Nar, prirodni izvor zdravlja i lepote
Nar (lat. Punica granatum) predstavlja jedno od najstarijih vrsta voća poznatih čovečanstvu. Stoga i ne čudi njegova prisutnost u mnogim kulturama i religijama sveta. Njegovi plodovi, semena i kora...
Bio Kult Migrea, probiotici u prevenciji migrene
Bio Kult Migrea je jedinstveni probiotik na tržištu, kreiran da produži period između dva migrenozna napada, kao i da, kada nastupi migrena – bude manjeg intenziteta da bi delovali...
Lan, značaj primene u medicini i ishrani
Lan je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka i to je jedna od prvih biljnih vrsta koje je čovek počeo da uzgaja. Prevod njegovog latinskog imena – najviše koristan –...
Namirnice koje su potencijani okidači migrene
Uloga hrane u napadima migrene još uvek nije razjašnjena. Postoji dosta naučnih dokaza koji potvrđuju da namirnice kao što su kafa, čokolada, alkohol kod određenih ljudi mogu biti okidači...
12 razloga da uvrstite avokado u svoju ishranu
Avokado je zaista jedinstvena voćka. Dok većina voća sadrži mahom šećere avokado je izuzetno bogat zdravim mastima i mnogim drugim hranljivim materijama. Brojne naučne studije pokazuju da avokado može...
Beta glukan
Poslednjih godina, zahvaljujući sve većem broju naučnih dokaza koji potvrđuju doprinos beta glukana u očuvanju zdravlja, termin beta glukan je postao jedan od najčešće pretraživanih pojmova u medicinskim i...
Čia semenke
Iako njihovo konzumiranje mnogi smatraju pomodarstvom, semena biljke Španske žalfije (lat. Salvia hispanica), poznatija pod nazivom čia semenke, činila su osnovu ishrane drevnih naroda Maja i Asteka. Pet stotina...
Hmelj, lekovita svojstva i primena u narodnoj medicini
Hmelj, najpoznatiji kao sastojak piva, zapravo ima dugu istoriju i kao prirodan lek u narodnoj medicini, ali i u kulinarstvu. Naime, tinktura, čaj i suplementi nalaze svoje mesto među...
Policistični jajnici i ishrana, povezanost postoji
Policistični jajnici i ishrana, da, povezanost postoji. Nepravilna ishrana je jedan od razloga za nastanak sindroma policističnih jajnika, zato je neophodno menjati je tokom lečenja.
Dr sc med. Tatjana Mraović,...
Salvestroli – Štite biljke a mogu li i nas
Šta su salvestroli i koliko nam mogu pomoći u borbi protiv karcinoma, pitanje na koje nam nauka tek treba dati odgovor. Postoje pouzdani podaci o efikasnosti salvestrola ali ne...
Fizička i psihička glad, kako ih razlikovati?
Fizička i psihička glad su vrste gladi koje je lako razlikovati dok o njima čitamo, ali je u stvarnom životu ponekad teško napraviti razliku između njih. Fizička glad je...
Jaja, prava super-hrana na našem jelovniku
Jaja bi sa punim pravom trebalo da nose epitet “superhrana”. Neki od hranljivih sastojaka jaja retko su prisutni u namirnicama na kojima se zasniva savremena ishrana.
Energetska i nutritivna vrednost
Jaja...
Uticaj hrane na lekove, na šta treba obratiti pažnju
Uticaj hrane na lekove koje pijemo može biti veliki i može značajno određivati njihov terapijski efekat. Hrana i pića mogu menjati koncentraciju leka u telu, smanjujući ili povećavajući njegovo...
Suplementi u borbi protiv Covid-19, šta je pametan izbor
Vitamin C ampula je odličan izbor kada je u pitanju suplementcija vitaminom C. Ampula omogučava punu dozu, očuvanog, stabilnog i brzo-apsorbujućeg tečnog vitamina C. Pametan izbor vitamina D je...
Krastavac, vodena lekovita voćka
Krastavac je zbog visokog sadržaja vode omiljena letnja namirnica. Osim što ublažava žeđ i sprečava dehidrataciju, krastavac sadrži vitamine, minerale i druge sastojke koji ga čine nezaobilaznim delom zdrave...
Spas na tanjiru za bolne zglobove
Ishrana kod reumatoidnog artritisa i bolnih zglobova.
Koliko se ishranom može uticati na simptome reumatoidnog artritisa i tegobe koje on pravi? Da li je, pored medikamentne terapije važno obratiti se...
Godži bobice – mali crveni plod vučije snage
U prethodnih nekoliko godina, godži bobice (Lycium barbarum L.) su poprimile veliku pažnju i popularnost, što naučnika, što opšte javnosti, posle otkrića zdravstvenih benefita njihove konzumacije.
Vekovima ranije korišćene su...
Jabukovo sirće – lekovita svojstva i način primene
Jabukovo sirće je u upotrebi duže od 5000 godina. Koristio ga je i Hipokrat, otac moderne medicine pomešano sa medom, za lečenje raznih bolesti. Danas je jabukovo sirće jedna...
SPIRULINA – Namirnica budućnosti
Uprkos tome što do danas nije ustanovljena zvanična definicija termina „super-hrana“, smatra se da ovaj pojam obuhvata šarenoliku grupu namirnica čijim se konzumiranjem mogu ostvariti brojne zdravstvene koristi usled...
Da li je organska hrana zaista zdravija?
Organska hrana se proizvodi na ekološki čistom i zdravom zemljištu, bez preterane upotrebe hemijskih sredstava za zaštitu bilja i na farmama koje poštuju principe organske proizvodnje.
Svedoci smo nestručne upotrebe...