Kako se pripremiti za porođaj, saveti babice

porođaj

Porođaj je jedisntveno iskustvo specifično za svaku ženu. Kao što nema dve iste trudnoće tako nema ni dva identična porođaja. Kako će žena doživeti sam porođaj zavisi od mnogo faktora. Na neke se ne može uticati ali na sreću na mnoge može. Kako bi porođaj prošao sa što manje trauma informišite se na pravim mestima, ne pridajte veliki značaj lošim iskustvima drugih žena i obavezno pohađajte pripremne školice koje organizuju babice. Babice su vaš najbliži saveznik u porođajnoj sali pa je važno da se razumete.

autor: Marijana Lepojević, babica


Neophodna dokumentacija

Od osmog meseca odnosno 30. nedelje trudnoća se prati klinički. Trudnica sama bira kliniku na kojoj želi da se porodi a uput za izabranu kliniku daje joj ordinirajući ginekolog. Na izabranoj klinici trudnica nastavlja da “vodi“ trudnoću do porođaja.

Svaka klinika ima svoja pravila, trudnica dobija instrukcije koje preglede je potrebno obaviti i koju dokumentaciju pripremiti do momenta kada će se porođaj obaviti.

Pri dolasku u porodilište trudnica treba da sa sobom ima uput i svu dotadašnju medicinsku dokumentaciju (rezultate krvne slike ne starije od 10 do 15 dana, briseve, urino kulturu i krvnu grupu na kojoj je isto prezime kao što je u zdravstvenoj knjižici i ostaloj dokumentaciji koju donosi u porodilište).

Ukoliko se prilikom pregleda ustanovi da je porođaj krenuo, neophodno je da na prijemu osim pripremljene dokumentacije i uputa pruži i sve dodatne relevantne informacije o svom zdravstvenom statusu i zdravstvenim problemima u toku života.

Po prijemu trudnica se pregleda, uzimaju se karlične mere, priprema se za porođaj (uklanjanje malja iz vaginalne regije, plasira se klizma) i smešta u predporođajnu sobu u kojoj boravi do procene da je porođaj krenuo i da je potrebno da se premesti u porođajnu salu.

Epidural

Ukoliko trudnica želi da primi epidural potrebno je da o tome obavesti svog ginekologa koji će razmotriti da li je za nju ovaj način anestezije prigodan i iskazati svoje mišljenje sastavljanjem izveštaja. Na klinici, anesteziolog sagledava sve podatke, i na osnovu informacija da je trudnoća uredna, da nema kontraindikacija za epidural i razgovora sa trudnicom sačinjava svoj izveštaj uz koji se prilaže papir na kome je saglasnost trudnice da primi epidural.

Ukoliko je anesteziolog procenio da je trudnica kandidat za epidural upućuje je u samu proceduru. Svaki anesteziolog ima drugačiji pristup davanju epidurala, pa tako neki daju u količini koja će trudnicu samo malo obezboliti, a neki do potpunog obezboljavanja kada je moguće da se oseti i utrnulost čak i blaga „oduzetost“ noge par sati posle porođaja.

Više o epiduralu možete pronaći klikom na link: Epidural -dobre i loše strane epiduralne analgezije

Stimulacija porođaja i indukcija, u čemu je razlika

Proces porođaja kod prvorotke traje od 16 do 20 sati što ne znači da će svih dvadeset sati provesti na porođajnom stolu. Na svaka dva sata se obavljaju pregledi u predporođajnoj sobi.

Ukoliko su kontrakcije materice slabe ili je učestalost mala, one se stimulišu davanjem lekova. Ova procedura naziva se stimulacija porođaja i ne treba je mešati sa indukcijom.

Indukcija je namerno izazivanje trudova i podsticanje porođaja. Postoje mnoge indikacije u kojima se radi indukcija porođaja.

Stimulacija porođaja je ubrazavanje porođaja kada je on već počeo a indukcija je izazivanje porođaja u trenutku kada prirodno do porođaj nije još započeo.

