Ishrana sportista

0
Ishrana sportista

Bavljenje sportom zahteva raznovrsnu ishranu. Prilagođavanjem jelovnika vrsti sporta, rezultati će biti bolji i regeneracija mišića brža.

Biciklizam

Biciklizam je aktivnost koja ima pozitivan učinak na zdravlje srca, mišića i imuni sistem. Vožnja bicikla najbolji je trening za osobe koje imaju srednji ili nizak nivo kondicije. Vožnja bicikla je lakši oblik aktivnosti od trčanja jer 60-70% telesne težine nosi sedište bicikla i volan. Samo pola sata vožnje ima pozitivan učinak na srce. Takođe, biciklizam je sport kojim se troši dosta kalorija pa se preporučuje osobama sa povećanom telesnom težinom.

Gojazne osobe u želji da što pre izgube kilograme podvrgavaju se proteinskim dijetama što je posebno pogrešno ukoliko se bave i biciklizmom. Ovaj sport mnogo više od drugih zahteva uravnoteženu ishranu. Zbog pojačanog znojenja i gubitka minerala preporučuje se unos što više voća i povrća. Posebno je važno nadoknaditi kalijum kako bi se sprečile tahikardije. Kalijumom je bogato zeleno lisnato povrće i banane.

Teretana

Kod svih anaerobnih disciplina koje zahtevaju kratke i intenzivne kontrakcije mišića, ishrana treba da bude bogata proteinima. Prednost se daje mesu, jajima i siru. Osobe koje počinju vežbanje u teretani, ćesto preteraju i kao posledica nastaje zapaljenje mišića praćeno bolom. U tom slučaju posebno se preporučuje unos omega masnih kiselina.

Ples

Ples je aktivnost koja ima uticaja kako na psihičko tako i na fizičko zdravlje. Osobe koje se bave plesom bolje su raspoložene, više optimistične.

Ples zahteva okretnost i mnogo energije što čini da plesači imaju lepe vretenaste mišiće i malo telesnih masti. Osobama koje se bave plesom preporučuje se ishrana kojom se obezbeđujedovoljno višestruko nezasićenih masnih kiselina omega 3 i omega 6. Omega masne kiseline prisutne su u suvom voću (preporučuje se za doručak ili užinu), maslinovom ulju, ribi (losos, skuša i haringa se preporučuju tri puta nedeljno). Omega masne kiseline imaju i protivupalno dejstvo i korisne su za prevenciju i lečenje zapaljenja tetiva, kod grčeva u mišićima, povreda zglobova, a ovo su česte „muke“ plesača.

Tenis

Tenis je sport koji traži elastičnost i izdržljivost. Osim što morate paziti na izbor proteina (preporučuju se proteini životinjskog porekla jer sadrže sve esencijalne aminokiseline neophodne za izgradnju i regeneraciju mišića), važan je i izbor ugljenih hidrata (preporučuju se integralne žitarice) kako bi se izbegli nagli skokovi i padovi nivoa šećera u krvi.

Trčanje

Trčanjem se troši od 11 do 18 kalorija po kilogramu telesne težine na sat, ali energetske potrebe osoba koje trče variraju u zavisnosti od trajanja i intenziteta trčanja. Osobe koje se bave trčanjem treba da imaju ishranu normalne, a ne redukovane kalorijske vrednosti. Na prvi pogled trčanje ne zahteva posebne sposobnosti i tehnike pa se zanemaruje pravilo postupnosti što doprinosi povećanom stvaranju slobodnih radikala. Ishranu treba obogatiti voćem i povrćem izrazitih antioksidativnih svojstava (patlidžan, šljive, bobičasto voće..).

Sportistima je potrebno više magnezijuma

Sportisti su izloženi povećanim naporima pa se preporučuje i dodatni unos magnezijuma. Magnezijum doprinosi normalnom ćelijskom metabolizmu, ravnoteži elektrolita, normalnoj fu­nkciji mišića, smanjenju umora i iscrpljenosti.

Magnezijum je posebna privilegija, ali kako ga organizam ne proizvodi, niti skladišti, potrebno je izabrati najlakši način njegovog unosa. Bitno je da unos magnezijuma bude u obliku koji se potpuno rastvara u organizmu.

Magnezijum u hidrobikarbonantnom obliku u mineralnoj vodi je u dalekoj prednosti ispred svih ostalih oblika, pa je samim tim činjenica i to da je Mg Mivela voda nesebičan i neprocenjivo vredan dar prirode. Dnevna konzumacija Mg Mivela vode koja sadrži magnezijum u količini koja zadovoljava dnevne potrebe organizama za ovim mineralom je jednostavan način da za svoje zdravlje svakog dana učinite nešto dobro.

Plivanje

Ishrana plivača zavisi od tipa aktivnosti. Osobama koje se bave brzim plivanjem potrebno je više proteina (meso, jaja, sir). Ronjenje zahteva veću izdržljivost pa se prednost daje ugljenim hidratima iz integralnih žitarica. Plivanjem se manje od ostalih sportova opterećuju kosti i zglobovi ali je rizik za zamor mišića i pojavu grčeva veći. Ove probleme možete ublažiti ili izbeći ako unosite dovoljno magnezijuma (orašasto voće, integralni hleb…).

Komentari

Nema traženih članaka