Beli luk-tradicionalni lek iz bašte

beli luk
Naučne studije pokazuju da beli luk može pomoći osobama sa srčanim oboljenjima.

Šta je beli luk?

Ovo povrće oblika manje sijalice pripada familiji luka u koju spadaju i praziluk, vlašac, mladi luk. Za razliku od ostalih vrsta lukova, glavica belog luka se sastoji iz više manjih delova, tzv. čenova.

Odakle potiče?

Još uvek je misterija gde se i kada beli luk prvi put pojavio. Stručnjaci smatraju da je to najverovatnije bilo u centralnoj Aziji. Tragovi pokazuju da su ga ljudi u Indiji i Egiptu gajili  još pre 5.000 godina, što ga čini jednom od najstarijih poljoprivrednih kultura. Kasnije se proširio u Kinu i na jug Evrope. Skoro celokupna količina belog luka koja se proizvede u SAD gaji se u Kaliforniji.

Beli luk u antičko doba

Stari Grci su toliko voleli beli luk da su njegove glavice prinosili bogovima kao poklon. Međutim, njegov neprijatan miris je bio razlog što je unošenje belog luka u hramove bilo zabranjeno. Hipokrat ga je koristio za lečenje infekcija parazitima, kao laksativ i kao diuretik. Stari Rimljani su ga koristili kao začin, ali i za lečenje tuberkuloze, groznice i nekih drugih bolesti. Mikstura belog luka i timijana namazana na kožu se koristila za zaštitu od ujeda zmija.

Od prehlade do kuge

Englezi su koristili mešavinu belog luka, meda i ponekad alkohola u lečenju prehlade, groznice i dijareje. Francuzi su verovali da je beli luk sačuvao živote hiljada ljudi tokom epidemije kuge 1720. godine. U 20. veku beli luk se koristio za zaštitu od kolere, tifusa i difterije. Tokom izbijanja epidemije gripa 1917-1918. godine Amerikanci su nosili ogrlice od belog luka kao zaštitu od virusa.

Šta je sa vampirima?

Sloveni su smatrali beli luk oružjem protiv vampira. Legenda kaže da ako vas pojuri vampir pomoću belog luka ćete ga oterati. To je verovatno zbog toga što se gnječenjem čena belog luka oslobađa alicin koji mu daje karakterističan sumporni miris.

Kako se rešiti mirisa belog luka?

Beli luk nema neki poseban miris dok ga ne oljuštite, zgnječite ili sažvaćete. Tada se oslobađa suporna komponenta koju svežem luku daje karakterističan miris i ukus. Kuvanjem se taj miris ublažava.

Ukoliko ne volite ukus koji zaostaje u ustima nakon konzumiranja belog luka sažvaćite malo listova sveže nane, pojedite jabuku ili zelenu salatu neposredno posle obroka.

Kako čuvati beli luk?

Uvek treba kupovati svež beli luk. Birajte glavice sa čvrstom opnom koja nije pocepana ili opuštena. Izbegavajte glavice na kojima ima plesni ili klica, jer to znači da luk nije svež. Treba ga čuvati na hladnom, tamnom, dobro provetrenom mestu poput ostave. Beli luk može da traje nekoliko meseci, ali da biste iskoristili maksimum njegove arome i hranljivosti najbolje ga je upotrebiti  u roku od par dana.

Šta ga čini zdravim?

Većina zdravstvenih zasluga pripada alicinu, ulju koje luku daje karakterističnu sumpornu aromu.

Alicin ima i snažna antibakterijska svojstva. Međutim, beli luk ima preko 40 drugih sastojaka, poput arginina, oligosaharida, flavonoida i selena koji ga zajedno čine veoma zdravim.

Kome beli luk može pomoći?

Naučne studije pokazuju da beli luk može pomoći osobama sa srčanim oboljenjima. Iako nije efikasan kao lekovi, može biti značajan kao pomoć u terapiji; može da snizi nivo holesterola i krvni pritisak, održava zidove arterije fleksibilnim, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i plakova. Kod osoba sa dijabetesom može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi.

Istina ili zabluda

Mnoge izjave vezane za koristi belog luka po zdravlje nisu naučno dokazane. Tu se pre svega misli na upotrebu belog luka kod prehlade, gripa i drugih virusa, bolova u grlu, Alchajmerove bolesti ili za jačanje imunog sistema.

Komentari