Smeh je lekovit

Smeh je lekovit
Osmeh je dobar početak!

Humor je zarazan. Zvuk zvonkog smeha je zarazniji nego zevanje. Smeh zbližava ljude, povećava osećanje sreće i intimnosti. Smeh pokreće pozitivne fizčke promene u organizmu. Humor i smeh jačaju imuni sistem, podižu nivo energije, smanjuju bol i štite od stresa.

autor: Dr Vesna Tepšić – Ostojić, psihijatar


Smeh čini da se dobro osećamo. Osećanje sreće koje nam ostavlja zadržava se još neko vreme i kad prestanemo da se smejemo. Humor nam pomaže da ostanemo pozitivni i s optimizmom prolazimo kroz teške situacije, razočarenja i gubitke.

DOBAR JE ZA ZDRAVLJE 

Smejanje opušta celo telo. Dobar, „srčani“ smeh otklanja psihičku napetost i stres ostavljajući opuštene mišiće i po 45 minuta nakon smejanja.

Smejanje smanjuje nivo hormona stresa, povećava aktivnost imunih ćelija i količinu antitela potrebnih za odbranu od infekcije.

U toku smejanja luče se endorfini, naše vlastite molekule sreće. Endorfini doprinose osećanju spokoja i ublažuju bolove.

On štiti srce popravljajući funkciju krvnih sudova i povećavajući protok krvi. Regeneriše organizam i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Smeh je lekovitVAŽAN ČINILAC MENTALNOG ZDRAVLJA

Smeh je više od leka za tugu i bol.

Daje hrabrost i snagu da se potraže novi izvori smisla i nade. Čak i u najtežim trenucima, smeh ili samo osmejak mogu pomoći da se osoba oseti bolje.

Zaista je zarazan jer kad čujemo smejanje naš mozak reaguje spremnošću da se smeje i pridruži smehu.

Otklanja neprijatne emocije. Nije moguće osećati se ljuto, tužno ili nervozno dok se iskreno smejemo. Humor menja i naš ugao gledanja na stvari omogućavajući nam da ih vidimo realnije i kao manje zastrašujuće. Stvara se psihološka distanca koja pomaže da se izbegne preplavljivanje neprijatnim osećanjima.

NEPROCENJIV I U DRUŠTVU 

Humor i opuštena komunikacija jačaju naše odnose s drugim osobama stvaranjem pozitivnih osećanja i emocionalnih veza. Kada se zajedno s nekim smejemo ostvaruje se pozitivna veza koja čini snažnan štit od stresa, nesporazuma i razočarenja.

Zajedničko smejanje je jedan od najdelotvornijih načina da se neki odnos očuva svežim i uzbudljivim.

Svako deljenje emocija stvara jake i dugotrajne veze. Međutim, zajedničko smejanje im dodaje radost, vitalnost i otpornost. Humor leči ozlojeđenost, nesporazume i povređenost. Smeh ujedinjuje ljude u teškim vremenima.

POPRAVLJA KVALITET ŽUVOTA 

Kada humorom, igrom i smehom prožmemo našu svakodnevnicu poboljšavamo kvalitet odnosa s partnerom, porodicom, prijateljima, kolegama… Korišćenje humora i smeha čini nas spontanijima, otvorenijima, manje kritičnima, hrabrijima, preduzimljivijima…

VRATITE HUMOR I SMEH U SVOJ ŽIVOT

Smeh nam je dat rođenjem. Bebe počinju da se smeju već u prvim nedeljama života. Odrasli često “zaboravljaju” da se smeju uzimajući sebe i svoje životne probleme i situacije isuviše ozbiljno. Tada sve postaje ozbiljno, teško, mučno… Neki događaji u životu su nedvosmisleno teški i nisu prilika za smeh. Međutim, većina događaja, srećom, spada u sivu zonu svakodnevnice ostavljajući nam izbor da li da im pristupimo s humorom i smehom ili ne.

SMEJTE SE

Za početak se samo osmehnite.

Osmeh je početak smeha i kao i smeh, zarazan je.

 • Vežbajte osmehivanje ljudima, stvarima, situacijama… koje vam prijaju.

 • Kad čujete smeh, priđite mu bliže. Izmamiće vam bar osmejak.

 • Napravite listu stvari koje vas čine srećim u sopstvenom životu. Na taj način ste napravili distancu od negativnih misli koje su najveća prepreka humoru i smehu.

 • Birajte društvo nasmejanih, veselih i raspoloženih osoba, smeh je zarazan.

 • Unesite humor u svakodnevne razgovore kad god je to prikladno.

 • Razvijajte vlastiti smisao za humor. Za početak ne uzimajte sebe isuviše ozbiljno, budite blaži prema sebi, a i drugima.

 • Smejte se sebi. Neprijatne i “nezgodne” situacije okrenite na šalu.

 • Družite se s decom, oni nisu zaboravili da se smeju, igraju, raduju…

 • Okružite se predmetima u svakodnevnim situacijama (automobil, kancelarija, radni sto…) koji vam izmamljuju osmeh, uramite fotografije na kojima se vi i vaša porodica, prijatelji, kolege smejete jer ne zaboravite –

  SMEH JE ZARAZAN.

Komentari