Letnje avanture

letnje avanture

Stiglo je još jedno leto, a sa njim i pitanje kada, gde i sa kime otići negde, da li sam(a) ili u društvu. Kada se pomenu letnje avanture, uglavnom ide poruka „slobodno se prepustite“ što nije lako. Tu se ne misli samo na opasnosti koje vrebaju (seksualno prenosive bolesti i sl.), već i psihološke mehanizme koji su u osnovi. Avanture se obično vezuju za boravak van grada, jer fizičko izmeštanje doprinosi psihičkom oslobađanju i popuštanju cenzura. Avantura se lako može otrgnuti kontroli zbog iluzija da se može prekinuti bilo kad i da se emocije ne upliću. Upravo to osećanje navodne slobode može uticati da avantura ostavi veći trag od očekivanog.

autor: Jasna Bulajić-Stepanović, psiholog-psihoterapeut, psiholog Mense Srbije


Sinonim pustolovina najslikovitije opisuje suštinu i sugeriše da ne treba imati preterana očekivanja (mada ona na nesvesnom nivou često postoje). Kao pozitivne strane avanture se obično navode prepuštanje impulsima, strast, dinamičnost, a kao negativne rizičnost i nedostatak perspektive takve veze.

Letnje avanture se po mnogo čemu razlikuju od „običnih“ veza. Dok se za duže veze biraju stabilniji, integrisani partneri, za avanture se snižava kriterijum pa se biraju dostupni avanturisti koji se doživljavaju kao otvoreniji, spontaniji, bez tabua i cenzura.

tiomukaza

Dok većina autora smatra da su glavni okidači za avanturu spoljašnji (okolnosti, dostupnost partnera, struktura ličnosti partnera koja ukazuje na manjak kontrole), sve ipak potiče od osobe. Ona se ne bavi time šta partner misli, niti šta suprotan pol želi, ne opterećuje se ni prošlošću ni budućnošću, već uživa u sadašnjosti. Ta usmerenost na „sada i ovde“ pojačava doživljaj čula, pa se takvi doživljaji pamte kao najspontaniji. Sve prednosti letnje avanture se mogu preokrenuti u suprotnost, zato je važno iz psihološke perspektive pojasniti šta se dešava.

AVANTURA IZ UGLA OSOBE KOJA JE U VEZI

Oni koji su u vezi a žele avanturu treba da preispitaju svoju vezu jer prilika ima uvek, samo je pitanje zašto to žele i od čega beže. Maštanje o nekom trećem je pokazatelj da vezi nešto nedostaje, pa je najbolje hrabro ispitati odnos, videti šta se promenilo i uporediti međusobna očekivanja. Oni koji ne mogu da funkcionišu bez divljenja drugih imaju problem sa samopouzdanjem, i nijedna veza im neće odgovarati dok ne porade na vezi sa samim sobom. Bežanje u avanturu može biti bežanje od bliskosti koju nosi prava veza.

Letnje avantureZapočinjanje avanture može biti izraz nemoći da se poradi na postojećoj vezi i način da se izbegne opraštanje, suočavanje sa neprijatnim emocijama koje nosi završetak. Neke osobe se hvale time da su uvek u vezi, da im se veze preklapaju ili da se nastavljaju jedna na drugu, međutim to može biti pokazatelj nedostatka kapaciteta da se bude sam, da se beži od neprijatnih osećanja, da se potiskuje tuga. Dakle, za sve one koji su u vezi avantura samo komplikuje situaciju, što nije dobro ni za naredne veze jer pojačava posesivnost i ljubomoru.

AVANTURA IZ UGLA OSOBE KOJA JE SAMA

Za one koji su sami, avantura može biti pokušaj bekstva od monotonije, kao i preispitivanja šta je potrebno promeniti da bi se bilo u vezi koja ispunjava. Njoj su naročito sklone osobe koje pate od sezonskih depresija, jer veća količina dnevnog svetla deluje kao prirodni antidepresiv. Lakše je uleteti u letnju šemu i ne razmišljati nego se suočiti sa čežnjom i tugom. Pitanje je šta sprečava osobu da bude spontanija tokom cele godine, kao i koje su njene implicitne (lične) teorije o vezama. Naročito je važno kako se doživljava sopstvena seksualnost: kao sastavni deo ličnosti ili kao poseban aspekt.

Ako se na seksualnost gleda kao na sredstvo manipulacije i kontrole na suprotnim polom, a u osnovi kao nešto što se ne prihvata i prema čemu postoje loše emocije, veća je verovatnoća da se taj aspekt ličnosti eventualno oslobodi van mesta stanovanja („da svet ne vidi“). Dihotomija između Eve (žene majke) i Lilit (žene ljubavnice) je obično kulturološki nametnuta, a u stvari oba aspekta treba da se međusobno prožimaju, jer je samo tako zadovoljstvo potpuno.

To što neko želi da nađe u letnjoj avanturi može naći u već postojećoj vezi, jer kada se dvoje slažu sve se odvija spontano. A za one koji nisu u vezi ovo je pravo vreme da prošire svoj vidike.

Potreba za avanturom može označavati potrebu da se promeni preterano organizovan život, da se dođe u kontakt sa spontanim sadržajima, a pravi način za to je započinjanje novog hobija, aktivni odmor i uživanje u sitnicama koje život znače bez osećanja krivice.

Ako se tako shvati, avantura može označavati kreativnu stranu ličnosti, koja je usko povezana sa spontanošću i usled toga zadovoljstvom.

Život nije samo posao niti bi to trebalo da bude, a leto je pravo vreme za uživanje.

Komentari