Malokrvnost
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Teško disanje, osećaj nedostatka vazduha, umor, nesvestica, lupanja srca, glavobolja, bledilo kože, mučnina. Ovo su samo neke od tegoba...
Izbegnite „age“ molekule u hrani, sporije ćete stariti!
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Starenje je neizbežno, i nije mi cilj da Vas ubeđujem u suprotnu, nemoguću misiju. Ali... neizbežno ne znači, rano,...
Kako alkohol menja nivo šećera u krvi?
Osobe koje imaju dijabetes, neophodno je da budu obazrive prilikom konzumiranja alkohola. Alkohol menja nivo šećera u krvi.
autor: mr ph. Aleksandra Dumić
Ispijanje alkohola je sastavni deo života velikog broja...
Beli luk-tradicionalni lek iz bašte
Šta je beli luk?
Ovo povrće oblika manje sijalice pripada familiji luka u koju spadaju i praziluk, vlašac, mladi luk. Za razliku od ostalih vrsta lukova, glavica belog luka se...
Krastavac, vodena lekovita voćka
Krastavac je zbog visokog sadržaja vode omiljena letnja namirnica. Osim što ublažava žeđ i sprečava dehidrataciju, krastavac sadrži vitamine, minerale i druge sastojke koji ga čine nezaobilaznim delom zdrave...
Aditivi
Aditivi su supstance koje se dodaju prehrambenim proizvodima u toku procesa proizvodnje da bi sprečili njihovo kvarenje ili da bi poboljšali izgled, ukus, ili hranljivu vrednost proizvoda. Aditivi obuhvataju...
Funkcionalna hrana i lekovito bilje
napisala: Dr farm. tehnologije Marija Radojković Danas se sve više govori o povezanosti ishrane i zdravlja. Svakim danom se objavljuju rezultati novih istraživanja koja ukazuju da pojedine...
Dvoboj namirnica
Neka vas ne zavedu ukus i miris, prilikom izbora namirnica poslušajte razum. Korisno je promeniti ustaljene navike i, bar povremeno uzimati neke nove namirnice. Ako jedete morsku a izbegavate...
Nedovoljno glutena u ishrani i rizik od dijabetesa tipa 2
Brojne naučne studije danas ispituju uticaj konzumiranja glutena na ljude bez celijačne bolesti i mnoge pokazuju da ishrana sa nedovoljno glutena može imati neželjene efekte po zdravlje, kao što...
Da li se gojimo kada jedemo noću
Mnogi ljudi su zabrinuti za svoju telesnu težinu kada jedu kasnije nego što je to uobičajeno. Preporuke kažu da ne treba jesti posle 8 sati uveče, a posebno ne...
Šećer ili zaslađivač
Šta je zdravije: šećer-kristal, smeđi šećer, prirodni zaslađivač ili možda veštački? Usled marketinškog „bombardovanja“ različitim informacijama pitamo se šta je istina, a šta zabluda?
Šećer, čiji je glavni sastojak saharoza...
Slatko i još slađe, ali dokle…
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Više šećera u ishrani od onoga koliko nam je potrebno narušava zdravlje, remeti metabolički sklad, pospešuje apetit i vodi...
Najnovije preporuke FDA o ishrani
Koje su najnovije preporuke FDA o ishrani? Koji su dobri „obrasci u ishrani”? Kakve su najnovije preporuke za dodati šećer, so ili kafu? Ima li novina u savetima o...
Koliko vode dnevno treba unositi u organizam
Unos vode kroz tečnost okvirno treba da iznosi 1200ml. Značajan unos ćemo imati i kroz čvrstu hranu, negde oko 1100ml, a deo telo samo stvori u metaboličkim procesima-oko 280ml.
autor:...
12 razloga da uvrstite avokado u svoju ishranu
Avokado je zaista jedinstvena voćka. Dok većina voća sadrži mahom šećere avokado je izuzetno bogat zdravim mastima i mnogim drugim hranljivim materijama. Brojne naučne studije pokazuju da avokado može...
Kako ugasiti žeđ ?
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Preskočite sve slatke napitke, umereno pijte sveže ceđene sokove i mlečne proizvode, budite uvek raspoloženi za čašu hladne vode!
Leto...
Omega masne kiseline, za zdravije srce
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Omega-3 masne kiseline su veoma važne u primarnoj i sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Omega 3 i Omega 6 masne...
Kiseli kupus, riznica vitamina i antikancerogenih supstanci
Kiseli kupus dobija se iz svežeg kupusa procesom fermentacije: glavice kupusa se dobro posole, slože se u odgovarajuće velike posude/kace, naliju se vodom i ostave da stoje.
Fermentacijom/kišeljenjem kupusa povećava...
Prevelik unos soli utiče na funkcije mozga
Najnovije studije danas pokazuju da ishrana sa visokim sadržajem soli može da ošteti i mozak. Dugo se već zna da je so jedan od uzročnika nastanka visokog krvnog pritiska.
Naime,...
Spas na tanjiru za bolne zglobove
Ishrana kod reumatoidnog artritisa i bolnih zglobova.
Koliko se ishranom može uticati na simptome reumatoidnog artritisa i tegobe koje on pravi? Da li je, pored medikamentne terapije važno obratiti se...