Orhideja, savršen dizajn prirode. Kako negovati orhideje?

0
Orhideja, savršen dizajn prirode. Kako negovati orhideje?
Pink orhideja

Sigurno ste nekada bili u nedoumici koji cvet je najprikladniji za poklon osobi koja vam je izuzetno draga. Ili koja biljka bi donela najbolju energiju našem stanu ili učinila prijatnijim naš poslovni prostor. U opštem šarenilu boja i mirisa prilikom ulaska u cvećaru, sigurni smo da će vam pažnju privući jedinstvena, neobičana i očaravajuća – orhideja.

Nežni i elengantni cvetovi orhideje odišu posebnom lepotom koja već na prvi pogled osvaja srca ljubitelja cveća. Raskošni cvetovi neverovatnih oblika i veličina, plene svojim bojama od snežno bele, nebo plave, žute, ljubičaste, preko jarko crvene i bordo. Možemo li sami negovati tako jedinstvenu biljku najfinijih svilenih latica? Saznajte u narednim redovima.

Legende satkane od cveta orhideje

Orhideja (lat.Orchidaceae) je dobila ime po dva gomoljasta korena koja podsećaju na testise, što je upravo i prevodi grčke reč koja se nalazi u korenu naziva ovog cveta –  orchis.

Zbog toga se smatra i cvetom koji pomaže pri začeću. U drevnoj Kini smatralo se da orhideja predstavlja vrlo moćan cvet koji pomaže pri dobijanju zdravog potomstva. Stoga se i danas orhideja poklanja mladim parovima, uz želju da dobiju potomstvo i budu srećni.

Međutim, orhideja predstavlja i simbol snage i moći. Kineska legenda kaže, ako ratnik na svom putu pronađe cvet orhideje, predodređena mu je nesvakidašnja hrabarost i moć.

U Japanu, orhideje se tradicionalno povezuju sa bogatstvom i izobiljem, a svaki japanski dom krase ove prelepe biljke. Osim blagostanja i plodnosti, veruje se da one domaćinima donose i napredak i uspeh u poslu.

Čak i u predanjima Asteka pronalazimo priču o čudotvornom napitku za očuvanje muškosti i snage, a koji se priprema od čokolade i najpoznatije jestive orhideje – vanile.

Veruje se da orhideja pospešuje i kreativnost, zato u njenoj lepoti posebno uživaju umetnici i kreativni ljudi sa smislom za dizajn i estetiku.

Lična karta orhideja

Orhideje spadaju u drugu najveću porodicu biljaka na planeti – porodicu Anthophyta. Iako se čini da nisu široko rasprostranjene, u svetu postoji oko 1000 rodova orhideja i čak oko 30.000 vrsta. S obzirom da imaju neverovatnu moć adaptacije, orhideje možemo pronaći jednako i u ravničarskim, i u planinskim predelima. Naseljavaju gotovo sva staništa osim ledenih predela.

Kako negovati orhideje?

Uz puno ljubavi i pomalo znanja, svaki dom može imati prelepe cvetove orhideja. Uz pravilnu negu možemo uživati u njihovoj lepoti i nekoliko godina. Najvažnije je da se one osećaju kao kod kuće. Dovoljno toplote, vlage i sunčevih zraka garancija su za dug život ove neobične lepotice.

Da bismo joj pružili idealne uslove važno je znati da orhideje imaju dve životne faze: fazu intenzivnog rasta i fazu mirovanja. Faza intenzivnog rasta je period kada orhideja cveta i ona tada zahteva najviše nege. Ova faza se deli na vegetativnu i fazu cvetanja.

Druga faza, faza mirovanja može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, u zavisnosti od gajene vrste. To je period kada orhideja ne cveta i traje od jeseni do proleća. Ona tada ne zahteva intenzivnu negu.

Svetlost

Da bismo pravilno negovali orhideje moramo znati da je ona tropska biljka i da zahteva puno sunčeve svetlosti, ali ne i previše. Letnje žege i direktno izlaganje suncu nisu poželjni. Većina orhideja voli umerenu svetlost i umerenu temperature.

Zato je njeno idealno mesto stanovanja u kućnim uslovima – na prozoru. Zavese i roletne mogu dobro zaštiti nežne cvetove od prejakog sunca i toplote.

Kuhinjski ili prozori u kupatilu su savršena mesto za orhideje jer podsećaju na njeno prirodno stanište koje je puno topote i vlage. Ipak tokom zimskih meseci, kada je manje dnevne svetlosti, naša orhideja će zahtevati lampu koja će joj nadomestiti toliko dragoceno svetlo. Ako je prozor sa severne ili istočne strane, vaša orhideja će maksimalno uživati.

Vlažnost vazduha

Da bi orhideja imala najlepše boje latica, potrebna mu je i odgovarajuća vlažnost vazduha – 50% do 60%.

Odgovarajuća vlažnost vazduha postiže se zalivanjem i orošavanjem, posebno u letnjim mesecima. Ukoliko je vlažnost vazduha prevelika, orhideju mogu napasti različita gljivična, bakterijska i virusna oboljenja poput truleži korena i rizoma, crne truleži, mlečne rose i paleži cvetova.

Najčešća bakterijska oboljenja orhideje jesu bela trulež i smeđa pegavost, a od virusnih obiljenja najčešći su simptomi koji uzrokuju pege i pruge po listovima.

Virusna oboljenja orhideja su na sreću veoma retka, ali ako se ipak pojave treba odstraniti zaraženu biljku.

