Korisni saveti dijabetičarima
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije, tel: 063 24 20 30
Šta treba da uradite ako ste sebi dali veću dozu insulina od one koja...
Sir – namirnica, prilog, dezert
napisao: Danijel Jurić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije Sir je prehrambeni proizvod sa dugom tradicijom. Njegov nastanak se uglavnom povezuje sa arapskim nomadima koji su slučajno noseći mleko...
Čuvanje hrane zamrzavanjem
Danas kada su zamrzivači deo svake moderne kuhinje, hraniti se raznovrsno tokom cele godine ne dovodi se u pitanje. Čuvanje hrane zamrzavanjem na prvi pogled je vrlo jednostavno ali...
Čuvanje hrane
Sveže voće i povrće lako je prepoznati po mirisu, ukusu i jedrom zdravom omotaču. Stajanjem kako na suncu i visokim temperaturama tako i na niskim, voće i povrće gube...
Moćne bobice
napisao: Danijel Jurić, dipl. inž. prehrambene tehnologije
Voće, bez masti, bogato vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, smatra se veoma zdravom namirnicom. Voće je namirnica koju je potrebno konzumirati svakodnevno i...
Masnoće u krvi
Uzrok povećanih masnoća u krvi kod više od polovine bolesnika krije se u nepravilnoj ishrani a kod ostalih je odgovoran nasledni faktor. Upravo zahvaljujući genetskom faktoru povišene vrednosti detektuju...
Kako ugasiti žeđ ?
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Preskočite sve slatke napitke, umereno pijte sveže ceđene sokove i mlečne proizvode, budite uvek raspoloženi za čašu hladne vode!
Leto...
Malokrvnost
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Teško disanje, osećaj nedostatka vazduha, umor, nesvestica, lupanja srca, glavobolja, bledilo kože, mučnina. Ovo su samo neke od tegoba...
Zalogaj koji „topi masti”!
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Ako želite da smršate do jednog kilograma nedeljno, dovoljno je da se hranite pravilno, šetate pola sata svakog dana...
Magnezijum
napisala: Ass. mr sc med. dr Tatjana Mraović spec. higijene, dijetolog savetovalište za ishranu VMA, tel 063 24 20 30
Ponekad smanjen unos magnezijuma, kod zdravih ljudi, ne pokazuje nikakve...
Hleb, kao funkcionalna hrana
Proizvodnja hleba je jedna od najstarijih tehnologija proizvodnje hrane, začeta još u Vavilonu, Egiptu, Grčkoj i Rimu u predhrišćanskom dobu. Vremenom, tehnoloigija se menjala na više načina, kao...
Spavam i mršavim
„Povećajte dužinu spavanja za jedan sat tokom dijete i izgubićete 0,7kg masnih naslaga više“, kaže doktor Jean-Philippe Chaput na poslednjem, IXX Evropskom kongresu o gojaznosti (ECO).
Dijeta uz umerenu redukciju...
Šta je istina o važnosti doručka
Ako ste među onima koji preskaču doručak i mislite da je prezauzetost na poslu, nemogućnost da nešto kupite ili ponesete za doručak opravdanje, ili čak da preskаkаnje doručkа dovodi...
Čokolada, hedonizam u dve kockice
Čokolada, savršen spoj ukusa i mirisa, crna, bela, mlečna ima blagotvorno dejstvo na receptore ukusa, topljenjem u ustima pruža osećanje sreće, spokojstva i pravi je prijatelj u stresnim životnim...
Energetska pića potreba ili hir
Popularnost energetskih pića u rapidnom je porastu posebno među mlađom populacijom. Brz tempo života, iscrpljujući dugotrajni poslovi, malo kvalitetnog sna, i potreba da se u svakom trenutku bude...
Plodnost i ishrana muškarca
Nedavno objavljeni rezultati španskog istraživanja upozoravaju da muškarci koji jedu dosta namirnica životinjskog porekla, poput masnih mesa, mesnih prerađevina i punomasnih mlečnih proizvoda gube na kvalitetu semene tečnosti. Tome...
Zimnica, da ili…
Zimnica je prava riznica vitamina, minerala i vlakana kojih je u savremenoj ishrani malo. Pekmez, džem, krastavci, turšija, ajvar, kompot, kuvani paradajz bogat likopenom, će osnažiti zimski imunitet. U...
Šećer ili zaslađivač
Šta je zdravije: šećer-kristal, smeđi šećer, prirodni zaslađivač ili možda veštački? Usled marketinškog „bombardovanja“ različitim informacijama pitamo se šta je istina, a šta zabluda?
Šećer, čiji je glavni sastojak saharoza...
Sladoled odlična hrana
Suvišne kilograme ćete lakše izgubiti uz hipokalorijsku dijetu u kojoj se nalazi i porcija sladoleda! Toliko vekova naša civilizacija uživa u čarima sladoleda. Kinezi ili možda Rimljani su imali...
Bronzani ten osnažite ishranom
Uz ishranu koja je bogata karotenoidima, omega masnim kiselinama i dovoljan unos tečnosti, prvenstveno vode bronzani ten će duže trajati. Uz to, kožu treba zaštititi iznutra kako bi se...