Kantarionovo ulje, primena na koži

kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje ima dugu tradiciju u spoljašnjoj primeni, što potvrđuju i farmakološka istraživanja.

Koja dejstva kantarionovo ulje ostvaruje kada se nanese na kožu?

  • Benefiti koje kantarion ostvaruje na koži su brojni. Za početak, ulje kantariona poseduje antibakterijska svojstva (prirodni antiseptik), usled prisustva hiperforina, hipericina i pseudohipericina, koji su se pokazali efikasnim kod gram-pozitivnih bakterija (na primer kod stafilokoka rezistentnih na penicilin i meticilin).
  • Pored toga, hipericin je pokazao i antivirusno dejstvo, i to kod virusa herpesa, virusa influence.
  • Osim što je efikasno protiv mikroorganizama, ulje kantariona se zahvaljujući hiperforinu pokazalo efikasnim i u suzbijanju upalnih procesa kože.
  • Budući da ekstrakti kantariona sadrže i određenu količinu flavonoida, nije začuđujući ni antioksidativni efekat koje ovo ulje pokazuje.

Da li se preporučuje upotreba vaginaleta na bazi kantarionovog ulja?

Upravo zahvaljujući antiinflamatornom i antiseptičkom dejstvu, kantarionovo ulje se koristi i u obliku vagitorija. Vagitorije na bazi kantariona mogu biti dobar izbor kod infekcija intimne regije žena praćenih upalom i svrabom. Takođe, mogu se koristiti i preventivno u cilju održavanja intimne higijene, pogotovo kod žena koje su sklone čestim infekcijama. Ovo ulje neguje tj. hidrira i epitelizuje (regeneriše) sluzokožu vagine, te se može koristiti i kod suvoće vagine.

Saznajte više o kantarionu: Kantarion, lekovita svojsta i način upotrebe

Da li je kantaronovo ulje efikasno kod tretiranja rana i opekotina?

Hiperforin stimuliše rast i diferencijaciju keratinocita (ćelija kože) i stvaranje kolagena, tj. ubrzava epitelizaciju i oporavak kože. Zato su se još od davnina njegovim uljem premazivale rane, opekotine, ožiljci i druge povrede, u cilju bržeg zarastanja rana, bržeg oporavka kože ili smanjenja vidljivosti ožiljaka.

Pored direktnog nanošenja na kožu, uljem se može natopiti i gaza kojom se oblaže povređeno mesto. Pored korišćenja u medicinske svrhe, kantarion je pronašao svoj put i do kozmetike, budući da ulje nakon nanošenja formira lipofilnu barijeru na površini kože koja sprečava odavanje vode i tako je hidrira, što posebno pogoduje suvoj i ispucaloj koži.

Za hipericin se dodatno pokazalo i da inhibira rast nekih ćelija kancera, dok hiperforin smanjuje neoangiogenezu (stvaranje novih krvnih sudova kancera).  Na ovom polju, efekat fotosenzibilizacije koji je kod lečenja rana i zapaljenja kože bio neželjen, u fotodinamskoj terapiji kancera kože ili psorijaze predstavlja novu opciju lečenja koju bi trebalo dodatno potkrepiti naučnim istraživanjima.

Zašto je kantarionovo ulje crveno?

Ulje kantariona svoju crvenu boju duguje antrahinonskom pigmentu hipericinu. Čuva se na hladnom mestu, zaštićeno od svetlosti i u tamnoj ambalaži, budući da su aktivne komponente kantariona osetljive na svetlost.

Koliko je ulje od kantariona bezbedno za primenu na koži?

Kada se koristi na koži, ulje kantariona mnogo je bezbednije u poređenju sa internom upotrebom. Brojne interakcije sa lekovima nakon spoljašnje primene nisu verovatne, te ne bi trebale zabrinjavati.

Mogu se javiti iritacija i fotosenzibilizacija, ali obično ne često i ne u velikoj meri. Međutim, iako fotosenzibilizacija uglavnom nije značajna, ipak treba obratiti pažnju prilikom nanošenja kantarionovog ulja na povređenu kožu, budući da je tada verovatniji dublji prodor hipericina u kožu, tj. nije ni tada na odmet zaštititi kožu od sunca i paziti da namazani deo ne bude direktno izložen sunčevom zračenju.

Na kraju treba reći da su fotosenzitivne reakcije verovatnije kod osoba svetlijeg tena.

Da li se kantarionovo ulje preporučuje za sunčanje?

Kantarionovo ulje nikada ne treba koristiti za sunčanje.

Komentari