Masno je slasno
Život bez masti u ishrani nije moguć. One su izvor esencijalnih masnih kiselina koje naš organizam ne može sam da proizvede, poput linoleinske i alfa linoleinske. Iskoristljivost vitamina rastvorljivih...
Vreme slava i praznovanja
Posnom hranom, koja je zasnovana na povrću, žitaricama, morskim plodovima, biljnom ulju i svežem i koštunjavom voću dobro utičemo za naše zdravlje. Da li ipak možemo da pogrešimo sprovodeći...
So, ne hvala
Slanik na stolu, simbol tradicionalno uslužnog srpskog domaćina. Zasoliti se, sinonim za gurmanluk, uživanje u dobrom zalogaju. A da li je to i dobar zalogaj?
SZO preporučuje:
Dnevni unos kuhinjske soli...
Njeno visočanstvo voda
Prema procenama SZO, oko 1,3 milijarde ljudi, od čega više od sto miliona samo u Evropi, nema dovoljno vode za piće. Veruje se da je 80% svih bolesti na...
Kavijar
Govoriti o kavijaru u trenucima svetske ekonomske krize predstavlja pravi izazov. Ali ukoliko zanemarimo cenu, koja za kilogram može iznositi i do 3000 evra, moramo da priznamo da...
Hranom protiv visokog holesterola
Vrlo često od osoba kojima je utvrđen povišen nivo masnoće u krvi čujemo negodivanje po principu: „Moj deda je čitavog života jeo slaninu i umro je od starosti. Nije...
MATIČNI MLEČ štiti od virusa i bakterija
Matični mleč (Royal Jelly) zaslužio je ovaj atribut zahvaljujući činjenici da predstavlja vrhunac prirodne biosinteze jer sadrži sve neophodne supstance za rast, razvoj i normalno funkcionisanje organizma. U matičnom...
Aditivi
Aditivi su supstance koje se dodaju prehrambenim proizvodima u toku procesa proizvodnje da bi sprečili njihovo kvarenje ili da bi poboljšali izgled, ukus, ili hranljivu vrednost proizvoda. Aditivi obuhvataju...
Nedostatak D vitamina
Procena je da jedna milijarda ljudi širom sveta ima nedostatak vitamina D. Nekoliko studija je pokazalo da 40 -100% Amerikanaca i Evropljana imaju suboptimalne vrednosti vitamina D u serumu....
Antioksidansi – „Borci“ protiv slobodnih radikala
U današnje vreme, kada je zagađenje sredine sve veće i kada se živi stresno, uloga antioksidanasa sve je značajnija. Ukoliko organizam ne raspolaže sa dovoljno antioksidanasa, a slobodni radikali se pojačano...
Riba-izvor belančevina visoke biološke vrednosti
Vreme Božićnog posta predstavlja period godine kada je konzumiranje ribe najčešće. Meso riba je veoma zdrava hrana, pogodna za ishranu kako dece tako i odraslih.
autor: dr veterinarske medicine Ilijašević...
Intolerancija hrane
Da li ste i na šta osetljivi?
Nekada, nekoliko sati posle obroka osećate mučninu, lice vam obliva hladan znoj, tresu vam se ruke, uznemireni ste, srce vam brzo lupa, osećate...