NaturalWealth-Direktna energija
Sirova hrana

Sirova hrana

0
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije Toliko priče, saveta stručnjaka i manje stručnih savetnika, novinskih tekstova, internet sajtova o ishrani, dijetama, idealnim telesnim merama... A,...
bundeva

Jesen je vreme bundeva-iskoristite njene blagodeti

0
Bundeva, iako prava riznica kvalitetnih nutritijenata, pomalo je zanemarena namirnica. Mekano meso bundeve slatkastog je ukusa i privlači poklonike najrazličitijih kuhinja. Bundeva sadrži više od 90% vode. Tamno narandžastu ili...
kiseli kupus

Kiseli kupus, riznica vitamina i antikancerogenih supstanci

2
Kiseli kupus dobija se iz svežeg kupusa procesom fermentacije: glavice kupusa se dobro posole, slože se u odgovarajuće velike posude/kace, naliju se vodom i ostave da stoje. Fermentacijom/kišeljenjem kupusa povećava...
celijakija

Celijakija, intolerancija glutena

0
Celijakija odnosno intolerancija glutena je jedna od najčešćih gastroenteroloških bolesti danas, prisutna i u pedijatrijskoj i odrasloj populaciji. Celijakija se karakteriše doživotnom nepodnošljivošću glutena, različitim stepenom oštećenja sluznice tankog...
FODMAP

FODMAP dijeta, kada se ne preporučuje ishrana bogata vlaknima

0
FODMAP dijeta je ishrana kojom se isključuju namirnice koje imaju visok sadržaj vlakana i fermetišućih sastojaka. Preporučuje se osobama koje imaju probleme sa nadimanjem, iritabilnim kolonom, Kronovom bolešću itd. autor:...
smokve

Smokve, simobol senzualnosti i zdravlja

0
Od rane istorije čoveka, smokve su cenjena kao hrana, kulturološki simbol i izvor zdravlja. Smokvino drvo, iako danas široko zastupljeno, posebno na Mediteranu, originalno potiče sa Bliskog istoka i...
Ishranom do dobrih gena

Ishranom do dobrih gena

0
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije, tel 063 24 20 30 Nije novina a da hrana leči, i da je njen uticaj na zdravlje veliki....

Greške zbog kojih dijeta ne uspeva

0
U nastojanju da izgubimo par kilograma viška često krećemo baš onim putem kojim ne treba: jedemo jednolično, preskačemo obroke itd. pa se desi, da i pored uloženog truda i...
Funkcionalna hrana i lekovito bilje

Funkcionalna hrana i lekovito bilje

0
napisala: Dr farm. tehnologije Marija Radojković Danas se sve više govori o povezanosti ishrane i zdravlja. Svakim danom se objavljuju rezultati novih istraživanja koja ukazuju da pojedine...
Orasasti plodovi

Orašasti plodovi, zdrave grickalice

0
Orasi, pistaći, bademi pored toga što su ukusne „grickalice“ predstavljaju i saveznike zdravlja. Najčešće ih konzumiramo dok gledamo televiziju, ili kao sastojak kolača, torti, sladoleda... Orašasti plodovi odličan su izvor...
vitamin D

Vitamin D: Da li se radi o čudotvornoj piluli?

0
Vitamin D je liposolubilan vitamin (rastvara se u mastima) koji jača imuni sistem, neophodan je za jake kosti, podržava rad mišića, održava srce zdravim i važan je za kognitivne...
gubitak telesne mase

ŠTA SVE GUBITE KADA MRŠAVITE?

0
Gubitak telesne mase je univerzalno priznat fenomen koji je iskusio znatan broj odraslih. Bilo dobrovoljno, kao restriktivna dijeta u lečenju gojaznosti, prinudna glad ili u bolesti, gubitak telesne mase...
biljni lek

Šta je biljni lek a šta biljni dijetetski proizvod

0
Biljni lek, tradicionalni biljni lek ili dijetetski supplement, šta nam registracija proizvoda govori o njegovoj efikasnosti i bezbednosti? Primena biljaka u medicinske svrhe koncept je koji je poznat hiljadama godina....
tečnosti tokom obroka

Unos tečnosti tokom obroka – da ili ne

0
Neki ljudi tvrde da unos tečnosti tokom obroka nije dobro za varenje. Drugi kažu da to može da dovede do nagomilavanja otrova, što izaziva različite zdravstvene tegobe. Verovatno se...
Trans masti svakako ne!

Trans masti svakako ne!

0
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije Da li je Vaša briga povišeni krvni pritisak, visok holesterol, trigliceridi, gojaznost… preporučeno Vam je da smanjite masti u...

Dobra šerpa – zdrav ručak!

0
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije U čemu je najbolje kuvati? Koliko razmišljamo o tome da ono u čemu se hrana kuva ili čuva treba...
jaja

Jaja, prava super-hrana na našem jelovniku

0
Jaja bi sa punim pravom trebalo da nose epitet “superhrana”. Neki od hranljivih sastojaka jaja retko su prisutni u namirnicama na kojima se zasniva savremena ishrana. Energetska i nutritivna vrednost  Jaja...
spirulina

SPIRULINA – Namirnica budućnosti

0
Uprkos tome što do danas nije ustanovljena zvanična definicija termina „super-hrana“, smatra se da ovaj pojam obuhvata šarenoliku grupu namirnica čijim se konzumiranjem mogu ostvariti brojne zdravstvene koristi usled...
cimet

Cimet, jabukovo sirće, luk…drže šećer pod kontrolom

0
Nutritivna terapija ima važnu ulogu u kontroli i lečenju dijabetesa. Uspostavljanje plana ishrane možda je i najzahtevniji deo lečenja. Univerzalni pristup ne postoji, postoje samo smernice kojih se treba...
Ishrana i kamen u bubregu

Ishrana i kamen u bubregu

0
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije Oko 10 % ljudi dobije barem jedan kamen u bubregu tokom života, poneki čak i do dvadesete godine. Jednom...
error: Sadržaj je zaštićen!