Zašto beba sisa palac ?

Sisanje palca predstavlja jednu od najčešćih navika tokom detinjstva. Zahvaljujući ultrazvučnim snimcima, pouzdano se zna da bebe sisaju palac još u majčinom stomaku. Bebe imaju urođenu, prirodnu potrebu za sisanjem koja se uglavnom smanjuje nakon šestog meseca života. Dok beba sisa (kada je majka doji ili pije mleko iz flašice) da bi se nahranila, ona ima određene prijatne senzacije koje su vezane uz osećanje sitosti, nežnosti, sigurnosti. Zbog toga za veoma malu decu sisanje prsta može biti samo način da se oslobode osećaja gladi.

Smatra se da oko 70% – 90% odojčadi (bebe do godinu dana) sisa palac, ali većina njih se postepeno sama oslobodi te navike do četvrte, pete godine. Ukoliko dete nastavi sa sisanjem prsta i nakon toga verovatno to radi da bi se umirilo, ako je uplašeno, nesigurno, ako mu je dosadno ili je umorno pa se na taj način umiruje i uspavljuje. Tada treba potražiti savet psihologa koji će prvo otkriti glavni uzrok ove pojave i pomoći da se dete ove navike uspešno i bez trauma oslobodi.

Bitno je naglasiti roditeljima da ne plaše decu, da ih ne ucenjuju, da ne primenjuju metode tipa mazanja paprike ili različitih ljutih, kiselih tečnosti jer to može biti kontraproduktivno. Roditelj treba da ima na umu da je sisanje palca u ovom slučaju posledica i da se ovakvim metodama ona može ukloniti ali uzrok ostaje. Možda je Vaše dete zbog nečega nesigurno, uplašeno, traži više pažnje ili nežnosti a vi to nećete saznati.

Iako se sisanje palca smatra normalnom pojavom, ono može izazavati ozbiljne probleme. Palcem dete gura gornje zube napolje, postaju istureni, a donje pozadi. Do 6-7 godine kada dete ima uglavnom mlečne zube nastali problemi se u potpunosti mogu rešiti što nije slučaj kasnije, kada mlečne zube zamene stalni.

Može izazvati previše zbijene, krivo izrasle zube i probleme sa zagrižajem. Dete takođe može imati problema sa govorom jer se zubni glasovi (d, t, c, z, s) zbog nepravilnog pozicioniranja zuba, nepravilno izgovaraju. Dete može imati i probleme sa gutanjem.

Izbačeni i razmaknuti prednji zubi su obično rezultat sisanja palca. To može uticati i na izgled deteta i uzrokovati dalje emocionalne probleme. Kada su prednji zubi u ovakvom položaju, lakše se povređuju.

Roditelji često imaju nedoumicu palac ili cucla. Neki stručnjaci savetuju da ako primetite da Vaše dete ima tendenciju sisanja palca, to sprečite tako što ćete mu dati cuclu – varalicu koja je anatomski oblikovana. Kasnije je dosta lakše odviknuti ga od cucle nego od prsta. U prilog cucli ide i higijena, cuclu možete oprati, sterilisati, a ruke ipak nisu toliko čiste da bi ih dete držalo u ustima.

Kako možete pomoći svom detetu da prekine sa sisanjem prstiju?

Budite pažljivi i nežni prema svom detetu. Ohrabrite dete da prestane sa sisanjem palca. Nagradite ga i to što je dete mlađe neka nagrade budu češće. Postepeno produžavajte periode nagrađivanja.

Nemojte mu prebacivati, vikati, ili ga stalno opominjati, naročito u prisustvu drugih. To može biti kontraproduktivno. Dete mora da nauči da kontroliše ovu svoju naviku. Razgovarajte o „lošim“ bakterijama i prljavštini koje se nalaze na rukama. Dajte primer njegovih prijatelja koji su prestali sa ovom navikom, pohvaljujući ih.

Pažljivo izvadite detetu palac iz usta za vreme spavanja. Nekada će dete iz dosade staviti palac u usta, tako da je poželjno da se potrudite da okupirate njegove ruke igračkama, slagalicama…pokušajte da zainteresujete dete za neku igračku sa kojom će spavati i koja će mu biti omiljena. Imajte na umu da će dete često, svesno ili ne, posegnuti za prstićem kada mu je dosadno i kada nije okupirano drugim stvarima. Ukoliko sami do perioda od tri, četiri godine ne uspete da se izborite sa ovom navikom, obavezno se obratite dečjem psihologu.

napisala: Dr Slavica Milovanović – Đorović

Komentari