NaturalWealth-Direktna energija
Zalogaj koji „topi masti”!

Zalogaj koji „topi masti”!

0
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije Ako želite da smršate do jednog kilograma nedeljno, dovoljno je da se hranite pravilno, šetate pola sata svakog dana...
doručak

Doručak je najvažniji obrok posebno za decu i tinejdžere

0
Da je doručak najvažniji obrok naše bake odavno su znale a potvrda stiže i od nauke. Istraživanje sprovedeno na Kings Collegeu u Londonu pokazalo je da je doručak od...
Hleb, kao funkcionalna hrana

Hleb, kao funkcionalna hrana

0
Proizvodnja hleba je jedna od najstarijih tehnologija proizvodnje hrane, začeta još u Vavilonu, Egiptu, Grčkoj i Rimu u predhrišćanskom dobu. Vremenom, tehnoloigija se menjala na više načina, kao...
salvestroli

Salvestroli – Štite biljke a mogu li i nas

0
Šta su salvestroli i koliko nam mogu pomoći u borbi protiv karcinoma, pitanje na koje nam nauka tek treba dati odgovor. Postoje pouzdani podaci o efikasnosti salvestrola ali ne...
Nar

Nar, prirodni izvor zdravlja i lepote

0
Nar (lat. Punica granatum) predstavlja jedno od najstarijih vrsta voća poznatih čovečanstvu. Stoga i ne čudi njegova prisutnost u mnogim kulturama i religijama sveta. Njegovi plodovi, semena i kora...
celijakija

Celijakija. Kako prepoznati da vam gluten smeta?

0
Celijakija odnosno intolerancija glutena je jedna od najčešćih gastroenteroloških bolesti danas, prisutna i u pedijatrijskoj i odrasloj populaciji. Celijakija se karakteriše doživotnom nepodnošljivošću glutena, različitim stepenom oštećenja sluznice tankog...
Omega masne kiseline, za zdravije srce

Omega masne kiseline, za zdravije srce

0
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije Omega-3 masne kiseline su veoma važne u primarnoj i sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Omega 3 i Omega 6 masne...
Lubenica

Lubenicu čuvajte van frižidera

0
Lubenica sadrži više likopena nego bilo koje drugo sveže voće ili povrće a ovaj sadržaj se i dodatno povećava ukoliko je čuvate van frižidera. Istraživači Ministarstva poljoprivrede u SAD-u su...
jesenja depresija

Jesenja depresija, kako nam ishrana može pomoći

0
Jesenja depresija, problem je mnogih ljudi. Uzrok se pronalazi u povratak svakodnevnim aktivnostima posle letnjeg odmora i laganijeg tempa uz hladno vreme i sivilo. Uvođenjem u ishranu namirnica koje...
spirulina

SPIRULINA – Namirnica budućnosti

0
Uprkos tome što do danas nije ustanovljena zvanična definicija termina „super-hrana“, smatra se da ovaj pojam obuhvata šarenoliku grupu namirnica čijim se konzumiranjem mogu ostvariti brojne zdravstvene koristi usled...
šljive

Šljive za zdravlje creva i srca

0
Da li znate da su ostaci šljiva pronađeni u arheološkim iskopinama iz perioda neolita zajedno sa maslinama, grožđem i smokvama? U stvari, šljive su možda i prvo voće kultivisano...
alkalna ishrana

Alkalna ishrana, još jedan modni nutricionistički hit ili zaista pomaže

0
Alkalna ishrana poslednjih nekoliko godina pridobija je sve više pristalica. Promovišu je doktori kao meru prevencije nastanka pre svega zloćudnih bolesti i kao preporučeni način ishrane obolelima od karcinoma....
prevelik unos soli

Prevelik unos soli utiče na funkcije mozga

0
Najnovije studije danas pokazuju da ishrana sa visokim sadržajem soli može da ošteti i mozak. Dugo se već zna da je so jedan od uzročnika nastanka visokog krvnog pritiska. Naime,...
Moćne bobice

Moćne bobice

0
napisao: Danijel Jurić, dipl. inž. prehrambene tehnologije Voće, bez masti, bogato vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, smatra se veoma zdravom namirnicom. Voće je namirnica koju je potrebno konzumirati svakodnevno i...
Masnoće u krvi

Masnoće u krvi

0
Uzrok povećanih masnoća u krvi kod više od polovine bolesnika krije se u nepravilnoj ishrani a kod ostalih je odgovoran nasledni faktor. Upravo zahvaljujući genetskom faktoru povišene vrednosti detektuju...
Konoplja, biljka prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Konoplja, biljka prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

0
Konoplja je biljka koja se koristila daleko u prošlosti, od koje su se izrađivali konopci, odela, jarboli, ukrasi, oružje, biljka koja je u prošlosti mnogo puta zabranjivana, danas biljka...
artičoka

Artičoka, kako doprinosi boljem zdravlju a kome se ne preporučuje

0
Jedna od prvih biljaka koje je čovek počeo da gaji jeste artičoka - višegodišnja zeljasta biljka koju je po mitologiji stvorio Zevs. Artičoka je superhrana kada je reč o...
Mitovi o hrani

Mitovi o hrani

0
Gotovo svakodnevno svedoci smo medijskih objava o novim istraživanjima uticaja ishrane na zdravlje čoveka. Kako je to pitanje od izuzetne važnosti za sve nas, interes široke javnosti je...
crna zova

Crna zova, kako nam može pomoći u jačanju imuniteta

0
Crna zova ili bazga je po brojnim mitovima i verovanjima magijska biljka. Izuzetno rasprostranjena na našim prostorima. Korišćena je još u drevnom Egiptu i antičkoj Grčkoj zbog svojih lekovitih...
Šta je istina o važnosti doručka

Šta je istina o važnosti doručka

0
Ako ste među onima koji preskaču doručak i mislite da je prezauzetost na poslu, nemogućnost da nešto kupite ili ponesete za doručak opravdanje, ili čak da preskаkаnje doručkа dovodi...
error: Sadržaj je zaštićen!