NaturalWealth-Direktna energija
Malokrvnost

Malokrvnost

0
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije Teško disanje, osećaj nedostatka vazduha, umor, nesvestica, lupanja srca, glavobolja, bledilo kože, mučnina. Ovo su samo neke od tegoba...
Izbegnite „age“ molekule u hrani, sporije ćete stariti!

Izbegnite „age“ molekule u hrani, sporije ćete stariti!

0
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije Starenje je neizbežno, i nije mi cilj da Vas ubeđujem u suprotnu, nemoguću misiju. Ali... neizbežno ne znači, rano,...
alkoalkohol menja nivo šećera u krvi

Kako alkohol menja nivo šećera u krvi?

0
Osobe koje imaju dijabetes, neophodno je da budu obazrive prilikom konzumiranja alkohola. Alkohol menja nivo šećera u krvi. autor: mr ph. Aleksandra Dumić Ispijanje alkohola je sastavni deo života velikog broja...
beli luk

Beli luk-tradicionalni lek iz bašte

0
Šta je beli luk? Ovo povrće oblika manje sijalice pripada familiji luka u koju spadaju i praziluk, vlašac, mladi luk. Za razliku od ostalih vrsta lukova, glavica belog luka se...
krastavac

Krastavac, vodena lekovita voćka

0
Krastavac je zbog visokog sadržaja vode omiljena letnja namirnica. Osim što ublažava žeđ i sprečava dehidrataciju, krastavac sadrži vitamine, minerale i druge sastojke koji ga čine nezaobilaznim delom zdrave...

Aditivi

0
Aditivi su supstance koje se dodaju prehrambenim proizvodima u toku procesa proizvodnje da bi sprečili njihovo kvarenje ili da bi poboljšali izgled, ukus, ili hranljivu vrednost proizvoda. Aditivi obuhvataju...
Funkcionalna hrana i lekovito bilje

Funkcionalna hrana i lekovito bilje

0
napisala: Dr farm. tehnologije Marija Radojković Danas se sve više govori o povezanosti ishrane i zdravlja. Svakim danom se objavljuju rezultati novih istraživanja koja ukazuju da pojedine...
Dvoboj namirnica

Dvoboj namirnica

0
Neka vas ne zavedu ukus i miris, prilikom izbora namirnica poslušajte razum. Korisno je promeniti ustaljene navike i, bar povremeno uzimati neke nove namirnice. Ako jedete morsku a izbegavate...
nedovoljno glutena

Nedovoljno glutena u ishrani i rizik od dijabetesa tipa 2

0
Brojne naučne studije danas ispituju uticaj konzumiranja glutena na ljude bez celijačne bolesti i mnoge pokazuju da ishrana sa nedovoljno glutena može imati neželjene efekte po zdravlje, kao što...
jedenje tokom noći

Da li se gojimo kada jedemo noću

0
Mnogi ljudi su zabrinuti za svoju telesnu težinu kada jedu kasnije nego što je to uobičajeno. Preporuke kažu da ne treba jesti posle 8 sati uveče, a posebno ne...
Šećer ili zaslađivač

Šećer ili zaslađivač

0
Šta je zdravije: šećer-kristal, smeđi šećer, prirodni zaslađivač ili možda veštački? Usled marketinškog „bombardovanja“ različitim informacijama pitamo se šta je istina, a šta zabluda? Šećer, čiji je glavni sastojak saharoza...
Slatko i još slađe, ali dokle…

Slatko i još slađe, ali dokle…

0
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije Više šećera u ishrani od onoga koliko nam je potrebno narušava zdravlje, remeti metabolički sklad, pospešuje apetit i vodi...

Najnovije preporuke FDA o ishrani

0
Koje su najnovije preporuke FDA o ishrani? Koji su dobri „obrasci u ishrani”? Kakve su najnovije preporuke za dodati šećer, so ili kafu? Ima li novina u savetima o...
vode

Koliko vode dnevno treba unositi u organizam

0
Unos vode kroz tečnost okvirno treba da iznosi 1200ml. Značajan unos ćemo imati i kroz čvrstu hranu, negde oko 1100ml, a deo telo samo stvori u metaboličkim procesima-oko 280ml. autor:...
avokado

12 razloga da uvrstite avokado u svoju ishranu

0
Avokado je zaista jedinstvena voćka. Dok većina voća sadrži mahom šećere avokado je izuzetno bogat zdravim mastima i mnogim drugim hranljivim materijama. Brojne naučne studije pokazuju da avokado može...

Kako ugasiti žeđ ?

0
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije Preskočite sve slatke napitke, umereno pijte sveže ceđene sokove i mlečne proizvode, budite uvek raspoloženi za čašu hladne vode! Leto...
Omega masne kiseline, za zdravije srce

Omega masne kiseline, za zdravije srce

0
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije Omega-3 masne kiseline su veoma važne u primarnoj i sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Omega 3 i Omega 6 masne...
kiseli kupus

Kiseli kupus, riznica vitamina i antikancerogenih supstanci

2
Kiseli kupus dobija se iz svežeg kupusa procesom fermentacije: glavice kupusa se dobro posole, slože se u odgovarajuće velike posude/kace, naliju se vodom i ostave da stoje. Fermentacijom/kišeljenjem kupusa povećava...
prevelik unos soli

Prevelik unos soli utiče na funkcije mozga

0
Najnovije studije danas pokazuju da ishrana sa visokim sadržajem soli može da ošteti i mozak. Dugo se već zna da je so jedan od uzročnika nastanka visokog krvnog pritiska. Naime,...
ishrana kod reumatoidnog artritisa

Spas na tanjiru za bolne zglobove

0
Ishrana kod reumatoidnog artritisa i bolnih zglobova. Koliko se ishranom može uticati na simptome reumatoidnog artritisa i tegobe koje on pravi? Da li je, pored medikamentne terapije važno obratiti se...
error: Sadržaj je zaštićen!