Ishrana sportista
Bavljenje sportom zahteva raznovrsnu ishranu. Prilagođavanjem jelovnika vrsti sporta, rezultati će biti bolji i regeneracija mišića brža. Biciklizam Biciklizam je aktivnost koja ima pozitivan...
Hmelj, lekovita svojstva i primena u narodnoj medicini
Hmelj, najpoznatiji kao sastojak piva, zapravo ima dugu istoriju i kao prirodan lek u narodnoj medicini, ali i u kulinarstvu. Naime, tinktura, čaj i suplementi nalaze svoje mesto među...
Fizička i psihička glad, kako ih razlikovati?
Fizička i psihička glad su vrste gladi koje je lako razlikovati dok o njima čitamo, ali je u stvarnom životu ponekad teško napraviti razliku između njih. Fizička glad je...
Mitovi o hrani
Gotovo svakodnevno svedoci smo medijskih objava o novim istraživanjima uticaja ishrane na zdravlje čoveka. Kako je to pitanje od izuzetne važnosti za sve nas, interes široke javnosti je...
Jogurt sa niskim sadržajem masti-odličan izbor za užinu
Jogurt je odlična užina jer sadrži korisne probiotike, odličan je izvor proteina i vitamina, ima nizak sadržaj šećera, a čini da se osećate sitim. Pored toga novija istraživanja pokazuju...
Cikorija, zdrava zamena za kafu
Cikorija (Cichorium intybus) je zeljasta višegodišnja biljka, koja je rasprostranjena po svim krajevima naše zemlje, a ima je i u drugim delovuma Evrope, Severnoj Americi, Kini, Australiji. Raste kao...
Meso, koliki je značaj ove namirnice u ishrani
Meso je sastavni deo naše kuhinje i važna namirnica u piramidi zdrave ishrane pa ga ne treba izbegavati.
Meso, grubo delimo u dve grupe: crveno i belo. Bela mesa su...
Da li je organska hrana zaista zdravija?
Organska hrana se proizvodi na ekološki čistom i zdravom zemljištu, bez preterane upotrebe hemijskih sredstava za zaštitu bilja i na farmama koje poštuju principe organske proizvodnje.
Svedoci smo nestručne upotrebe...
Čaj, koliko znamo o ovom napitku
napisala: Dr farm. tehnologije Marija Radojković Neko ga pije svakodnevno, neko samo kada je bolestan. Ali, nesumljivo je napitak koji je danas prisutan u svakom domu i...
Jabuka riznica vitamina, minerala i korisnih bakterija
Pored vitamina, minerala i vlakana, jabuka je odličan izvor korisnih bakterija koje našu floru creva čine raznovrsnijom i tako doprinose boljem zdravlju. Uz jednu jabuku na dan, preventivni dodatni...
Crveno vino: i porok i lek
Da li je piće dobijeno drobljenjem i fermentacijom tamnih sorti grožđa dobro ili loše za naše zdravlje? Jedno od najstarijih proizvoda čovečanstva, crveno vino, od antičkih vremena pa do...
Kako alkohol menja nivo šećera u krvi?
Osobe koje imaju dijabetes, neophodno je da budu obazrive prilikom konzumiranja alkohola. Alkohol menja nivo šećera u krvi.
autor: mr ph. Aleksandra Dumić
Ispijanje alkohola je sastavni deo života velikog broja...
Da li Hemikalije iz Plastike mogu doprineti povećanju telesne težine?
Kako hemikalije iz plastike utiču na zdravlje ljudi predmet je istraživanja velikog broja naučnika. Ono što je poseban izazov to je dati odgovor na pitanje da li su hemikalije...
Praziluk
Praziluk je jako popularan u proleće kada organizam treba očistiti od toksina i osnažiti ga unosom većih količina antioksidantnih vitamina. Prijatelj je srca, digestivnog i urinarnog sistema. Preporučuje...
Čuvanje hrane
Sveže voće i povrće lako je prepoznati po mirisu, ukusu i jedrom zdravom omotaču. Stajanjem kako na suncu i visokim temperaturama tako i na niskim, voće i povrće gube...
Kofein, mitovi i istine o uticaju na organizam
Kofein se smatra sigurnim sastojkom hrane. Deluje stimulativno na moždane ćelije i za razliku od drugih stimulansa (nikotin npr.) pri umerenom konzumiranju ne dolazi do stvaranja zavisnosti.
autor: mr ph.spec....
Policistični jajnici i ishrana, povezanost postoji
Policistični jajnici i ishrana, da, povezanost postoji. Nepravilna ishrana je jedan od razloga za nastanak sindroma policističnih jajnika, zato je neophodno menjati je tokom lečenja.
Dr sc med. Tatjana Mraović,...
Artičoka, kako doprinosi boljem zdravlju a kome se ne preporučuje
Jedna od prvih biljaka koje je čovek počeo da gaji jeste artičoka - višegodišnja zeljasta biljka koju je po mitologiji stvorio Zevs. Artičoka je superhrana kada je reč o...
Malokrvnost
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Teško disanje, osećaj nedostatka vazduha, umor, nesvestica, lupanja srca, glavobolja, bledilo kože, mučnina. Ovo su samo neke od tegoba...
Aditivi
Aditivi su supstance koje se dodaju prehrambenim proizvodima u toku procesa proizvodnje da bi sprečili njihovo kvarenje ili da bi poboljšali izgled, ukus, ili hranljivu vrednost proizvoda. Aditivi obuhvataju...