Statini i razvoj Parkinsonove bolesti
Neke studije pokazuju da uzimanje statina, koji se inače koriste za snižavanje nivoa holesterola u krvi mogu da obezbede zaštitu od Parkinsonove bolesti. Postoje, međutim i sukobljeni dokazi o...
Nedovoljno glutena u ishrani i rizik od dijabetesa tipa 2
Brojne naučne studije danas ispituju uticaj konzumiranja glutena na ljude bez celijačne bolesti i mnoge pokazuju da ishrana sa nedovoljno glutena može imati neželjene efekte po zdravlje, kao što...
Vitamin D: Da li se radi o čudotvornoj piluli?
Vitamin D je liposolubilan vitamin (rastvara se u mastima) koji jača imuni sistem, neophodan je za jake kosti, podržava rad mišića, održava srce zdravim i važan je za kognitivne...
ISHRANA U ZIMSKIM MESECIMA: gde pronaći gvožđe
Kako prelazimo na zimsku ishranu, naši obroci bivaju sve bogatiji kalorijama a sve siromašniji vitaminima i mineralima, pa i gvožđem. Upravo je nedostatak gvožđa najzastupljeniji nutritivni deficit na svetu, zahvata...
Jesen je vreme bundeva-iskoristite njene blagodeti
Bundeva, iako prava riznica kvalitetnih nutritijenata, pomalo je zanemarena namirnica. Mekano meso bundeve slatkastog je ukusa i privlači poklonike najrazličitijih kuhinja.
Bundeva sadrži više od 90% vode. Tamno narandžastu ili...
Jesenja depresija, kako nam ishrana može pomoći
Jesenja depresija, problem je mnogih ljudi. Uzrok se pronalazi u povratak svakodnevnim aktivnostima posle letnjeg odmora i laganijeg tempa uz hladno vreme i sivilo. Uvođenjem u ishranu namirnica koje...
Salmonela, glavni uzrok trovanja hranom
Glavni uzrok trovanja hranom u svetu je infekcija salmonelom. Prema podacima SZO salmonela je odgovorna za smrt oko 52.000 ljudi godišnje, mahom dece do 5 godina starosti i starijih...
ŠTA SVE GUBITE KADA MRŠAVITE?
Gubitak telesne mase je univerzalno priznat fenomen koji je iskusio znatan broj odraslih. Bilo dobrovoljno, kao restriktivna dijeta u lečenju gojaznosti, prinudna glad ili u bolesti, gubitak telesne mase...
Gluten free ishrana: Da li Vam je zaista potrebna?
Ukoliko ste ikada probali ili bili primorani da budete na dijeti koja ne sadrži gluten (gluten free), znate koliko je teško i stresno odgovoriti zahtevima ovakvog načina ishrane. I...
Kokosovo ulje, kapljica zdravlja i lepote
Kokosova palma (lat. Cocos nucifera) raste u tropskom području i ime joj potiče od grčke reči „coco“ što znači zrno ili plod. Od zrelih plodova kokosa, tačnije kopre, različitim...
Meso, koliki je značaj ove namirnice u ishrani
Meso je sastavni deo naše kuhinje i važna namirnica u piramidi zdrave ishrane pa ga ne treba izbegavati.
Meso, grubo delimo u dve grupe: crveno i belo. Bela mesa su...
Šećer, činjenice koje možda ne znate
Globalna prodaja slatkiša 2014. godine iznosila oko 118 billiona američkih dolara. Ekspanzija slatkiša tokom 20. veka širom Evrope i Amerike, prevazilazi sve epidemijske razmere. Ali ispada da šećer i...
Kiseli kupus, riznica vitamina i antikancerogenih supstanci
Kiseli kupus dobija se iz svežeg kupusa procesom fermentacije: glavice kupusa se dobro posole, slože se u odgovarajuće velike posude/kace, naliju se vodom i ostave da stoje.
Fermentacijom/kišeljenjem kupusa povećava...
Kako alkohol menja nivo šećera u krvi?
Osobe koje imaju dijabetes, neophodno je da budu obazrive prilikom konzumiranja alkohola. Alkohol menja nivo šećera u krvi.
autor: mr ph. Aleksandra Dumić
Ispijanje alkohola je sastavni deo života velikog broja...
Celijakija, intolerancija glutena
Celijakija odnosno intolerancija glutena je jedna od najčešćih gastroenteroloških bolesti danas, prisutna i u pedijatrijskoj i odrasloj populaciji. Celijakija se karakteriše doživotnom nepodnošljivošću glutena, različitim stepenom oštećenja sluznice tankog...
Cimet, jabukovo sirće, luk…drže šećer pod kontrolom
Nutritivna terapija ima važnu ulogu u kontroli i lečenju dijabetesa. Uspostavljanje plana ishrane možda je i najzahtevniji deo lečenja. Univerzalni pristup ne postoji, postoje samo smernice kojih se treba...
Suve šljive štite od gubitka koštane mase
Česta izloženost jonizujućem zračenju predstavlja veliki rizik od gubitka koštane mase.
U grupu najugroženijih spadaju pacijenti oboleli od različitih vrsta kancera koji su izloženi radioterapiji – terapiji zračenjem, astronauti, zdravstveni...
Veštački zaslađivači pospešuju osećaj gladi
Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da veštački zaslađivači mogu da izazovu osećaj gladi! Istraživački tim iz Australije sa Garvan Instituta i Charles Perkins centra na Univerzitetu u Sidneju izneli su...
Grožđe- zrno zdravlja
Grožđe (Vitis vinifera) je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu. Grožđe je odličan izvor vitamina A, vitamina grupe B (izuzev B12) i vitamina C. Od minerala, sadrži kalijum,...
Zdrava biljna ulja. Koje je Vaš favorit?
Biljna ulja su veoma važna za zdravlje čovekovog organizma jer utiču na kardiovaskularni i nervni sistem: jačaju krvne sudove, smanjuju nivo holesterola, pospešuju elastičnost kože, jačaju kosu i sl....