Šta su urinarne infekcije? Koji čajevi mogu pomoći?

0
Šta su urinarne infekcije? Koji čajevi mogu pomoći?
Čaj od peršuna i limun

Osećaj peckanja ili bol pri mokrenju, učestalo mokrenje i svrab su jedni od najčešćih simptoma koji ukazuju na postojanje urinarne infekcije.

Ukoliko se pored ovih simptoma javi i povišena temperatura, prisustvo krvi u urinu, mučnina ili povraćanje moguće je da je infekcija zahvatila i gornji deo urinarnog trakta i kao takva se smatra komplikovanom, pa je potrebno da se odmah obratite lekaru.

Kada je povećan rizik za urinarne infekcije?

 • Trudnoća
 • Dijabetes
 • Porodična istorija
 • Menopauza
 • Upotreba spermicidnih sredstava, (npr. kod žena upotreba dijafragme sa spermicidnim sredstvom kao metod kontracepcije)
 • Seksualni odnos
 • Upotreba antibiotika
 • Pad imuniteta
 • Neurološki poremećaji

Koji su najčešći uzročnici urinarne infekcije?

Najčešći uzročnik urinarnih infekcija je bakterija Escherichia coli, koja je deo normalne flore digestivnog trakta, ali kada se nađe u urinarnom traktu može doći do komplikacija.

Neke od ostalih predstavnika su Klebsiella, Enterococcus, od gljivica Candida, a od virusa Adenovirusi.

Kako prevenirati urinarne infekcije?

 • Unosite dosta tečnosti, kako biste „ispirali“ bešiku
 • Korigujete ishranu (smanjite unos gaziranih pića, šećera…)
 • Mokrite posle sekusalnog odnosa
 • Održavajte pravilnu higijenu intimne regije
 • Promenite spermicidno sredstvo, ako ga koristite
 • Ako ste žena u postmenopauzi, možete se posavetovati sa ličnim ginekologom o potrebi za uvođenje vaginalnog estrogena ili hormonske supstitucione terapije (HST).

Kako se urinarna infekcija leči?

Pri prom osećaju nelagodnosti u intimnoj zoni bilo da se radi o peckanju ili bolu preporuka je da se obatite lekaru.

Najverovatnije, lekar će tražiti analizu urina na osnovu koja će pomoći prilikom postavljanja tačne dijagnoze i propisivanja terapije.

Kako bi terapija imala očekivani i željeni učinak neophodno je pridržavati se režima doziranja i saveta koje vam daju lekar i farmaceut.

U suprotnom rizikujete da se infekcija dodatno razvije i klinička slika bude teža.

Antibiotici nisu lekovi za samomedikaciju već se uzimaju po nalogu lekara.

Šta je to što može da mi pomogne?

List planike/uve/medveđeg uva

Koristi se za ublažavanje blagih simptoma urinarne infekcije, kod žena.

List uve je prema Evropskoj agenciji za lekove, jedina biljka sa uroantiseptičnim efektom. Uva sadrži arbutin i metil-arbutin, supstance koje ubijaju mikroorganizme u urinarnom traktu, ali je za njihovo delovanje potrebno da urin bude bazan.

Zbog ove činjenice se  ranije smatralo da natrijum-bikarbonat, odnosno soda bikarbona poboljšava delovanje ove biljke, pa je savetovano da se koristi uz uvin čaj. Međutim, najnovija istraživanja govore da soda bikarbona povećava baznost urina kratoktrajno, što ipak ne dovodi do povećanja uroantiseptičnog dejstva čaja od uve.

S druge strane, bakterije koje su i uzrok urinarne infekcije, same stvaraju pogodnu sredinu za delovanje arbutina. Ono što zaista može biti problem jeste unos voća i voćnih sokova kao i slatkiša i šećera. Ove namirnice povećavaju kiselost urina, ometaju samo delovanje arbutina, te ih treba izbegavati dok pijete uvin čaj.

Priperema čaja:

Kafenu kašiku usitnjenog lista planike preliti sa 150ml ključale vode i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Nakon toga piti ovakav čaj 2-4 puta dnevno. Kako biste izbegli neželjene efekte nemojte primenjivati čaj od uve duže od nedelju dana.

Smeta Vam opor ukus čaja od uve?

I za ovo postoji rešenje. Ukoliko Vam je ukus čaja isuviše opor za njegovu primenu nemojte koristiti vruću vodu, već usitnjen list prelijte hladnom vodom.

Ukoliko ipak ne volite da pijete ovaj čaj, u apoteci možete pronaći i kapsule na bazi lista uve.

Ukoliko ste mlađi od 18 godina ili ste osoba muškog pola pre upotrebe čaja od uve obavezno se obratite lekaru, jer se u tim slučajevima uglavnom radi o teškim infekcijama za čije lečenje moraju da se koriste antibiotici.

Ukoliko ste trudni ili dojite, nemojte da primenjujete list medveđeg uva.

Plod američke brusnice

Verovatno jedna od najkorišćenijih biljaka kod ovakvih problema, kao sok.

Deluje tako što sprečava prianjanje E. coli na epitelne ćelije urinarnog trakta što je dokazano u mnogobrojnim istraživanjima, međutim i dalje ne postoje podaci o efikasnosti u terapiji kod ljudi.

