Art terapija, umetnost u službi zdravlja

0
Art terapija, umetnost u službi zdravlja

Art terapija je vrsta ekspresivne terapije koja koristi kreativne procese stvaranja umetničkog dela u cilju poboljšanja emocionalnog, mentalnog i fizičkog stanja osobe.

autor: dr Vesna Tepšić Ostojić, psihijatar


Talenat ili umetničko obrazovanje nisu neophodni da bi se imala korist od ovog vida terapije. Art terapija je namenjena svim uzrasnim grupama, od dece do starih ljudi. Može se provoditi individualno, porodično, grupno… Koristi se na različitim mestima od vrtića, škola, bolnica, vaspitno popravnih ustanova, zatvora, domova za stare, izbegličkih kampova pa do radionica ličnog razvoja.

Art terapij, kao što joj ime samo kaže, koristi terapeutski potencijal stvaranja umetničkog dela pod vodstvom art terapeuta. Ono što art terapiju razlikuje od većine drugih terapija je da one koriste reči i jezik kao glavni vid komunikacije. Vrlo često osoba nije u stanju da verbalizuje svoje stanje ili da rečima dođe u kontakt sa sopstvenim emocijama. Često je lakše, a i brže izraziti emocije kroz umetnost – crtanje, slikanje, vajanje, fotografija… ili kombinacija likovnih tehnika. Umesto reči koriste se olovka, ugljen, tuš, drvene bojice, vodene boje, tempere, krede, glina, gips, kolaž, makaze, lepak… da se unutrašnje stanje osobe izrazi jezikom umetnosti. Izbor teme i/ili tehnike može biti slobodan ili ga zadaje terapeut.

Kome je namenjena?

Osobe koje boluju od neke psihičke ili fizičke bolesti, preživele su traumu, teže se nose sa životnim problemima ili žele da rade na ličnom razvoju imaće koristi od art terapije.

Kroz proces stvaranja umetničkog dela i njegovu analizu postiže se bolje razumevanje sebe i drugih, prihvatanje i/ili rešavanje simptoma, stresa i traumatskih iskustava, poboljšavaju se kognitivne sposobnosti, ali i uživa u samom procesu stvaranja umetničkog dela. Različite osobe mogu postići terapijskim radom različite ciljeve. Koristi se u psihoterapiji, lečenju telesnih bolesti, rehabilitaciji nakon bolesti i povreda doprinoseći tako poboljšanju psihičkog i fizičkog zdravlja i boljem razumevanju samog sebe.

Art terapeut

Art terapeut poseduje obrazovanje iz psihologije i umetnosti, odnosno njenog korišćenja u terapijske svrhe. U terapijskom procesu može raditi sam, u paru ili u grupi. Osim što poseduje znanja iz psihologije (psihološke teorije ličnosti, razvojna psihologija, psihodijagnostika…) on je takođe obrazovan da prepoznaje neverbalne simbole i metafore koje se izražavaju kroz umetnost i kreativni proces, a koje je uglavnom teško izraziti rečima. Upravo je to proces kroz koji se dobijaju rezultati art terapije.

 Art terapija-fokus je na sadašnjem trenutku

Art terapije ima fokus na sadašnjem trenutku, osoba postaje svesna svojih emotivnih iskustava i odgovora. Ova svesnost je temelj daljeg terapijskog rada. Na taj način konfliktne emocije postaju vidljivije nego što ih je moguće rečima izraziti. Dolazi do jačanja slike o sebi i bolje lične integracije. Kroz umetničko izražavanje uči se modelovanje emocionalnog odgovora, njegove jačine i načina. Osvešćivanjem neprijatnih emocija moguć je rad na njima i suštinsko oslobađanje od njihovog uticaja.  Povećava se samopouzdanje i efikasnost.

Promene u ponašanju kao terapijski rezultat mogu biti prema sebi i prema drugima. Kroz umetnički proces uče se promene i uviđaju drugačiji načini reagovanja i ponašanja.

Mogućnost da se, kroz umetničko izražavanje i njegovu kasniju analizu pod vodstvom art terapeuta, emocije osveste na neverbalnom nivou i posle pretoče u reči doprinosi povećanju uvida i razumevanja i ima veliki terapijski potencijal.

Komentari

Nema traženih članaka