Superhrana-klice
autor: Dr Marija Radojković, doktor farmaceutske tehnologije Ishrana je uobičajeno bogata žitaricama i mahunarkama, ali vrlo retko i njihovim klicama. Klice su prava fabrika fitonutrijenata koja raste...
Ishranom do dobrih gena
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije, tel 063 24 20 30
Nije novina a da hrana leči, i da je njen uticaj na zdravlje veliki....
Antioksidansi
autor: Dr farm. tehnologije Marija Radojković Antioksidansi su grupa različitih prirodnih jedinjenja koji u humanom organizmu imaju važnu ulogu zaštite od štetnog delovanja slobodnih radikala. Pošto je...
Cvekla
autor: Danijel Jurić dipl. inženjer prehrambene tehnologije Cvekla je poreklom sa obala sredozemnog mora gde su je upotrebljavali u ishrani, prevenciji i lečenju mnogih bolesti. Veoma je...
Stevija, slatka biljka
autor: dr. farm. tehnologije Marija Radojković Kinezi su uvereni da je slatko jedan od ukusa koji je neophodan za održavanje ravnoteže u organizmu. Slatke namirnice unosimo u...
Aditivi, sitni i moćni E brojevi
autor: Dr farm. tehnologije Marija Radojković Svake godine u svetu se čak 200 hiljada tona hemijskih aditiva doda hrani i procenjuje se da svaka osoba prosečno pojede...
Praziluk
Praziluk je jako popularan u proleće kada organizam treba očistiti od toksina i osnažiti ga unosom većih količina antioksidantnih vitamina. Prijatelj je srca, digestivnog i urinarnog sistema. Preporučuje...
Prah u čaši
autor: dr. farm. tehnologije Marija Radojković
Poslednjih decenija sve veći trend u ishrani jeste uvođenje različitih „supernamirnica“ u svakodnevnu ishranu. O njima smo već govorili i pominjali da se ovo...
Slatko i još slađe, ali dokle…
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Više šećera u ishrani od onoga koliko nam je potrebno narušava zdravlje, remeti metabolički sklad, pospešuje apetit i vodi...
Biljna apoteka
Autor: dr. farm. tehnologije Marija Radojković
Lekovito bilje se od davnina koristi kako u Srbiji tako i u celom svetu. Može biti osnova lečenja, preventiva ili prva pomoć. Upravo zato...
Kandida voli leto, uključite oprez i pobedite je
Gjivica kandida je, kao deo bakterijske crevne flore, prisutna u našim crevima od samog rođenja. Doprinosi boljem varenju šećera u procesima fermentacije. Dok ste zdravi ne pravi problem, ali...
Smršah, ali kako da se ne ugojim ponovo?
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Ovo pitanje bi trebalo da postavi sebi svako ko se rešio viška, ili je već na dobrom putu da,...
Graviola, drevna mudrost prirode
Graviola, latinskim nazivom Annona muricata, zimzelena je biljka poreklom iz Južne Amerike. Njeni zreli plodovi izvor su vitamina C, B1 i B2 te fosfora, a njena kora, list,...
Alkohol i lekovi
autor: mr ph.spec. Jasmina Jović Novaković Alkohol je široko rasprostranjena i lako dostupna psihoaktivna supstanca čija je upotreba „društveno prihvatljiva”. U folkloru mnogih naroda skoro da nema...
Dobar holesterol – dobro zdravlje
Pravilna ishrana može da smanji nivo holesterola u krvi za 10 do 20 %, a prvi značajni rezultati se postižu već nakon tri meseca. Holesterol u višku, to ne!
autor:...
HELJDA – riznica fitojedinjenja
Heljda (Fagopyrum esculentum i Fagopyrum tataricum) je biljka poreklom iz Azije, tačnije Kine. Poreklo reči „heljda“ na engleskom „buckwheat“ je od anglo-saksonskog boc (beech) – bukva i whoet (wheat)...
Amazonski megamin
Ispoljava antibakterijsko dejstvo, snažno antioksidantno dejstvo, povećava metabolizam ćelija, sprečava oštećenja sluzokože digestivnog trakta i potpomaže njenoj regeneraciji, obnavlja elastična i kolagena vlakna krvnih sudova. Antikancerogeno dejstvo zasnovano...
Trigliceridi – prave jastučiće na trbuhu i bokovima
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Trigliceridi su masnoće u krvi, čije se vrednosti povećavaju ne samo kada jedemo masnu hranu već i bilo koju...
Izbegnite „age“ molekule u hrani, sporije ćete stariti!
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Starenje je neizbežno, i nije mi cilj da Vas ubeđujem u suprotnu, nemoguću misiju. Ali... neizbežno ne znači, rano,...
Omega masne kiseline, za zdravije srce
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Omega-3 masne kiseline su veoma važne u primarnoj i sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Omega 3 i Omega 6 masne...