Bol u grudima – simptom koji treba ozbiljno shvatiti

Bol u grudima – simptom koji treba ozbiljno shvatiti

Neprijatan osećaj pritiska, stezanja, pečenja, stiskanja ili bola u sredini grudi upozorava! Ukoliko je bol u grudima jak i/ili se ponavlja, neophodno je obratiti se kardiologu.


Prva sumnja: angina pectoris

Najčešći razlog pojave bola u sredogruđu je angina pectoris, medicinski termin koji označava skup simptoma koji predstavljaju stanje srca poznato kao ishemija miokarda. Opisuje privremenu nelagodnosti u grudima ili bol, koja se javlja kada srce ne dobija dovoljno krvi, tj. ne dobija dovoljno kiseonika i hranljivih materija. Kapacitet srčanog rada slabi, a loša prokrvljnenost usloviće nastanak bola.

Angina pectoris je sama po sebi simptom ili skup simptoma, a ne bolest. Ujedno treba razlikovati anginu od ostalih sličnih simptoma, naime nelagodnost kod angine je kratkotrajna, svega par sekundi ili minuta, nikako ne traje nekoliko sati ili ceo dan.

Činioci koji je provociraju su fizički napor, emocionalni stres, neadekvatna prekomerna ishrana, ekstremne temperature (prevashodno hladnoća). Može je izazvati i smanjenje sadržaja kiseonika u vazduhu koji se udiše (letenje avionima i boravak na velikim visinama), korišćenje stimulansa kao što su kofein iz kafe, kola napitaka, kao i pušenje cigareta koje smanjuje količinu kiseonika u krvi.

Bol može da se širi u vrat, ramena, vilicu, gornji deo stomaka, levu ruku, a definiše se kao anginozni napad. Pored bola javljaju se i drugi prateći simptomi poput znojenja, mučnine, uznemirenosti, bledila, slabosti, nedo­statka vazduha. Predstavljaju reakciju organizma na bol. Kada se uklone faktori koji su doveli do bola ili upotrebi nitroglicerin – sublingvalno (stavljanjem pod jezik), nelagodnost prestaje.

Kada potražiti medicinsku pomoć?

Ukoliko Vam se jave prethodno navedeni simptomi prvi put, trebalo bi da sednete i nazovete 194 za savet. Po prestanku simptoma javite se u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako ste već imali ovakav napad sedite i stavite nitroglicerin pod jezik. Ako bol ne prestane nakon pet minuta stavite još jednu lingvaletu nitroglicerina pod jezik i sačekajte još pet minuta. Ukoliko bol ne prolazi ponovite postupak i treći put, a ako bol i dalje ne prolazi nazovite 194 ili idite u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Treba znati i to da svaki bol u grudima nije angina pectoris već može da bude posledica gastroezofagealnog refluxa (vraćanje kiseline iz želudca), infekcije gornjih respiratornih puteva, astme ili upale međurebarnih mišića i ligamenata. Neka Vas ova spoznaja umiri, prisebnost će Vam umnogome pomoći.

Šta treba znati o tableti nitroglicerina?

Jedini pravi lek za otklanjanje anginoznog bola je nitroglicerin koji se upotrebljava sublingvalno (pod jezik) u sedećem ili poluležećem položaju. Ublažava i otklanja simptome angine pectoris tako što širi krvne sudove i smanjuje potrebu srčanog mišića za kiseonikom. Uzima se samo kada pacijent ima an- ginozni napad. Nitroglicerin postoji u dva oblika: sublingvalne tablete i sublingvalni sprej.

Nitroglicerin je nestabilna supstancai u dodiru sa vazduhom mnogo brže nego kod drugih lekova dolazi do gubitka dejstva. Upravo zato, rok upotrebe tabletica nitoglicerina je 8 nedelja od otvaranja bočice. Da bi ste bili sigurni da je Vaš lek još uvek dobar, na kutiji napišete datum kada ste je prvi put otvorili.

Na tržištu se nalazi i nitroglicerin koji je u obliku sublingvalnog spreja zahvaljujući čijem pakovanju, rok upotrebe nije na ovaj način ograničen, pa je samim tim bolje rešenje za pacijente, posebno za one koji nemaju česte napade.

Pored dugog roka upotrebe, prednost nitroglicerina u obliku spreja je i u tome što se vrlo lako primenjuje i brzo deluje što je posebno značajno jer su napadi angine praćeni i napadom panike i sušenjem usta. Veliki broj doza (200 doza) u pakovanju izuzetno lakom za nošenje, čuvanje i upotrebu, garantuje mir i sigurnost pacijentu.

Terapiju određuje samo kardolog!

Dopunsku, neophodnu terapiju kod pacijenata kod kojih se dijagnostikuje angina pectoris propisuje isključivo kardiolog, koji će sugerisati i predložiti i druge vidove lečenja. Od težine promena na srčanom mišiću i srčanim (koronarnim) arterijama, pacijentu će biti predložena ili angioplastika tj. dilatacija promena u srčanim (koronarnim) arterijama sa eventualnim stavljanjem stenta ili kardiohirurška bajpas operacija.

Od lekovi koji se koriste u terapiji, a koji utiču na osnovnu bolest je i aspirin – obavezan u terapiji jer smanjuje mogućnost nastajanja tromba u krvnim sudovima; beta-blokator – smanjuje opterećenje srca tako što snižava krvni pritisak i kontrakcije srčanog mišića; blokatori kalcijumskih kanala – smanjuju krvni pritisak; statini – snižavaju holesterol i stabilizuju promene u srčanim (koronarnim) arterijama. Lekove ne smete uzimati svojevoljno već samo onako kako ih je propisao Vaš kardiolog.

Volite svoje srce i čuvajte ga na vreme

Čuvajte Vaše srce i krvne sudove još u mladosti. Od naslednih faktora kao ni od procesa starenje ne možemo pobeći ali zato na mnoge faktore rizika možemo uticati.
Zlatna pravila su:

  • Izbegavanje kofeina i nikotina u bilo kom obliku

  • Održavajte poželjne vrednosti krvnog pritiska

  • Holesterol je dobar ako nije visok

  • Gojaznost nije samo estetsksa promena, održavanje normalne telesne težine

  • Kontrola šećera u krvi nije luksuz već potreba

  • Povećanje fizičke aktivnosti je blagodet za vaše srce

KAKO SPREČITI NAPAD ANGINE PECTORIS

Ako već imate neku od srčanih bolesti i njome izazvanu anginu pectoris trebalo bi da preduzmete mere predostrožnosti u sprečavanju nastanka anginoznog napada. Izbegavanje okidača „trigera“ kojima nastaje bol je najbolji način prevencije nastanka aginoznog napada.

Šta treba uraditi?

• Ostavite pušenje, ne konzumirajte previše kafe, alkohol pijte umereno (maksimalno jedno piće dnevno)
• Izbegavajte velike i teške porcije, ne preskačite obroke, birajte povrće, integralno pecivo, sveže voće, smanjite so u svojoj ishrani. I smršajte. Gubitak samo 10% od Vaše težine može da šećer u krvi, povišen holesterol ili trigliceride smanji na poželjne, preporučene vrednosti
• Smanjite stresne situacije
• Redovno vežbajte (za vežbe konsultovati kardiologa)
• Redovno uzimajte terapiju preporučenu od strane Vašeg kardiologa

Komentari