Cerebralna paraliza se leči matičnim ćelijama

Dvogodišnja devojčica iz San Dijega, koja se lečila svojim matičnim ćelijama iz krvi pupčanika, prikupljenim prilikom rođenja, daje novu nadu roditeljima čija su deca obolela od nekih neuroloških oboljenja.

Već decenijama, krv iz pupčanika se koristi kako bi se lečila oboljenja krvi, ali novijim istraživanjima je otkriven veliki potencijal ovih matičnih ćelija i kod neuroloških oboljenja, od autizma pa sve do cerebralne paralize.

Ava Džonson, rođena sa cerebralnom paralizom, ograničeno je mogla da pokreće levu stranu tela. Nije koristila levu ruku i nije mogla da hoda sve dok nije napunila 18 meseci, kada je i urađen eksperimentalni tretman.

„Naša ćerka sada može da hoda, iako su doktori prvenstveno rekli da nikada neće moći“, rekla je Ketrin Džonson, Avina mama.
Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da Ketrin i njen suprug Džeremi nisu poslušali savet njihovog lekara i odlučili se da sačuvaju Avine matične ćelije u najvećoj privatnoj banci matičnih ćelija u Americi, Cord Blood Registry.

U Avinom slučaju, abnormalnosti su detektovane još pre porođaja, pa je njenim roditeljima preporučeno da se odluče za skladištenje matičnih ćelija, pogotovo kad su čuli za kliničku studiju na Duke Univerzitetu u Americi.

„Studija je bila u toku i objavljeni su ohrabrujući rezultati, tako da smo znali da bi bebi to moglo da pomogne“, rekla je Holi Kasel, doktorka iz dečije bolnice u San Dijegu. Troškovi ove dve infuzije su iznosili 25 000 dolara zajedno sa putnim troškovima. Bilo je potrebno da prođu samo 3 nedelje od prve infuzije kako bi Ava počela sama da hoda.

„Mnoga deca koju smo lečili, imaju slične priče. Veoma smo uzbuđeni što vidimo ovako dobre rezultate kod terapija matičnim ćelijama iz krvi pupčanika i nastavićemo i dalje da učimo“, rekla je dr. Džoen Kurcberg, uvaženi stručnjak sa Duke Univerziteta.

Izvor:http://www.nbcsandiego.com/news/local/3-Year-Old-With-Cerebral-Palsy-Walking-After-Stem-Cell-Infusions-351260061.html

Komentari