zaista jedinstvena voćka. Dok većina voća sadrži mahom šećere avokado je izuzetno bogat zdravim mastima i mnogim drugim hranljivim materijama. Brojne naučne studije pokazuju da avokado može...
Opsednutost zdravom ishranom
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Ortoreksija ili opsednutost zdravom ishranom još uvek nije službeno uvrštena na listu medicinskih poremećaja. Iako je podstaknuta željom da...
Umami, zvanično priznat peti ukus
Da li vam se nekad desilo da ne možete tačno da odredite ukus hrane koju jedete. Nije ni jedan od poznata četiri. Nije ni slatko, ni kiselo ni ljuto,...
Jesenja depresija, kako nam ishrana može pomoći
Jesenja depresija, problem je mnogih ljudi. Uzrok se pronalazi u povratak svakodnevnim aktivnostima posle letnjeg odmora i laganijeg tempa uz hladno vreme i sivilo. Uvođenjem u ishranu namirnica koje...
Antioksidansi
autor: Dr farm. tehnologije Marija Radojković Antioksidansi su grupa različitih prirodnih jedinjenja koji u humanom organizmu imaju važnu ulogu zaštite od štetnog delovanja slobodnih radikala. Pošto je...
Sirće, začin ili stvar prestiža
Sirće, možemo definisati kao tečnost kiselog ukusa. Najčešće ga koristimo kao začin u kulinarstvu, konzervans za zimnicu ili salate. U poslednje vreme ono predstavlja pomoćno sredstvo u lečenju raznih...
Artičoka, kako doprinosi boljem zdravlju a kome se ne preporučuje
Jedna od prvih biljaka koje je čovek počeo da gaji jeste artičoka - višegodišnja zeljasta biljka koju je po mitologiji stvorio Zevs. Artičoka je superhrana kada je reč o...
Cvekla
autor: Danijel Jurić dipl. inženjer prehrambene tehnologije Cvekla je poreklom sa obala sredozemnog mora gde su je upotrebljavali u ishrani, prevenciji i lečenju mnogih bolesti. Veoma je...
Kako ugasiti žeđ ?
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Preskočite sve slatke napitke, umereno pijte sveže ceđene sokove i mlečne proizvode, budite uvek raspoloženi za čašu hladne vode!
Leto...
Sir – namirnica, prilog, dezert
napisao: Danijel Jurić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije Sir je prehrambeni proizvod sa dugom tradicijom. Njegov nastanak se uglavnom povezuje sa arapskim nomadima koji su slučajno noseći mleko...
Vitamin D: Da li se radi o čudotvornoj piluli?
Vitamin D je liposolubilan vitamin (rastvara se u mastima) koji jača imuni sistem, neophodan je za jake kosti, podržava rad mišića, održava srce zdravim i važan je za kognitivne...
Grelin i leptin, hormoni sitosti i gladi
Povećana telesna težina problem je sa kojim se susreće veliki broj ljudi. Dok jedni razlog pronalaze u nedovoljnoj istrajnosti da se odupru primamljivom mirisu i ukusu hrane, drugi za...
Nedostatak D vitamina
Procena je da jedna milijarda ljudi širom sveta ima nedostatak vitamina D. Nekoliko studija je pokazalo da 40 -100% Amerikanaca i Evropljana imaju suboptimalne vrednosti vitamina D u serumu....