Ukoliko se odlučite da primenjujete ovu biljku budite oprezni, jer može uticati na dejstvo nekih lekova, pa se obavezno posavetujte sa farmaceutom.

Ukoliko koristite varfarin, češće proveravajte INR tokom tretmana brusnicom, jer može povećati rizik od krvarenja. Sok od brusnice je kiselog ukusa, pa proizvođači često dodaju veliku količinu šećera, s toga ukoliko ste dijabetičar, obratite pažnju na ovo.

Brusnica se može primenjivati i preventivno, da spreči nastanak infekcije i to u obliku čaja, soka, kapsula ili svežih/smrznutih plodova.

Čajevi koji povećavaju zapreminu urina za tretman urinarne infekcije

Za ublažavanje simptoma urinarnih infekcija mogu se primenjivati i čajevi koji povećavaju zapreminu urina i „ispiraju“ mokraćne kanale, eliminišući na taj način mikroorganizme. Neki od takvih čajeva su:

List breze

Priprema čaja:

Supenu kašiku usitnjenog lista breze preliti sa 150ml ključale vode i piti 4 puta dnevno. Nemojte primenjivati duže od 2-4 nedelje.

Ne preporučuje se upotreba kod osoba mlađih od 12 godina, trudnica i dojilja, osoba sa srčanim ili bubrežnim oboljenjima, kao i kod onih koji su alergični na polen breze.

Šišarice kleke

Zaista treba da brojim svakog dana?

Da! Prvog dana treba sažvakati 5 bobičastih šišarica i svaki dan dodavati po jednu, do maksimalnih 15 bobica, zatim smanjivati po jednu, do 5 bobičastih šišarica. Ukoliko ste pravilno primenjivali za ovakav tretman će vam trebati 21 dan.

Priprema čaja:

Kafenu kašiku usitnjenih bobica preliti sa  150ml ključale vode i piti 2- 3 puta dnevno. Ne primenjivati duže od 2 nedelje.

Ne preporučuje se upotreba kod osoba mlađih od 18 godina, trudnica i dojilja.

Seme/list/koren peršuna

Priprema čaja

Kafenu kašiku  semena/lista/korena peršuna preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da odstoji petanestak minuta i procediti, piti između obroka 2-4 puta dnevno. Usled dugotrajne primene može doći do oštećenja bubrega, jetre.

Diuretski čaj

Predstavlja mešavinu više biljaka, koje imaju sposobnost da povećavaju zapreminu izlučenog urina.

U sastav čaja ulaze: list breze, herba rastavića, list uve, šišarice kleke, herba/list koprive, herba rastavića, rizom pirevine, koren čička, list jagode, list jasena, koren selena, list mate, list masline, koren zečjeg trna, mahune pasulja, list crne ribizle, herba i koren maslačka.

Broj biljaka koji se kombinuje za pripremu čaja je najviše četiri. Način na koji će se ove biljke kombinovati zavisi od mnogo toga, a neki od kriterijuma su: uzrast, prisutvo nekih drugih bolesti, primena određenih lekova, prisustvo kontraindikacija…

Priprema čaja:

Kafenu kašiku čajne mešavine preliti sa 150ml ključale vode, ostaviti da odstoji 10-15 minuta, procediti i piti  3–4 puta dnevno. Ne primenjivati duže od 2 nedelje.

Šta osim čajeva možete još koristiti?

D-manoza

Šta je to zapravo?

To je jedan šećer, monosaharid, za koji se vezuju bakterije i zajedno sa njim bivaju izlučene urinom.

Jedna od njegovih prednosti je ta što je relativno bezbedan za primenu pa ga mogu koristiti deca, trudnice i dojilje.

Pre upotrebe nekog od ovih preparata OBAVEZNO se konultovati sa lekarom/farmaceutom. Čajeve koji povećavaju zapreminu urina ne treba koristiti zajedno sa diureticima.

Da li ste znali da postoje probiotici za urinarne infekcije?

Da, baš kao što postoje probiotici za crevnu floru, postoje i probiotici koji doprinose održavanju normalne vaginalne flore kod žena i na taj način sprečavaju razmnožavanje loših bakterija.

Oni često pored dobrih bakterija sadrže i ekstrakt brusnice, ekstrakt belog luka, vitamin A, ekstrakt grejpfruta… Osim što preveniraju urinarne infekcije, oni ublažavaju i simptome ukoliko već postoji urinarna infekcija.

Da li ste znali da postoje VAKCINE za urinarne infekcije?

Na Torlaku se izrađuju autovakcine, za svakog pacijenta posebno. Podižu imuni sistem organizma i preporučuju se za profilaksu kod hroničnih urinarnih infekcija.

Da li smo nešto zaboravili?

O, daaa. Origano! Iako smo svedoci da se ova biljka u narodu izuzetno puno koristi, ne postoje studije koje potvrđuju njen klinički efekt.

Etarsko ulje je pokazalo izuzetnu antimikrobnu aktivnost (u nekim slučajevima je čak efikasniji i od antimotika), ali još uvek nisu rađene studije koje bi potvrdile njegovu efikasnost kod urinarnih infekcija. Takođe i bosiljak deli sličnu sudbinu sa origanom.

 

Komentari

Nema traženih članaka