Unos tečnosti tokom obroka – da ili ne
Neki ljudi tvrde da unos tečnosti tokom obroka nije dobro za varenje. Drugi kažu da to može da dovede do nagomilavanja otrova, što izaziva različite zdravstvene tegobe. Verovatno se...
Smršah, ali kako da se ne ugojim ponovo?
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Ovo pitanje bi trebalo da postavi sebi svako ko se rešio viška, ili je već na dobrom putu da,...
Da li se gojimo kada jedemo noću
Mnogi ljudi su zabrinuti za svoju telesnu težinu kada jedu kasnije nego što je to uobičajeno. Preporuke kažu da ne treba jesti posle 8 sati uveče, a posebno ne...
Moćne bobice
napisao: Danijel Jurić, dipl. inž. prehrambene tehnologije
Voće, bez masti, bogato vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, smatra se veoma zdravom namirnicom. Voće je namirnica koju je potrebno konzumirati svakodnevno i...
Cikorija, zdrava zamena za kafu
Cikorija (Cichorium intybus) je zeljasta višegodišnja biljka, koja je rasprostranjena po svim krajevima naše zemlje, a ima je i u drugim delovuma Evrope, Severnoj Americi, Kini, Australiji. Raste kao...
Aditivi, sitni i moćni E brojevi
autor: Dr farm. tehnologije Marija Radojković Svake godine u svetu se čak 200 hiljada tona hemijskih aditiva doda hrani i procenjuje se da svaka osoba prosečno pojede...
Kako ugasiti žeđ ?
autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije
Preskočite sve slatke napitke, umereno pijte sveže ceđene sokove i mlečne proizvode, budite uvek raspoloženi za čašu hladne vode!
Leto...
Šta su alkilgliceroli? Kako nam pomažu u borbi protiv bolesti?
Pravilna ishrana koja uključuje obilje svežeg voća i povrća, umerena svakodnevna fizička aktivnost i izbegavanje stresa preduslov su dobrog imuniteta. Međutim, savremeni način života u fokus stavlja brzinu pa...
Šećer ili zaslađivač
Šta je zdravije: šećer-kristal, smeđi šećer, prirodni zaslađivač ili možda veštački? Usled marketinškog „bombardovanja“ različitim informacijama pitamo se šta je istina, a šta zabluda?
Šećer, čiji je glavni sastojak saharoza...
7 stvari koje treba znati o unosu dijetetskih suplemenata
Vitamini, minerali i drugi dijetetski suplementi nezaobilazan su deo naše zdravstvene svakodnevice. Verovato čak polovina vas koji sada ovo čitate uzima neki dijetetski suplement. Iako multivitamini polako gube na...
Godži bobice – mali crveni plod vučije snage
U prethodnih nekoliko godina, godži bobice (Lycium barbarum L.) su poprimile veliku pažnju i popularnost, što naučnika, što opšte javnosti, posle otkrića zdravstvenih benefita njihove konzumacije.
Vekovima ranije korišćene su...
Pečurke, hrana koja leči
napisao: Danijel Jurić, dipl. inženjer prehrambene tehnologije
Pečurke su od davnina poznate i korišćene kao izvor hrane. Najpre su rasle i sakupljale se u svom prirodnom staništu da bi poslednjih...
Hipoglikemija, prva pomoć
Hipoglikemija se najčešće javlja kod dijabetičara koji su na terapiji insulinom ali nije retkost ni kod dijabetičara koji su na terapiji oralnim antidijabeticima. Prevelika doza insulina ili tableta koje...
Policistični jajnici i ishrana, povezanost postoji
Policistični jajnici i ishrana, da, povezanost postoji. Nepravilna ishrana je jedan od razloga za nastanak sindroma policističnih jajnika, zato je neophodno menjati je tokom lečenja.
Dr sc med. Tatjana Mraović,...
Orašasti plodovi, zdrave grickalice
Orasi, pistaći, bademi pored toga što su ukusne „grickalice“ predstavljaju i saveznike zdravlja. Najčešće ih konzumiramo dok gledamo televiziju, ili kao sastojak kolača, torti, sladoleda...
Orašasti plodovi odličan su izvor...
Vreme slava i praznovanja
Posnom hranom, koja je zasnovana na povrću, žitaricama, morskim plodovima, biljnom ulju i svežem i koštunjavom voću dobro utičemo za naše zdravlje. Da li ipak možemo da pogrešimo sprovodeći...
Namirnice koje su potencijani okidači migrene
Uloga hrane u napadima migrene još uvek nije razjašnjena. Postoji dosta naučnih dokaza koji potvrđuju da namirnice kao što su kafa, čokolada, alkohol kod određenih ljudi mogu biti okidači...
Gluten free ishrana: Da li Vam je zaista potrebna?
Ukoliko ste ikada probali ili bili primorani da budete na dijeti koja ne sadrži gluten (gluten free), znate koliko je teško i stresno odgovoriti zahtevima ovakvog načina ishrane. I...
Lavanda, lekovita svojstva čaja i etarskog ulja
Lavanda je jedna od najpoznatijih lekovitih i ukrasnih biljaka i prva asocijacija na nju jeste njen prijatan aromatičan miris. Ovaj miris potiče od etarskog ulja, koje je pronađeno čak...
Praziluk
Praziluk je jako popularan u proleće kada organizam treba očistiti od toksina i osnažiti ga unosom većih količina antioksidantnih vitamina. Prijatelj je srca, digestivnog i urinarnog sistema. Preporučuje...