Krastavac, vodena lekovita voćka

krastavac
Kriške krastavca rotiraju se u prskanju soka na beloj pozadini

Krastavac je zbog visokog sadržaja vode omiljena letnja namirnica. Osim što ublažava žeđ i sprečava dehidrataciju, krastavac sadrži vitamine, minerale i druge sastojke koji ga čine nezaobilaznim delom zdrave ishrane i saveznikom zdravlja.

Iako krastavac svi smatramo povrćem i u prodavnicama se i nalazi na policama rezervisanim za povrće, krastavac je voće!


Šta to krastavac čini hranljivim

Krastavac je niskokalorična namirnica sa visokim sadržajem važnih vitamina i minerala.

Jedan neoguljeni sirovi krastavac od 300 grama sadrži:

  • kalorije: 45
  • ukupna masnoća: 0 grama
  • ugljeni hidrati: 11 grama
  • proteini: 2 grama
  • vlakna: 2 grama
  • vitamin C: 14 % RDI
  • vitamin K: 62 % RDI
  • magnezijum: 10 RDI
  • kalijum: 13 % RDI
  • mangan: 12 % RDI

RDI-Preporučeni dnevni unos

U krastavcu su posebno zastupljeni vitamini B grupe, ali i vitamin C i vitamin E. Krastavac je bogat mineralima: kalcijumom, cinkom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i fosforom. Inače, da bi se sačuvali vredni vitamini i minerali, kao i vlakna krastavac treba jesti sa korom.

Od ostalih sastojaka, krastavac sadrži peptidaze, enzime koji su značajni za razgradnju proteina. Ovi enzimi čine namirnice koje sadrže proteine, poput mesa, lakše svarljivim pa se preporučuje konzumiranje krastavca uz proteinske obroke.

krastavac

 

Antioksidansi

Krastavci sadrže antioksidanse, uključujući flavonoide i tanine koji sprečavaju štetan uticaj slobodnih radikala na ćelije organizma čime se smanjuje rizik od pojave hroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa.

Uticaj na redukciju telesne težine

Krastavci mogu da vam pomognu u mršavljenju na nekoliko različitih načina.

Pre svega, krastavac je namirnica niske kalorijske vrednosti. To znači da možete jesti puno krastavaca, a da se ne pribojavate suvišnih kalorija koje dovode do gojaznosti.

Krastavci su osvežavajući, hranljivi i svestrani dodatak bilo kojoj dijeti.

Mogu dati svežinu i upotpuniti ukus salatama, sendvičima i prilozima ili se koristiti kao niskokalorični preliv za mnoga jela.

Analiza 13 studija, koja je uključila 3628 ljudi otkrila je da je konzumiranje niskokalorične hrane koja sadrži velike količine vode, povezana sa značajnim smanjenjem telesne težine.

Uticaj na nivo šećera u krvi

Nekoliko studija na životinjama otkrilo je da krastavci mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi i sprečiti komplikacije dijabetesa. Posebno se efikasnim pokazao ekstrakt kore krastavca kako u stanjima već postojeće bolesti tako i primenjen u preventivne svrhe.

Kora krastavca smanjila je posledice hronično povećanog nivoa šećera u krvi, nivo šećera je normalizovan. Preventivnom upotrebom, utvrđena je efikasnost u smanjenju oksidativnog stresa i sprečavanju nastanka komplikacija povezanih sa dijabetesom.

Rezultati dobijeni na životinjama su obećavajući ali potrebno je još mnogo istraživanja i studija kako bi se efekti krastavca potvrdili i na ljudima.

Krastavac i hidratacija

Unos dovoljnih količina vode značajan je za normalno funkcionisanje organizma. Jedna od važnijih funkcija vode u organizmu je termoregulacija i odstranjivanje produkta metabolizma.

Većina ljudi svoje potrebe za tečnošću podmiruje ispijanjem vode i drugih napitaka. Tečnost se u organizam unosi i konzumiranjem voća i povrća gde krastavac, sa sadržajem vode od skoro 96%, ima značajno mesto.

Jedenjem krastavca obezbedićete svom organizmu tečnost ali i vlakna čime se pored hidratacije obezbeđuje pravilniji rad creva.

Konzumiranje krastavca posebno se preporučuje u letnjim mesecima kada su i potrebe za tečnošću povećane.

A da li krastavac pomaže kod problema sa kožom?

Krastavac se od pamtiveka koristi za suzbijanje starenja kože i lečenje kožnih problema. Stoga je s‘razlogom važna komponenta brojnih proizvoda za negu kože a može se koristiti i u svežem stanju.

Krastavac promoviše zdravlje kože, jer ima rashlađujuća, tonična, hemostatska, antimikrobna, hidratantna i protuupalna svojstva, a takođe u određenoj meri štiti kožu od UV zraka. Za ove blagodeti su zaslužni brojni antioksidativni sastojci poput flavonoida, ali i gorke supstance.

Kozmetika iz frižidera

Za masnu kožu sa proširenim porama, često je dovoljno staviti nekoliko kriški krastavca na lice oko 10 minuta da biste postigli vidljiv efekat.

Kolutić krastavca na svakom od zatvorenih kapaka pomaže kod podbuhlih i umornih očiju.

Maska od krastavca

Za pripremu je potrebno da usitnite ili izblendate pola krastavca i sok procedite. Nanesite sok na kožu lica i pustite da odstoji bar 15 minuta. Zatim isperite hladnom vodom, nežno posušite. Koža će postati mekša i nežnija.

Autor: mr ph. Aleksandra Vujović

Komentari