Odvikavanje od pelena. Kada je pravo vreme za nošu?

Stavovi pedijatara u pogledu odvikavanja dece od pelena nisu se menjali poslednjih decenija. Pedijatri smatraju da je za odvikavanje od pelena potrebno da dete dostigne određenu zrelost koja je neophodna u procesu kontrole sfinktera kako mokraćne bešike tako i sfinktera creva.

Kada je pravo vreme za odvikavanje od pelena?

Svako dete je različito, ali najveći broj dece zrelost i sposobnost da kontroliše sfinktere dostigne između 18. i 24.-tog meseca. Upravo je to vreme kada roditelji treba da krenu sa odvikavanjem deteta od pelena.

Često ćete čuti od svojih mama ili baka kako su svoju decu već sa godinu dana odvikle od pelena. Postoji i mišljenje da su današnje jednokratne pelene glavni razlog kasnog odvikavanja jer dete kada ih ima na sebi ne oseća da je mokro.

U svakom slučaju, psiholozi i pedijatri se snažno protive prevremenom stavljanju deteta na nošu jer dete ne zna šta se od njega očekuje. Može se stvoriti odbojnost kod dece usled dugog i uzaludnog sedenja na noši i insistiranja roditelja a sve to kasnije može imati negativne posledice na kontrolu sfinktera.

Koji su to znaci koji ukazuju da je dete spremno da odbaci pelene?

Postoje znaci koji roditeljima mogu ukazati da je njihovo dete spremno za odvikavanje od pelena: dete ostaje suvo duže od dva sata, nakon velike nužde dete traži da ga presvučete ili se sakrilo da je obavi, izjašnjava se da mu puna pelena smeta u igri…

Kada primetite ove znake vreme je da krenete sa odvikavanjem a savet je da se naoružate strpljenjem.

Nekoj deci je potrebno par dana a nekoj i par meseci za odvikavanje od pelena. Postoje deca koja se sa dve godine odviknu od pelena a ima i onih koja to učine sa tri ili četiri. Ne postoji pravilo.

Saveti roditeljima za odvikavanje od pelena njihovog deteta

• Ne forsirajte dete ako vidite da nije spremno jer to može imati negativne posledice i stvoriti odbojnost
• Kupite odgovarajuću posudu tj. nošu nešto ranije i držite je na vidnom mestu kako bi se dete naviklo na njeno prisustvo
• Stvorite rutinu odlaska na nošu, npr. nakon buđenja, posle obroka, pre kupanja, pre šetnje…
• Nemojte dozvoliti da dete predugo sedi na noši jer će to izazvati suprotan efekat
• Pitajte svoje dete više puta ima li potrebu da obavi nuždu, podsetite ga, jer se deca zaigraju i previde signale koje im šalje telo
• Obavezno ga pohvalite nakon obavljene nužde
• Idealno vreme za odvikavanje bi bilo proleće ili leto jer možete dete skinuti u gaćice i brzo odreagovati
• Budite pozitivni i nemojte se ljutiti ukoliko dete ponekad napravi „nered“ jer to može dovesti do zadržavanja stolice i zatvora kod dece.
• Nikako nemojte kažnjavati svoje dete!

U svakom slučaju roditeljima će za odvikavanje od pelena trebati puno strpljenja, doslednosti i upornosti. Ali ne zaboravite, i to je jedan period u odrastanju Vašeg deteta i zato uživajte u njemu.

Noćno mokrenje (Enuresis Nocturna)

To što je dete počelo sa kontrolisanjem sfinktera i odbacilo pelene tokom dana ne znači da će to učiniti i tokom noći. Nakon četvrte godine telo deteta je dovoljno zrelo da može i tokom noći da kontroliše sfinktere. Neka deca to učine ranije a neka kasnije. Ukoliko i nakon pete godine dete ne može da kontroliše mokrenje tokom sna radi se o enurezi ili noćnom mokrenju.

Komentari