Orašasti plodovi, zdrave grickalice
Orasi, pistaći, bademi pored toga što su ukusne „grickalice“ predstavljaju i saveznike zdravlja. Najčešće ih konzumiramo dok gledamo televiziju, ili kao sastojak kolača, torti, sladoleda...
Orašasti plodovi odličan su izvor...
Alkohol i lekovi
autor: mr ph.spec. Jasmina Jović Novaković Alkohol je široko rasprostranjena i lako dostupna psihoaktivna supstanca čija je upotreba „društveno prihvatljiva”. U folkloru mnogih naroda skoro da nema...
Aditivi
Aditivi su supstance koje se dodaju prehrambenim proizvodima u toku procesa proizvodnje da bi sprečili njihovo kvarenje ili da bi poboljšali izgled, ukus, ili hranljivu vrednost proizvoda. Aditivi obuhvataju...
Funkcionalna hrana i lekovito bilje
napisala: Dr farm. tehnologije Marija Radojković Danas se sve više govori o povezanosti ishrane i zdravlja. Svakim danom se objavljuju rezultati novih istraživanja koja ukazuju da pojedine...
Vitamin B kompleks
Vitamin B Kompleks je funkcionalna celina koju čini 8 vitamina rastvorljivih u vodi: B1, B2, B3, B6, folna kiselina, B12, pantotenska kiselina i biotin.
Vitamini B grupe neophodni su za...
Voćni čajevi utiču na zdravlje zuba
Zbog izuzetno prijatnog misrisa i ukusa voćni čajevi su popularan napitak. Stručnjaci sa Kings College Londons Dental Institute, upozorili su da dve šolje voćnog čaja koji sadrži kofein na...
SURUTKA, sporedni proizvod ili supernamirnica
Surutka je tečna faza koja se dobija u proizvodnji proteinskih mlečnih proizvoda. To je tečnost koja se izdvaja iz gruša posle koagulacije mleka enzimima, kiselinama, određenim hemikalijama i toplotom....
Intermittent Fasting, najpopularniji svetski trend u ishrani
Intermittent Fasting (IF) trenutno je jedan od najpopularnijih svetskih trendova u ishrani, zdravstvu i fitnesu. Koristi se za mršavljenje, poboljšanje zdravlja i uvođenje pozitivnih promena u životni stil. Pokazano...
Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i hormonski balans
Reultati studija pokazuju da dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata može dovesti do gubitka težine i poboljšanja metaboličkogć zdravlje. Međutim, iako ove dijete daju odlične rezultate merene gubitkom kilograma,...
Izbegnite „age“ molekule u hrani, sporije ćete stariti!
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Starenje je neizbežno, i nije mi cilj da Vas ubeđujem u suprotnu, nemoguću misiju. Ali... neizbežno ne znači, rano,...
FODMAP dijeta, kada se ne preporučuje ishrana bogata vlaknima
FODMAP dijeta je ishrana kojom se isključuju namirnice koje imaju visok sadržaj vlakana i fermetišućih sastojaka. Preporučuje se osobama koje imaju probleme sa nadimanjem, iritabilnim kolonom, Kronovom bolešću itd.
autor:...
Smršah, ali kako da se ne ugojim ponovo?
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Ovo pitanje bi trebalo da postavi sebi svako ko se rešio viška, ili je već na dobrom putu da,...
Trans masti svakako ne!
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Da li je Vaša briga povišeni krvni pritisak, visok holesterol, trigliceridi, gojaznost… preporučeno Vam je da smanjite masti u...
Šljive za zdravlje creva i srca
Da li znate da su ostaci šljiva pronađeni u arheološkim iskopinama iz perioda neolita zajedno sa maslinama, grožđem i smokvama? U stvari, šljive su možda i prvo voće kultivisano...
Uticaj plastike na zdravlje i životnu sredinu
Osim što predstavlja opasnost za životnu sredinu, plastika i direktno utiče na zdravlje potrošača. Svakog sata se odbaci nekoliko miliona plastičnih flaša širom sveta. Prosečan stanovnik planete od trenutka...
Hleb, kao funkcionalna hrana
Proizvodnja hleba je jedna od najstarijih tehnologija proizvodnje hrane, začeta još u Vavilonu, Egiptu, Grčkoj i Rimu u predhrišćanskom dobu. Vremenom, tehnoloigija se menjala na više načina, kao...
Jogurt sa niskim sadržajem masti-odličan izbor za užinu
Jogurt je odlična užina jer sadrži korisne probiotike, odličan je izvor proteina i vitamina, ima nizak sadržaj šećera, a čini da se osećate sitim. Pored toga novija istraživanja pokazuju...
4-5 kg manje bez gladovanja – Kako?
Vreme je da pokrenete metabolizam, postignete vitak stas, osvežite ten i osmehnete se proleću! Kako se na brzinu rešiti suvišnih kilograma i centimetara, kako što pre izbrisati tragove zimske...
Kiseli kupus, riznica vitamina i antikancerogenih supstanci
Kiseli kupus dobija se iz svežeg kupusa procesom fermentacije: glavice kupusa se dobro posole, slože se u odgovarajuće velike posude/kace, naliju se vodom i ostave da stoje.
Fermentacijom/kišeljenjem kupusa povećava...
Sirova hrana
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Toliko priče, saveta stručnjaka i manje stručnih savetnika, novinskih tekstova, internet sajtova o ishrani, dijetama, idealnim telesnim merama... A,...