Alergijski testovi

Alergija je neprimereni i neuobičajeni odgovor imunog sistema organizma na stranu supstancu (koja se označava kao alergen). Simptomi alergijske reakcije mogu biti opšti (sistemski) ili lokalizovani na organ ili sistem organa putem kojeg je alergen ušao u telo (koža i sluznice, gastrointestinalni i respiratorni sistem).


Najčešći simptomi alergije su: zapušenost, peckanje i curenje nosa, slivanje sekreta niz zid ždrela, karakteristični svrab i suzenje očiju, kašalj. Kod pacijenta mogu se uočiti tamni kolutovi ispod očiju tzv. alergijski podočnjaci koji nastaju zbog ograničenog protoka krvi oko sinusa.

Zašto imunološki sistem tako reaguje još uvek se pouzdano ne zna. Postoje brojne teorije, pa neki naučnici razlog za porast broja ljudi koji pate od alergija pronalaze u prekomernoj čistoći, neki u životnoj sredini koja je sve zagađenija, preteranoj upotrebi lekova.. ono što je sigurno, u nastanku alergija vrlo važnu ulogu ima genetska predispozicija (atopijska konstitucija). Statistike pokazuju da kada jedan roditelj ima alergiju verovatnoća da će i dete biti alergično je 50% a kada alergiju imaju oba roditelja ova verovatnoća je 75%. Zanimljivo je da se sklonost ka alergiji nasleđuje ali ne i sklonost ka specifičnom alergenu, pa tako ako su roditelji alergični na npr polen, dete će imati generalno sklonosti ka razvoju alergija ali ne obavezno i na polen.

U slučaju da kašalj, crvenilo nosa, suzenje očiju dugo traju, javljaju se nekoliko puta godišnje kao i kada se oseća stezanje u grudima i otežano disanje logično je posumnjati na alergiju. Kako bi se sumnje potvrdile ili otklonile neophodno je uraditi alergijske testove.
U dijagnostici se vrlo često koriste kožni testovi. Ovi testovi se vrlo jednostavno izvode, pouzdani su i imaju prihvatljiv nivo invazivnosti.

Komentari