Plod crne zove – lekovita hrana

0
Plod crne zove – lekovita hrana

Pri pomenu biljke zove prva asocijacija su detinjstvo, majke i bake koje su nam pravile sokove od mirisnih cvetova ove biljke. Tradicija izrade ovih napitaka nije zaboravljena a danas je zova sve više u žiži interesovanja kako stručne tako i opšte javnosti zbog svojih plodova koji predstavljaju pravu riznicu fitonutrijenata za koje postoje naučni dokazi da poboljšavaju imunitet i sprečavaju razvoj infekcije.

Cvet zove je lako prepoznati ali šta je plod ove biljke?

Plod zove su crne sitne bobice koje sazrevaju krajem leta. Potpuno zrela bobica je tamne boje sa crvenim grančicama. Slatkog je i oporog ukusa, sadrži i semenku.

Jasno je da su slatke ali šta ih čini lekovitim?

Bobice zove sadrže mnoštvo supstanci koje blagotvorno deluju na zdravlje. Među njima izdvajaju se flavonoidi – antocijanini koji imaju jaku antioksidativnu aktivnost čime štite ćelije organizma od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali.

Antioksidativni potencijal ovih jedinjenja je čak 50 puta veći od onog koji pokazuje vitamin E. I tu nije kraj, u plodu crne zove ovih jedinjenja ima nekoliko puta više u odnosu na borovnicu i brusnicu.

Preparati u čijem sastavu se nalazi plod crne zove, posebno se preporučuju u sezoni prehlade i gripa. Flavonoidi među kojima i sambukol stimulišu pokretanje imunog odgovora i odbranu organizma od najezde virusa čime se sprečava nastanak infekcije. Takođe, sprečavanjem razmnožavanja virusa skraćuje se trajanje prehlade i gripa a simptomi su mnogo blaži.

Za kraj…

Na poboljšanju imuniteta treba raditi svaki dan kako bi bio na visini zadatka i prkosio virusima kada za to dođe vreme. Uz zdravu ishranu, fizičku aktivnost, druženje sa ljudima sa kojima delimo iste vrednosti od velike pomoći su i preparati koji sadrže plod crne zove. Još jedna dobra strana ove priče je što preparate sa plodom crne zove mogu koristiti i deca starija od godinu dana, samo treba odabrati pravi farmaceutski oblik.

U apotekama su dostupni Sambucus Kids proizvodi u obliku sirupa i gumenih bombona koji sadrže standardizovani ekstrakt ploda zove. Ovi proizvodi koriste se za jačanje imuniteta deteta kao i za sprečavanje umora i iscrpljenosti. Posebno se preporučuju u sezoni virusnih infekcija kada je i podrška imunitetu najpotrebnija.

Sambucus Kids sirup ne sadrži šećer već sirup agave što ga čini prihvatljivim za konzumiranje od strane dijabetičara. Mogu ga koristiti deca već nakon navršene prve godine.

Sambukus Kids gumene bombone pored standardizovanog ekstrakta ploda zove sadrže još i cink i vitamin C, kao dodatnu podršku imunom sistemu mališana. Proizvod se preporučuje deci starijoj od 3 godine.

Oba proizvoda su prijatnog ukusa maline pa ih deca dobro prihvataju. Na vama je samo da odaberete: sirup ili gumene bombone!

Komentari

Nema traženih članaka