Devojčica izlečena od leukemije matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce

Džena Gibson (Jenna Gibson), dvanaestogodišnja devojčica iz Sijetla, zahvaljujući matičnim ćelijama, već 3 godine vodi normalan život nakon što joj je 2012. dijagnostikovana akutna mijeloidna leukemija.

Džena i njena majka Džuli (Julie) podelile su za “Fred Hutch” centar za istraživanje raka, priču o tome kako je izgledala njihova borba sa leukemijom uz pomoć matičnih ćelija:

Džuli: Odveli smo Dženi kod njenog pedijatra – bio je 5. mart 2012. godine – čim je ugledao, doktor je rekao, “Džena, nešto jednostavno nije u redu”.

Džena: Mislila sam da je to zato što sam bila bleda i bez energije.

Džuli: Kada je dobio rezultate krvi – nakon samo dva sata – doktor nas je pozvao i rekao nam da odmah krenemo u hitnu službu Dečije bolnice u Sijetlu.

U tom momentu nisam mogla da nađem reči kojima bih opisala kako sam se osećala. Sećam se da sam pozvala supruga, i rekla mu “Hej, mi smo na putu za Dečiju bolnicu u Sijetlu”, koristila sam glas koji nije odgovarao onome što u tom momentu izgovaram. Nisam želela da Džena oseti moju nervozu i strah. Jer kada vam doktor kaže da hitno posetite bolnicu, znate da nešto nije dobro.

Džena: Dijagnozu leukemije prihvatila sam jako teško, kao i svako drugi, to me je slomilo, bila sam sva u suzama i jako uplašena jer nisam znala šta će se sa mnom desiti.

Džuli: Otišla je na još jednu hemoterapiju. Dženin slučaj je bio označen kao “visoko rizičan”. Znali smo da samo hemoterapija nije dovoljna i da je potrebno da Džuli primi transplantaciju koštane srži.

Krv pupčane vrpce je opcija koja spašava hiljade života svake godine pacijetnima kojima je potrebna transplantacija hematopoeznih (krvnih) matičnih ćelija.

Matične ćelije iz pupčane vrpce imaju još jednu veliku prednost – Džena gotovo da nije imala problema sa odbacivanjem transplanta, iako nisu bile u pitanju njene ćelije. Matične ćelije iz pupčanika su mlade i još neodređene i one u mnogo manjoj meri “napadaju” pacijenta koji ih primi. To je i razlog zbog kojeg su transplantacije matičnih ćelija iz krvi pupčanika znatno uspešnije od drugih i uvek prva opcija u odnosu na druge izvore matičnih ćelija (koštana srž, periferna krv).

Negde tamo je neka žena koja se porodila odlučila da sačuva matične ćelije svoje bebe i dogodilo se da je baš ta krv spasila Dženi život jer je utvrđena potpuna podudarnost – srećna je mama Džuli.

Od lečenja je prošlo tri godine, Džena se oporavila, a kada prođe celih pet godina znaćemo da je bolest definitivno iza nas, i radujemo se unapred tome – kaže mama Džuli.

Džena trenutno pohađa šesti razred, voli da peva, i svaki dan vežba hip hop. Sa mamom, tatom, dve sestre i psom živi u Sietlu. Kada poraste želi da ostvari životni san i postane medicinska sestra.

Prvi razlog zbog koga smo bili očajni kada smo saznali da je Dženi potrebna transplantacija jeste taj što je za transplantaciju potreban podudarni donor. Ukoliko po rođenju nisu sačuvane matične ćelije iz krvi pupčanika, donor se prvo traži među najbližim srodnicima. Džena je usvojena, tako da smo znali da srodni davalac nije opcija.

Drugi razlog je taj što je procenat donora za osobe Dženinog porekla jako mali. Džena je poreklom iz Azije.

Već smo bili poraženi, čak i pre nego što smo saznali da će Dženi morati na transplantaciju, ovo je bio samo još jedan udarac koji nas je dodatno obeshrabrio. – priseća se Džuli.

Devojčica izlečena od leukemije matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce

Čudno je to kada se setim dana kada smo saznali da će joj biti potrebna transplantacija, to je bila najgora vest u mom životu. Danas, kada me to pitate, ja ću vam reći da je to bio najveći blagoslov ikada – zadovoljna je mama Džuli.

Pošto nismo uspeli da nađemo podudarnog donora za Dženu, ona je primila transplantaciju matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce. Intervenciju je vodila Dr Kolin Delani (Colleen Delaney), koja je na čelu “Fred Hutch” programa za transplantaciju matičnih ćelija krvi pupčane vrpce. Džena je prvo morala da ide na zračenje, a potom i hemoterapiju kako bi se njen imuni sistem oslabio, što bi omogućilo matičnim ćelijama da ga obnove i deluju tamo gde treba.

Dan transplantacije za Dženu je izgledao kao još jedna od brojnih transfuzija krvi koje je primila. Ali to je zapravo bilo spašavanje njenog života. Delovalo je neverovatno – mala kesica krvi, prepuna matičnih ćelija spasiće Dženin život, uzbuđeno se priseća majka. Džena je primila transplantaciiju tačno na dan dolaska u SAD. Njena majka dodaje da voli da kaže da su Dženine ćelije stigle kući na godišnjicu njenog dolaska kući, u SAD.

Komentari