Zalivanje orhideja

Idealan način zalivanja je potapanje posude u kišnicu sobne temperature. Nakon tridesetak sekundi, kada se biljka napije dovoljno vode, a to će nam boja listova pokazati, dno posude se rastrese i ocedi, a biljka je spremna da se vrati u svoju dekorativnu saksiju. U ovu vodu poželjno je dodati malo tečnog đubriva za orhideje, ali ne i u periodu formiranja pupoljaka i cvetanja.

Orošavanje

Orošavanje je posebno važno tokom letnjeg perioda kada su temperature visoke i tokom zime kada se orhideje gaje u sobnim uslovima. Važno je da biljke budu prskane sa obe strane lista jer će to sprečiti ulazak mnogih štetočina u list. Na taj način pomažemo orhideji da bude zdrava i sveža. Jedino tokom mirovanja orhideje imaju manju potrebu za vlagom i svetlošću.

Temperatura

Da bi orhideja bila u punom cvetu mora joj se obezbediti i potrebna temperatura. Ona iznosi od 17 do 27 stepeni Celzijusa. Važno je i da razlika između dnevne i noćne temperature ne bude veća od 10 stepeni.

Još jednu orhideju, molim

Ako želite da umnožite ove prelepe biljke potrebno je znati da se orhideje razmnožavaju na dva načina: tehnikom razmnožavanja iz semena i vegetativnim putem koji podrazumeva razmnožavanje izdancima, stabljičnim rezanicama i deljenjem.

Razmnožavanje putem semena je vrlo zahtevan tehnološki proces i primenjuje se u laboratorijama.

Vegetativni načini razmnožavanja rezanicama i deljenjem predstavljaju prirodni način razmnožavanja i praktično se najviše koriste.

Sam postupak je sledeći: kada korenski izdanci dostignu dovoljnu dužinu odstranjuju se sa majke biljke i presađuju u standardni supstrat za orhideje. U tom periodu mlada biljka se navikava na novo okruženje, te je stoga treba manje zalivati a više orošavati.

Razmnožavanje deljenjem je najrasprostranjeniji način razmnožavanja kada se mlade lukovice biljke odstranjuju sa majke biljke i presađuju posebno. Ovo je ujedno i najjednostavniji način da dobijete još nekoliko mladih biljaka koje će obogatiti vašu sobnu baštu.

Presađivanje orhideja

Čak je i sam način presađivanja veoma bitan s obzirom da su orhideje epifitne biljke i da u prirodi rastu priljubljene uz koru drveta, najčešće jele i bora, od koga uzimaju mineralne materije i vodu. Zato ih je potrebno presaditi u hranljivu podlogu ili supstrat koji im najviše odgovara po rastresitosti i hemijskim elementima.

Nakon vađenja iz saksije u kojoj raste matična orhideja, treba da joj skratimo korenje kako bi stala u novu saksiju popunjenu supstratom. Ovo je veliki šok za biljku pa joj ne treba često menjati mesto stanovanja.

Tokom letnjih meseci, slobodno je iznesite napolje, pronađite joj najbolje mesto i pustite je da uživa u toplim danima juna, jula, avgusta.

U kakvoj saksiji se orhideja najbolje oseća?

Naravno ništa manje važna nije ni činjenica da je veoma bitno u kakvoj saksiji će rasti orhideja. Saksije bi trebalo da budu od stakla, plastike ili, najidealnije, od terakote.

Ove vrste saksija osim što su dekorativne, omogućavaju stalan protok vazduha i na taj način je olakšano disanje biljke jer neke vrste orhideja vrše fotosintezu i preko korenja. Ako tome dodamo i redovno provetravanje prostorije u kojoj boravi orhideja, napravili smo pravi raj za ovu egzotičnu lepoticu.

U takvom ambijentu posebno će biti zadovoljne Cattleya, Dendrobium, Paphiopedilum, Phalaenopsis, Orchis, Vanda, Miltonia i mnogi drugi rodovi i vrste u okviru njih. Pravilna nega i ljubav čine čuda.

Orhideja, poseban poklon za posebne ljude

Orhideje su nekada bile nedostižne običnom čoveku. Mogle su se videti uglavnom u luksuznim ilustrovanim enciklopedija biljaka tropskih predela. Danas, one su pronašle svoj dom – u našim domovima.

Odišući posebnom elegancijom i lepotom nesvakidašnje dizajniranim cvetovima u intenzivnim bojama, krase domove i oplemenjuju poslovne prostore. Orhideje se i poklanjaju posebnim i jedinstvenim osobama.

Od neverovatno velikog broja vrsta, zaista je teško odlučiti se za jednu. Ipak dobro razmislite u kojoj boji će biti cvet orhideje koji poklanjate.

  • Bela orhideja simbolizuje lepotu, eleganciju, nevinost i čednost.
  • Plavim cvetom šaljemo osobi poruku da je ona za nas jedinstvena, pokazujemo svu spiritualnost emocija koju osećamo, pa čak i nesvakidašnjost veze.
  • Ako želimo da pokažemo eksploziju emocija, pravu i neskrivenu ljubav koja odiše strašću, poklonićemo dragoj osobi jarko crvenu orhideju.
  • Nijanse ružičaste simbolizuju duboko poštovanje, lepršavu ljubav, sreću i radost.
  • Žuti cvetovi orhideje treba da krase dom iskrenog prijatelja.

Koju god nijansu i vrstu odabrali, budite sigurni da nećete pogrešiti.

Komentari

Nema traženih članaka