Pri dilataciji od 8-9cm, već se snažno oseća pritisak na čmar, babica će objasniti trudnici šta se od nje očekuje, kako da se namesti za porođaj, koju šipku da drži, kada ide duboki udah, kada zadržava vazduh, a kada je dubok i snažan izdah i napinjanje.

Ulaskom u porođajnu salu i postavljanjem na porođajni sto, bitno je da trudnica isprati sve što joj babica kaže. Instrukcije „diši“ i „napni se“ su izuzetno važne u trenutku dok beba prolazi kroz vaginalni put. Važno je da se u određenim situacijama porodilja napinje, a u određenim diše. Kada beba počne da vrši pritisak i krene da „gura“ prirodno se javlja isti nagon. Kada prestane napon, trudnici se govori da lagano diše i da se opusti i čeka se nov napon.

Kontrakcije su bolne, a napon nije, to je pritisak kojim se pravi „prostor“ za prolazak bebe kroz vaginalni put.

Ako je beba dobro nameštena i dilatacija napreduje, očekuje se vaginalni porođaj. Odluku o carskom rezu donosi ginekolog u toku trudnoće ali i doktori na samom porođaju. Doktori neće raditi carski rez bez konsultacija i sve dok su i majka i beba vitalno dobro.

Epizotomija olakšava porođaj

Iz neznanja ili loše plasiranih informacija, porodilje dođu sa pitanjem da li mogu da se „ne seku“.

Epiziotomija očekuje porodilje u 90% slučajeva na prvom porođaju i predstvalja mali rez koji se pravi na delu između vagine i rektuma kako bi se proširio vaginalni put i olakšao porođaj.

Da li će se rez uraditi ili ne procenjuje babica na samom porođaju. Kada glava bebe dođe do vaginalnog izlaza i kada se prsten maksimalno razvuče, babica po tkivu može da proceni da li će doći do pucanja i da li je potrebno napraviti rez ili pustiti da se tkivo samo malo „rascepi“.

Kod drugorotki i višerotki, praktikuje se da se rez pravi na istom mestu kao i prethodni. To dakle, sve zavisi od prirode tela porodilje i veličine bebe.

Danas postoje vaginalni gelovi, procedure sa masažom i eteričnim uljima, kantarionovo ulje i slični preparati za širenje vaginalnog puta, ali se ipak na samom porođaju pribegava rezu ukoliko je to potrebno.

Epizotomijska rana se ušiva nakon porođaja. Konci koji se koriste za ušivanje rane su razgradivi te se ne skidaju već sami raspadaju i apsorbuju.

Od trenutka porođaja do otpusta u porodilištu se boravi minimum 72 sata.

Ovo vreme neophodno je da pedijatar „isprati” bebu. Posle carskog reza koji protekne bez komplikacija, praktikuje se otpust posle četiri dana,  pri čemu se prvi dan računa kao nulti.

Kada je neophodno javiti se lekaru

Postoje situacije kada je neophodno javiti se lekaru bez odlaganja:

  • Pojava krvarenja, čak i u tragu. Krvarenje u trudnoći  je normalno kada krene period dilatacije pa je potrebno da lekar to i potvrdi
  • „Curkanje“ vodice koje je sumnjivo i koje se češće javlja, da bi lekar ustanovio da li je u pitanju sekret ili plodova vodica, odnosno pucanje vodenjaka
  • Pojava kontrakcija. Ako su bolne i imaju svoj period učestalog javljanja i kontinuitet, naročito ako se pojavi i krvarenje

Šta treba da sadrži torba porodilje

  • mrežaste uloške u većoj količini
  • set za ličnu higijenu
  • spavaćicu
  • plastične papuče (nikako ne sobne, pufnaste, sa ćubicama) sa kojima može da se uđe i pod tuš
  • keksić, slani ili slatki, jer se ne zna trenutak dana ili noći kada ćete se poroditi (dva sata nakon prirodnog porođaja može da se pije i jede)
  • tečnost – voda najbolje

Komentari