Fitoterapija kašlja. Koje biljke pomažu kod suvog a koje kod produktivnog kašlja

Fitoterapija kašlja. Koje biljke pomažu kod suvog a koje kod produktivnog kašlja

Fitoterapija kašlja. Primena lekovitog bilja u tretiranju kašlja prvi je korak u borbi protiv ovog neugodnog simptoma. Pre primene biljnih preparata veoma je značajno da se pacijent obrati farmaceutu, i pruži sve neophodne informacije o svom stanju, prvenstveno o tipu kašlja kako bi dobio preporuku za adekvatan preparat.

Kada su trudnice i dojilje u pitanju ovi preparati nisu dozvoljeni, i njima se preporučuje upotreba čaja (opet samo koji su dozvoljeni u ovom periodu), kao i pastila/oribleta koji sadrže pantenol i med, propolis sprejevi za grlo bez alkohola, sa naglaskom na pojačan unos tečnosti.

Za decu dostupni su biljni sirupi prilagođeni uzrastu. Većina sirupa nije dozvoljena deci ispod 3. godine, i za taj uzrast neophodno je da se roditelji obrate pedijatru.

Fitoterapija suvog kašlja

Preporučuju se biljni antitusici koji deluju na receptore u ustima i ždrelu uz pomoć aktivnih sastojaka – mukopolisaharidnih sluzi. Sluzi oblažu i hidriraju sluznicu, potiskujući nadražaj na kašalj.

Slez – uključuje dve biljke iste porodice: beli slez (Althea officinalis) i crni slez (Malva sylvestris).

Od belog sleza koristi se koren, dok se od crnog sleza koriste listovi i cvetovi. Koren belog sleza odnosno listovi I cvetovi crnog sleza sadrže velike količine sluzi, koja oblaže sluznicu disajnog trakta blokirajući kontakt iritansa i receptora za kašalj. Takođe, sluz ima i antiinflamatorno delovanje ublažavajući upalu respiratornih puteva. Beli i crni slez dolaze u obliku čajeva i sirupa za ublažavanje suvog kašlja sa upalom grla.

Bokvica (Plantago lanceolata) pored mukopolisaharidne sluzi sadrži i aktivne supstance sa antiinflamatornim i antimikrobnim dejstvom, te se preporučuje kod suvog kašlja sa bolnim, upaljenim grlom.

Sirup od bokvice dostupan je i kao tradicionalni biljni lek čija se upotreba zasniva na dugogodišnjem iskustvu, te nosi sigurnost upotrebe kod dece.

Islandski lišaj (Cetraria islandica) je veoma delotvoran antitusik.

Pored sluzi koja oblaže sluznicu i umiruje refleks na kašalj, sadrži i supstance sa antimikrobnim i imunostimulativnim delovanjem. Dostupan je u obliku sirupa i pastila. Doziranje zavisi od uzrasta i dozvoljena je kontinuirana primena do 14 dana.

Sluz kao aktivni princip datih fitoterapija može dovesti do smanjenja resorpcije lekova. Preporuka je da se proizvodi uzimaju pola sata do 1 sat pre ili posle uzimanja druge terapije.

Fitoterapija produktivnog kašlja

Kao biljni ekspektoransi koriste se biljke koje sadrže saponine (bršljan, jagorčevina) i biljke koje sadrže ekspektorantna etarska ulja (timijan, majčina dušica).

Saponini posle oralne primene draže sluzokožu želuca i refleksno povećavaju lučenje vodenastog bronhijalnog sekreta. Takođe, saponini iz ždrela delom difunduju u bronhije i direktno nadražuju bronhijalnu sluzokožu, stimulišu njenu sekreciju i kao površinski aktivne materije smanjuju viskozitet sekreta – sekretolitičko delovanje.

Bršljan (Hedera helix). Koriste se listovi bršljana koji sadrže saponine, kao i flavonoide i polialkine (antimikrobno, analgetsko delovanje).

Ekstrakt bršljana deluje ekspektorantno, spazmolitički i umirujuće na respiratornu sluznicu, dostupan u obliku sirupa, šumećih tableta i pastila.

Sirup od bršljana registrovan je kao tradicionalni biljni lek čija se upotreba takođe zasniva na dugogodišnjem iskustvu, te nosi sigurnost upotrebe kod dece.

Jagorčevina (Primula veris). Primenjuju se cvet i koren, bogati saponinima, koji deluju kao ekspektorans iritirajući želudačnu sluznicu i smanjujući viskoznosti bronhijalne sluzi.

Takođe, pojačava se motorika cilija bronhijalnog epitela, pa je ekstrakt jagorčevine ujedno i sekretomotorik. Zbog iritacije sluznice želuca preparate na bazi jagorčevine ne bi trebalo da koriste osobe koje pate od želudačnih tegoba.

Timijan (Thymus vulgaris) i majčina dušica (Thymus serpyllum). Temelj ekspektorantnog delovanja kod obe biljke jeste etarsko ulje bogato timololom i karvakrolom, terpenskim fenolnim jedinjenjima.

Timol i karvakrol su i jaki antiseptici. Etarska ulja ovih biljaka imaju bronhospazmolitičko, ekspektorantno i antimikrobno delovanje, stoga su najčešći ,,pratioci” u biljnim sirupima protiv produktivnog kašlja.

Kada fitoterapija kašlja ne da zadovoljavajući rezultat, pomoć možete potražiti u farmakoterapiji tj lekovima. Koji lekovi se koriste u lečenju suvog nadražajnog kašlja možete saznati u našem tekstu Lekovi za suvi kašalj. Antitusici.

O lekovima koji se koriste za iskašljavanje pisali smo u tekstu

Komentari

Nema traženih članaka