Cink, čuvar enzima i hormona

Cink

Koliko je cink važan za organizam najbolje se može shvatiti ako kažemo da je cink neophodan za izgradnju proteina.

autor: Asist. dr Janko Samardžić, akademski specijalista eksperimentalne farmakologije, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu


Dvadeset prvi vek je doneo čovečanstvu savremeni način života, nove oblike komfora, lepotu slobode življenja prema sopstvenoj volji. A šta nam je oduzeo? Pre svega, udaljio nas je od prirode, ishrana nam je drugačija i ispunjena veštačkim aditivima, navike su promenjene, ritam života je ubrzan a stres sveprisutan.

Danas je, više nego ikad, važno da oslušnemo sebe i prirodu oko nas, da shvatimo da nismo savršeni i da smo svi ranjivi. Zatim, bitno je da prepoznamo prve znake i simptome kojima nas organizam upozorava da nešto nije u redu.

Najranjiviji u našem organizmu su, svakako, nervni i imuni sistem.

Poremećaji spavanja i ishrane, loše raspoloženje, osećaj bezvoljnosti i smanjena radna efikasnost prvi su znaci da nam je organizam iscrpljen. Pored toga, javlja se smanjen imunitet sa čestim prehladama.

Za pravilno funkcionisanje nervnog i imunog sistema veliki značaj ima niz supstanci, a među njima je cink. Danas govorimo o cinku!

Šta je cink i koja mu je funkcija u organizmu?

Cink je široko rasprostranjeni element u ljudskom organizmu. Značajan je za brojne fiziološke procese, a pre svega za finu koordinaciju nervnog sistema i hormona, za funkcionisanje odbrambenih imunoloških snaga organizma i za održavanje integriteta kože i regeneraciju koštanog tkiva.

Važnost cinka se najbolje može shvatiti ako kažemo da je cink neophodan za izgradnju proteina!

Cink i vitamin C – mudra kombinacija

Ujedinjeni cink i vitamin C pokazuju izuzetno blagotvoran efekat na imunološki sistem. Ova kombinacija se preporučuje u zimskim mesecima kao korisna zaštita od prehlade i drugih infekcija. Nakon povreda, hiruškog zahvata ili opekotina organizmu je potrebna pomoć da bi se sluznice, koža, vezivno tkivo i kosti što pre oporavili. U sastavu svih ovih tkiva nalazi se kolagen a upravo vitamin C i zink imaju presudnu ulogu u njegovoj sintezi. Upravo zato, kombinaciju cinka i vitamina C treba uzimati nekoliko nedelja pre i nakon zahvata.

Koji je mehanizam dejstva cinka?

Cink predstavlja stukturnu komponentu mnogih enzima koji učestvuju u brojnim vitalnim procesima u organizmu, kao što su sinteza proteina, funkcionisanje gena, transportni i metabolički procesi. Cink učestvuje u proizvodnji gotovo svih hormona i neophodan je za funkcionisanje ćelija koštanog tkiva i kože.

Koji su efekti cinka u organizmu?

  • U mozgu, cink se ponaša kao modulator i ima umirujuće efekte na nervni sistem. Učestvuje u sintezi proteina i na taj način podstiče rast i razvoj.
  • Značajan je za regulaciju hormona u organizmu.
  • On pokazuje svojstva stimulatora imuniteta, s jedne strane tako što višestruko povećava nivo specifičnih odbrambenih supstanci, a s druge strane što se direktno vezuje za omotač pojedinih virusa i sprečava infekciju.
  • Cink podstiče regeneraciju kostiju, a na koži i sluzokožama deluje protiv mikroorganizama (antiseptično dejstvo) i isušuje i steže površinu kože i sluzokože (adstrigentno dejstvo).
  • Ostali efekti su zaštita ćelija od štetnih činilaca (antioksidativni efekt) i smanjenje prelaska bakra i drugih teških metala iz crevnog sistema u krv (detoksikujući efekt).

Komentari