Zalogaj koji „topi masti”!
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Ako želite da smršate do jednog kilograma nedeljno, dovoljno je da se hranite pravilno, šetate pola sata svakog dana...
Doručak je najvažniji obrok posebno za decu i tinejdžere
Da je doručak najvažniji obrok naše bake odavno su znale a potvrda stiže i od nauke. Istraživanje sprovedeno na Kings Collegeu u Londonu pokazalo je da je doručak od...
Hleb, kao funkcionalna hrana
Proizvodnja hleba je jedna od najstarijih tehnologija proizvodnje hrane, začeta još u Vavilonu, Egiptu, Grčkoj i Rimu u predhrišćanskom dobu. Vremenom, tehnoloigija se menjala na više načina, kao...
Salvestroli – Štite biljke a mogu li i nas
Šta su salvestroli i koliko nam mogu pomoći u borbi protiv karcinoma, pitanje na koje nam nauka tek treba dati odgovor. Postoje pouzdani podaci o efikasnosti salvestrola ali ne...
Nar, prirodni izvor zdravlja i lepote
Nar (lat. Punica granatum) predstavlja jedno od najstarijih vrsta voća poznatih čovečanstvu. Stoga i ne čudi njegova prisutnost u mnogim kulturama i religijama sveta. Njegovi plodovi, semena i kora...
Celijakija. Kako prepoznati da vam gluten smeta?
Celijakija odnosno intolerancija glutena je jedna od najčešćih gastroenteroloških bolesti danas, prisutna i u pedijatrijskoj i odrasloj populaciji. Celijakija se karakteriše doživotnom nepodnošljivošću glutena, različitim stepenom oštećenja sluznice tankog...
Omega masne kiseline, za zdravije srce
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Omega-3 masne kiseline su veoma važne u primarnoj i sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Omega 3 i Omega 6 masne...
Lubenicu čuvajte van frižidera
Lubenica sadrži više likopena nego bilo koje drugo sveže voće ili povrće a ovaj sadržaj se i dodatno povećava ukoliko je čuvate van frižidera.
Istraživači Ministarstva poljoprivrede u SAD-u su...
Jesenja depresija, kako nam ishrana može pomoći
Jesenja depresija, problem je mnogih ljudi. Uzrok se pronalazi u povratak svakodnevnim aktivnostima posle letnjeg odmora i laganijeg tempa uz hladno vreme i sivilo. Uvođenjem u ishranu namirnica koje...
SPIRULINA – Namirnica budućnosti
Uprkos tome što do danas nije ustanovljena zvanična definicija termina „super-hrana“, smatra se da ovaj pojam obuhvata šarenoliku grupu namirnica čijim se konzumiranjem mogu ostvariti brojne zdravstvene koristi usled...
Šljive za zdravlje creva i srca
Da li znate da su ostaci šljiva pronađeni u arheološkim iskopinama iz perioda neolita zajedno sa maslinama, grožđem i smokvama? U stvari, šljive su možda i prvo voće kultivisano...
Alkalna ishrana, još jedan modni nutricionistički hit ili zaista pomaže
Alkalna ishrana poslednjih nekoliko godina pridobija je sve više pristalica. Promovišu je doktori kao meru prevencije nastanka pre svega zloćudnih bolesti i kao preporučeni način ishrane obolelima od karcinoma....
Prevelik unos soli utiče na funkcije mozga
Najnovije studije danas pokazuju da ishrana sa visokim sadržajem soli može da ošteti i mozak. Dugo se već zna da je so jedan od uzročnika nastanka visokog krvnog pritiska.
Naime,...
Moćne bobice
napisao: Danijel Jurić, dipl. inž. prehrambene tehnologije
Voće, bez masti, bogato vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, smatra se veoma zdravom namirnicom. Voće je namirnica koju je potrebno konzumirati svakodnevno i...
Masnoće u krvi
Uzrok povećanih masnoća u krvi kod više od polovine bolesnika krije se u nepravilnoj ishrani a kod ostalih je odgovoran nasledni faktor. Upravo zahvaljujući genetskom faktoru povišene vrednosti detektuju...
Konoplja, biljka prošlosti, sadašnjosti i budućnosti
Konoplja je biljka koja se koristila daleko u prošlosti, od koje su se izrađivali konopci, odela, jarboli, ukrasi, oružje, biljka koja je u prošlosti mnogo puta zabranjivana, danas biljka...
Artičoka, kako doprinosi boljem zdravlju a kome se ne preporučuje
Jedna od prvih biljaka koje je čovek počeo da gaji jeste artičoka - višegodišnja zeljasta biljka koju je po mitologiji stvorio Zevs. Artičoka je superhrana kada je reč o...
Mitovi o hrani
Gotovo svakodnevno svedoci smo medijskih objava o novim istraživanjima uticaja ishrane na zdravlje čoveka. Kako je to pitanje od izuzetne važnosti za sve nas, interes široke javnosti je...
Crna zova, kako nam može pomoći u jačanju imuniteta
Crna zova ili bazga je po brojnim mitovima i verovanjima magijska biljka. Izuzetno rasprostranjena na našim prostorima. Korišćena je još u drevnom Egiptu i antičkoj Grčkoj zbog svojih lekovitih...
Šta je istina o važnosti doručka
Ako ste među onima koji preskaču doručak i mislite da je prezauzetost na poslu, nemogućnost da nešto kupite ili ponesete za doručak opravdanje, ili čak da preskаkаnje doručkа dovodi...