NaturalWealth-Direktna energija
razvoj parkinsonove bolesti

Statini i razvoj Parkinsonove bolesti

0
Neke studije pokazuju da uzimanje statina, koji se inače koriste za snižavanje nivoa holesterola u krvi mogu da obezbede zaštitu od Parkinsonove bolesti. Postoje, međutim i sukobljeni dokazi o...
nedovoljno glutena

Nedovoljno glutena u ishrani i rizik od dijabetesa tipa 2

0
Brojne naučne studije danas ispituju uticaj konzumiranja glutena na ljude bez celijačne bolesti i mnoge pokazuju da ishrana sa nedovoljno glutena može imati neželjene efekte po zdravlje, kao što...
vitamin D

Vitamin D: Da li se radi o čudotvornoj piluli?

0
Vitamin D je liposolubilan vitamin (rastvara se u mastima) koji jača imuni sistem, neophodan je za jake kosti, podržava rad mišića, održava srce zdravim i važan je za kognitivne...
fe

ISHRANA U ZIMSKIM MESECIMA: gde pronaći gvožđe

0
Kako prelazimo na zimsku ishranu, naši obroci bivaju sve bogatiji kalorijama a sve siromašniji vitaminima i mineralima, pa i gvožđem. Upravo je nedostatak gvožđa najzastupljeniji nutritivni deficit na svetu, zahvata...
bundeva

Jesen je vreme bundeva-iskoristite njene blagodeti

0
Bundeva, iako prava riznica kvalitetnih nutritijenata, pomalo je zanemarena namirnica. Mekano meso bundeve slatkastog je ukusa i privlači poklonike najrazličitijih kuhinja. Bundeva sadrži više od 90% vode. Tamno narandžastu ili...
jesenja depresija

Jesenja depresija, kako nam ishrana može pomoći

0
Jesenja depresija, problem je mnogih ljudi. Uzrok se pronalazi u povratak svakodnevnim aktivnostima posle letnjeg odmora i laganijeg tempa uz hladno vreme i sivilo. Uvođenjem u ishranu namirnica koje...
salmonela

Salmonela, glavni uzrok trovanja hranom

0
Glavni uzrok trovanja hranom u svetu je infekcija salmonelom. Prema podacima SZO salmonela je odgovorna za smrt oko 52.000 ljudi godišnje, mahom dece do 5 godina starosti i starijih...
gubitak telesne mase

ŠTA SVE GUBITE KADA MRŠAVITE?

0
Gubitak telesne mase je univerzalno priznat fenomen koji je iskusio znatan broj odraslih. Bilo dobrovoljno, kao restriktivna dijeta u lečenju gojaznosti, prinudna glad ili u bolesti, gubitak telesne mase...
gluten free

Gluten free ishrana: Da li Vam je zaista potrebna?

0
Ukoliko ste ikada probali ili bili primorani da budete na dijeti koja ne sadrži gluten (gluten free), znate koliko je teško i stresno odgovoriti zahtevima ovakvog načina ishrane. I...
kokosovo ulje

Kokosovo ulje, kapljica zdravlja i lepote

0
Kokosova palma (lat. Cocos nucifera) raste u tropskom području i ime joj potiče od grčke reči „coco“ što znači zrno ili plod. Od zrelih plodova kokosa, tačnije kopre, različitim...
meso

Meso, koliki je značaj ove namirnice u ishrani

0
Meso je sastavni deo naše kuhinje i važna namirnica u piramidi zdrave ishrane pa ga ne treba izbegavati. Meso, grubo delimo u dve grupe: crveno i belo. Bela mesa su...
šećer

Šećer, činjenice koje možda ne znate

0
Globalna prodaja slatkiša 2014. godine iznosila oko 118 billiona američkih dolara. Ekspanzija slatkiša tokom 20. veka širom Evrope i Amerike, prevazilazi sve epidemijske razmere. Ali ispada da šećer i...
kiseli kupus

Kiseli kupus, riznica vitamina i antikancerogenih supstanci

2
Kiseli kupus dobija se iz svežeg kupusa procesom fermentacije: glavice kupusa se dobro posole, slože se u odgovarajuće velike posude/kace, naliju se vodom i ostave da stoje. Fermentacijom/kišeljenjem kupusa povećava...
alkoalkohol menja nivo šećera u krvi

Kako alkohol menja nivo šećera u krvi?

0
Osobe koje imaju dijabetes, neophodno je da budu obazrive prilikom konzumiranja alkohola. Alkohol menja nivo šećera u krvi. autor: mr ph. Aleksandra Dumić Ispijanje alkohola je sastavni deo života velikog broja...
celijakija

Celijakija, intolerancija glutena

0
Celijakija odnosno intolerancija glutena je jedna od najčešćih gastroenteroloških bolesti danas, prisutna i u pedijatrijskoj i odrasloj populaciji. Celijakija se karakteriše doživotnom nepodnošljivošću glutena, različitim stepenom oštećenja sluznice tankog...
cimet

Cimet, jabukovo sirće, luk…drže šećer pod kontrolom

0
Nutritivna terapija ima važnu ulogu u kontroli i lečenju dijabetesa. Uspostavljanje plana ishrane možda je i najzahtevniji deo lečenja. Univerzalni pristup ne postoji, postoje samo smernice kojih se treba...
suve šljive

Suve šljive štite od gubitka koštane mase

0
Česta izloženost jonizujućem zračenju predstavlja veliki rizik od gubitka koštane mase. U grupu najugroženijih spadaju pacijenti oboleli od različitih vrsta kancera koji su izloženi radioterapiji – terapiji zračenjem, astronauti, zdravstveni...
veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači pospešuju osećaj gladi

0
Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da veštački zaslađivači mogu da izazovu osećaj gladi! Istraživački tim iz Australije sa Garvan Instituta i Charles Perkins centra na Univerzitetu u Sidneju izneli su...
grožđe

Grožđe- zrno zdravlja

0
Grožđe (Vitis vinifera) je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu. Grožđe je odličan izvor vitamina A, vitamina grupe B (izuzev B12) i vitamina C. Od minerala, sadrži kalijum,...
zdrava biljna ulja

Zdrava biljna ulja. Koje je Vaš favorit?

0
Biljna ulja su veoma važna za zdravlje čovekovog organizma jer utiču na kardiovaskularni i nervni sistem: jačaju krvne sudove, smanjuju nivo holesterola, pospešuju elastičnost kože, jačaju kosu i sl....
error: Sadržaj je zaštićen!